Midwest nederland

Karpercommissie:
iets voor jou?

De karpercommissie van MidWest Nederland helpt met het organiseren van evenementen. Bijvoorbeeld bij de populaire jeugdkarperdagen, waar de commissie (op verzoek) clinics geeft. Bij karperuitzetprojecten spelen commissieleden een adviserende en coördinerende rol.  Ben je een karpervisser en wil je zitting nemen in de karpercommissie, of help je liever af en toe? Je kunt je aanmelden bij de karpercommissie via:
karpercommissie@sportvisserijmidwestnederland.nl

Clinics voor JEUGDTALENTENTEAM

Sportvisserij MidWest Nederland heeft al een Jeugdtalententeam Zout. Daar komt nu een  Jeugdtalententeam Zoet bij. Het Jeugdtalententeam zoet wordt op technisch en tactisch vlak nu ook ondersteund.

Stefan Hooyman, prijswinnend wedstrijdvisser op nationaal niveau, verzorgt de clinics voor de witvistalenten van Sportvisserij MidWest Nederland. Tijdens de clinics staat het perfectioneren van de basis centraal. De talenten zijn razend enthousiast over de tips & tricks die ze van Stefan leren. 
Interesse in het wedstrijdtalententeam van Sportvisserij MidWest Nederland? Stuur een mail naar:
wedstrijden@smwn.nl

SPORTVISNIEUWS

KORT

Bij een visserijkundig onderzoek wordt alle afgevangen vis gemeten en geregistreerd, zoals de brasem op de foto. Waarna ze weer terug in het water worden uitgezet.

De afgelopen maanden zijn er in de regio verschillende visserijkundige onderzoeken uitgevoerd. Hiernee wordt geïnventariseerd hoe een water ervoor staat. Zo wordt de waterkwaliteit, de visstand onderzocht en uiteindelijk aanbevelingen gedaan.

Reden voor zo'n onderzoek kan zijn dat er een mindere vangst is op een viswater, er bepaalde soorten niet meer worden gevangen die voorheen wel werden gevangen. Samen met de viswaterbeheerder wordt gekeken wat een goede oplossing kan zijn, bijvoorbeeld het aanleggen van een vissenbos of het uitzetten van vissen.

visserijkundig onderzoek

Aanleg vissenbossen is de Victoria Vestavijver in Ede.

Een vissenbos, 110 meter geplaatst in delen van 20 meter, bij Lelystad.

210 meter vissenbos geplaatst

Vissenbossen dienen als schuilplaats tegen roofvissen en aalscholvers. Daardoor zijn de vissenbossen positief voor de visstand én dragen ze bij aan de biodiversiteit en een betere waterkwaliteit. Vissenbossen worden meestal in de winter aangelegd omdat er in die periode voldoende wilgentakken voorhanden zijn.

Een vissenbos ziet er niet ingewikkeld uit: een paar palen met wilgentakken ertussen. Toch komt er iets meer bij kijken. De crux zit ‘m vooral in het positioneren van de wilgentakken zodat er voldoende ruimte blijft voor de vis om ertussendoor te zwemmen en erin te schuilen. Het is geen primair doel om vissenbossen klaar te hebben voor de paaitijd. Het is wel een mooie bijkomstigheid als de vissenbossen als paaisubstraat kunnen dienen om eitjes op af te zetten en kleine visjes direct beschut zijn.

VISSERIJKUNDIG ONDERZOEK
Wanneer uit een visserijkundig onderzoek blijkt dat bepaalde vissoorten of maten ontbreken die eerder wel voorkwamen, dan kan een vissenbos een oplossing zijn. Vaak wordt een vissenbos nabij de waterkant geplaatst. Bij een water dat alleen een visfunctie heeft en groot genoeg is, wordt er ook wel voor een plek in het midden van het water gekozen. Voor sportvissers is dat tevens een mooie plek om tegenaan te vissen. 

SCHUILEN TEGEN PREDATOREN
Veel water is kaal, omdat er weinig waterplanten groeien. Een vissenbos is dan een uitgelezen kans om in het water te plaatsen. Hierdoor krijgen vissen de kans om te schuilen tegen predatoren. Dat kunnen roofvissen als de snoek zijn, maar ook de aalscholver. Grote vissen kan een aalscholver niet op, de kleintjes zijn moeilijker te vinden. Het is juist die middenklasse die een gemakkelijke prooi vormt. Het creëren van schuilmogelijkheden middels vissenbossen biedt kansen aan die middenklasse om te overleven. Hierdoor kan de visstand weer meer in balans komen.

VERZAMELPLEK VAN NIEUW LEVEN
Voor het onderhoud van vissenbossen moeten de takken worden gesnoeid die boven het water uitsteken. Of er wordt gekozen om de wilgentakken te laten groeien tot takkenbossen. Een vissenbos wordt dan ook een takkenbos voor vogels. Onder water profiteren niet alleen de vissen, maar ook mosseltjes en kleine beestjes. Zo wordt een vissenbos een verzamelplek van nieuw leven.  

Karperwedstrijden Sportvisserij MidWest Nederland

Sportvisserij MidWest Nederland organiseert ook dit jaar weer een karperpenwedstrijd. Via een app op je telefoon kun je zien in welk gebied je mag vissen en geef je je vangsten door aan de wedstrijdleiding. Op de vangstkaart kun je diverse soorten vissen noteren die binnen het karpervissen thuishoren: graskarper, spiegelkarper, schubkarper, zeelt en brasem.

KARPERPENWEDSTRIJD
in september, datum en locatie nader te bepalen

KARPERKOPPELWEDSTRIJD
18-19-20 oktober, Visput Enkuizen

  • 13 april Prijzenwedstrijd vrije hengel keuze Aalsmeer/RV16

  • 13 april Selectie Open NK Kustvissen Wijk aan Zee

  • 20 april Federatief kampioenschap Feeder * Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van Stolpen-’t Zand

  • 18 mei Federatief kampioenschap heren en teams * Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van Spijkerboor

  • 25 mei Selectie Open NK Jeugd Regio Randmeren, Gooi & Eemland In samenwerking met Ons Stekkie Zeewolde

  • 26 mei Selectie Open NK Jeugd Regio Noord & West Amstel Drechtkanaal 8 juni Youth Challenge U15, U20 en U25 NH Kanaal ter hoogte van Ilpendam

  • 5 oktober Federatief clubkampioenschap * NH-Kanaal ter hoogte van Purmer (210-211)

  • 6 oktober Koppelwedstrijd Zeevissen Groote Keeten

Federatief kampioenschap streetfishing

  • 21 september Utrecht

  • In samenwerking met de AUHV

  • 29 september Zaandam

Streetfishingcompetitie Sportvisserij MidWest Nederland *

WEDSTRIJDKALENDER

  • 18 februari Alkmaar

  • 3 maart Hoorn

  • 9 juni Haarlem

  • 23 juni Amsterdam

CATCH ’N MATCH

In heel Nederland zijn er Spiegel Kaper Projecten allemaal met als doel het aantal spiegelkarpers te verhogen binnen het karperbestand. Zo kan bij de vangst van een spiegelkarper, aan de hand van de foto en doorgegeven gewicht, worden geregistreerd hoe de karper is gegroeid. Met deze informatie wordt het waterschap ingelicht over de waterkwaliteit en de visstand in een bepaald water. Met het terugmelden van karpers draag je bij aan een gezonde visstand.
Belangrijk om te weten is dat ingezonden foto’s niet worden gepubliceerd. De gegevens worden louter en alleen voor onderzoek gebruikt. Pas als er nadrukkelijk toestemming is gegeven door de visser wordt zijn foto met gevangen karper afgebeeld. 

Winactie
Een karperfoto kun je insturen bij de zogenoemde Matching Community (kijk voor meer informatie op:
skp.karperbeheer.nl), waarna deskundigen jouw inzending proberen te linken aan een uitgezette karper. Van mei t/m december maak je kans met jouw ingezonden foto op mooie karper gerelateerde prijzen. 

Met de winnaar wordt contact opgenomen.

Uitzet spiegelkarpers 

In de afgelopen maanden zijn op verschillende locaties in de regio spiegelkarpers uitgezet. Sportvisserij MidWest Nederland doet dit in overleg met hengelsportverenigingen en de karpercommissie. Sijmen van den Berg, adviseur bij Sportvisserij MidWest Nederland, vertelt wat hier allemaal bij komt kijken.

Van den Berg is zelf ook fervent karpervisser. “Ik zit regelmatig met mijn karperhengels langs het water. Genieten van de natuur en echt even helemaal je hoofd leegmaken.” Hij wijt de populariteit van het karpervissen niet alleen aan de kracht en de grootte van een karper, maar ook aan het vertier bij het vangen. “Het is echt een spelletje om ze te vangen. Een geoefende karpervisser is altijd aan het kijken waar de vis zich ophoudt: zie je ze draaien? Komen ze aan de oppervlakte? Springt die vis een keer uit het water? Dat gebruik je allemaal om je visstek te bepalen en om je haak-aas te presenteren.”

PREDATOREN
De voortplanting van de karper is in ons klimaat geen uitgemaakte zaak. Allereerst leent het klimaat zich niet altijd voor een geslaagde reproductie. Bovendien is de overlevingskans van de karper klein door de vele predatoren. Van den Berg: “Zeker nu het water helderder wordt heeft de snoek meer de overhand en zijn jonge karpers een makkelijke prooi. Ook aalscholvers en futen eten mee. Pas vanaf 40 tot 50 centimeter zijn karpers redelijk veilig voor de snoek en de aalscholver. Bij karperuitzetprojecten zetten we karpers uit die aan dat formaat voldoen, ze zijn dan drie of vier jaar oud.”

REKENMODELLEN 
Voordat er vis kan worden uitgezet, wordt de visstand onderzocht en waterbemonstering opgevraagd bij een waterschap of Rijkswaterstaat. Met rekenmodellen wordt bekeken of en hoeveel karper er kan worden uitgezet op het betreffende water. “Waterbeheerders moeten hun wettelijk bepaalde Kader Richtlijn Water doelen halen. Waterschappen en de overheid streven naar heldere watersystemen die voedselarm zijn. Na de uitzet van karpers mag de score van de waterkwaliteit niet slechter worden dan de score waar het water eerder in is geclassificeerd. Dat speelt mee.”

PEILMOMENT
De inbreng van de karpercommissie is een belangrijk peilmoment. “De leden van de karpercommissie zijn allemaal gepassioneerde karpervissers. Zij denken mee over welke karpers er het beste waar kunnen worden uitgezet. Zij coördineren tevens de uitzetdagen. Op zo’n dag worden alle karpers gefotografeerd op de zogenoemde plank voordat ze worden uitgezet. Die foto’s komen in de database te staan om de gevangen karpers weer te matchen met wie weet de uitgezette. Deze winter hebben we spiegels uitgezet op de Zuidelijk Randmeren, Hoge Vaart, De Tocht, Amsterdam-Rijnkanaal, Rijnlandse Boezem, VNRK-boezem, Hollandse IJssel, Polder Het Grootslag en de Vier Noorder Koggen."

AFWIJKEND SCHUBBENPATROON
"Spiegelkarperprojecten worden door MidWest niet op afgesloten wateren gedaan. Wel op openbare wateren waar MidWest of een hengelsportvereniging de visrechthebbende is. De kaperuitzet doen we samen met de karpercommissie en vrijwilligers van hengelsportverenigingen." Dat voornamelijk spiegelkarpers worden uitgezet heeft een aantal redenen. “Spiegelkarpers zijn makkelijker te matchen door hun afwijkende schubbenpatroon. Daarbij willen karpersvisser graag een gevarieerd kaperbestand, zodat het de voorkeur heeft om spiegels uit te zetten.”

Visclinics

Afgelopen jaar was er een streetfish- en een strandvisclinic speciaal voor vrouwen. Dit jaar wordt er op 30 juni een VIStival georganiseerd met verschillende visclinics voor het hele gezin.

vissen is voor iedereen

Lezers van het VISblad weten dat vissen naast een mooie hobby en sport, ook voor velen pure ontspanning is. Maar vis je ook wel eens een wedstrijd mee? Of volg je een visclinic?
Wist je dat we ook JeugdVISdagen organiseren?

>>

Midwest nederland

Word vrijwilliger!

De karpercommissie van MidWest Nederland helpt met het organiseren van evenementen. Bijvoorbeeld bij de populaire jeugdkarperdagen, waar de commissie (op verzoek) clinics geeft. Bij karperuitzetprojecten spelen commissieleden een adviserende en coördinerende rol.  Ben je een karpervisser en wil je zitting nemen in de karpercommissie, of help je liever af en toe? Je kunt je aanmelden bij de karpercommissie via:
karpercommissie@sportvisserijmidwestnederland.nl

Clinics voor JEUGDTALENTENTEAM

Sportvisserij MidWest Nederland heeft al een Jeugdtalententeam Zout. Daar komt nu een  Jeugdtalententeam Zoet bij. Het Jeugdtalententeam zoet wordt op technisch en tactisch vlak nu ook ondersteund.

Stefan Hooyman, prijswinnend wedstrijdvisser op nationaal niveau, verzorgt de clinics voor de witvistalenten van Sportvisserij MidWest Nederland. Tijdens de clinics staat het perfectioneren van de basis centraal. De talenten zijn razend enthousiast over de tips & tricks die ze van Stefan leren. 
Interesse in het wedstrijdtalententeam van Sportvisserij MidWest Nederland? Stuur een mail naar:
wedstrijden@smwn.nl

De afgelopen maanden zijn er in de regio verschillende visserijkundige onderzoeken uitgevoerd. Hiernee wordt geïnventariseerd hoe een water ervoor staat. Zo wordt de waterkwaliteit, de visstand onderzocht en uiteindelijk aanbevelingen gedaan.

Reden voor zo'n onderzoek kan zijn dat er een mindere vangst is op een viswater, er bepaalde soorten niet meer worden gevangen die voorheen wel werden gevangen. Samen met de viswaterbeheerder wordt gekeken wat een goede oplossing kan zijn, bijvoorbeeld het aanleggen van een vissenbos of het uitzetten van vissen.

Bij een visserijkundig onderzoek wordt alle afgevangen vis gemeten en geregistreerd, zoals de brasem op de foto. Waarna ze weer terug in het water worden uitgezet.

visserijkundig onderzoek

SPORTVISNIEUWS

KORT

Aanleg vissenbossen is de Victoria Vestavijver in Ede.

Een vissenbos, 110 meter geplaatst in delen van 20 meter, bij Lelystad.

Vissenbossen dienen als schuilplaats tegen roofvissen en aalscholvers. Daardoor zijn de vissenbossen positief voor de visstand én dragen ze bij aan de biodiversiteit en een betere waterkwaliteit. Vissenbossen worden meestal in de winter aangelegd omdat er in die periode voldoende wilgentakken voorhanden zijn.

Een vissenbos ziet er niet ingewikkeld uit: een paar palen met wilgentakken ertussen. Toch komt er iets meer bij kijken. De crux zit ‘m vooral in het positioneren van de wilgentakken zodat er voldoende ruimte blijft voor de vis om ertussendoor te zwemmen en erin te schuilen. Het is geen primair doel om vissenbossen klaar te hebben voor de paaitijd. Het is wel een mooie bijkomstigheid als de vissenbossen als paaisubstraat kunnen dienen om eitjes op af te zetten en kleine visjes direct beschut zijn.

VISSERIJKUNDIG ONDERZOEK
Wanneer uit een visserijkundig onderzoek blijkt dat bepaalde vissoorten of maten ontbreken die eerder wel voorkwamen, dan kan een vissenbos een oplossing zijn. Vaak wordt een vissenbos nabij de waterkant geplaatst. Bij een water dat alleen een visfunctie heeft en groot genoeg is, wordt er ook wel voor een plek in het midden van het water gekozen. Voor sportvissers is dat tevens een mooie plek om tegenaan te vissen. 

SCHUILEN TEGEN PREDATOREN
Veel water is kaal, omdat er weinig waterplanten groeien. Een vissenbos is dan een uitgelezen kans om in het water te plaatsen. Hierdoor krijgen vissen de kans om te schuilen tegen predatoren. Dat kunnen roofvissen als de snoek zijn, maar ook de aalscholver. Grote vissen kan een aalscholver niet op, de kleintjes zijn moeilijker te vinden. Het is juist die middenklasse die een gemakkelijke prooi vormt. Het creëren van schuilmogelijkheden middels vissenbossen biedt kansen aan die middenklasse om te overleven. Hierdoor kan de visstand weer meer in balans komen.

VERZAMELPLEK VAN NIEUW LEVEN
Voor het onderhoud van vissenbossen moeten de takken worden gesnoeid die boven het water uitsteken. Of er wordt gekozen om de wilgentakken te laten groeien tot takkenbossen. Een vissenbos wordt dan ook een takkenbos voor vogels. Onder water profiteren niet alleen de vissen, maar ook mosseltjes en kleine beestjes. Zo wordt een vissenbos een verzamelplek van nieuw leven.  

210 meter vissenbos geplaatst

Karperwedstrijden Sportvisserij MidWest Nederland

Sportvisserij MidWest Nederland organiseert ook dit jaar weer een karperpenwedstrijd. Via een app op je telefoon kun je zien in welk gebied je mag vissen en geef je je vangsten door aan de wedstrijdleiding. Op de vangstkaart kun je diverse soorten vissen noteren die binnen het karpervissen thuishoren: graskarper, spiegelkarper, schubkarper, zeelt en brasem.

KARPERPENWEDSTRIJD
in september, datum en locatie nader te bepalen

KARPERKOPPELWEDSTRIJD
18-19-20 oktober, Visput Enkuizen

  • 13 april Prijzenwedstrijd vrije hengel keuze Aalsmeer/RV16

  • 13 april Selectie Open NK Kustvissen Wijk aan Zee

  • 20 april Federatief kampioenschap Feeder * Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van Stolpen-’t Zand

  • 18 mei Federatief kampioenschap heren en teams * Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van Spijkerboor

  • 25 mei Selectie Open NK Jeugd Regio Randmeren, Gooi & Eemland In samenwerking met Ons Stekkie Zeewolde

  • 26 mei Selectie Open NK Jeugd Regio Noord & West Amstel Drechtkanaal 8 juni Youth Challenge U15, U20 en U25 NH Kanaal ter hoogte van Ilpendam

  • 5 oktober Federatief clubkampioenschap * NH-Kanaal ter hoogte van Purmer (210-211)

  • 6 oktober Koppelwedstrijd Zeevissen Groote Keeten

  • 21 september Utrecht

  • In samenwerking met de AUHV

  • 29 september Zaandam

Federatief kampioenschap streetfishing

  • 18 februari Alkmaar

  • 3 maart Hoorn

  • 9 juni Haarlem

  • 23 juni Amsterdam

Streetfishingcompetitie Sportvisserij MidWest Nederland *

WEDSTRIJDKALENDER

CATCH ’N MATCH

In heel Nederland zijn er Spiegel Kaper Projecten allemaal met als doel het aantal spiegelkarpers te verhogen binnen het karperbestand. Zo kan bij de vangst van een spiegelkarper, aan de hand van de foto en doorgegeven gewicht, worden geregistreerd hoe de karper is gegroeid. Met deze informatie wordt het waterschap ingelicht over de waterkwaliteit en de visstand in een bepaald water. Met het terugmelden van karpers draag je bij aan een gezonde visstand.
Belangrijk om te weten is dat ingezonden foto’s niet worden gepubliceerd. De gegevens worden louter en alleen voor onderzoek gebruikt. Pas als er nadrukkelijk toestemming is gegeven door de visser wordt zijn foto met gevangen karper afgebeeld. 

Winactie
Een karperfoto kun je insturen bij de zogenoemde Matching Community (kijk voor meer informatie op:
skp.karperbeheer.nl), waarna deskundigen jouw inzending proberen te linken aan een uitgezette karper. Van mei t/m december maak je kans met jouw ingezonden foto op mooie karper gerelateerde prijzen. 

Met de winnaar wordt contact opgenomen.

In de afgelopen maanden zijn op verschillende locaties in de regio spiegelkarpers uitgezet. Sportvisserij MidWest Nederland doet dit in overleg met hengelsportverenigingen en de karpercommissie. Sijmen van den Berg, adviseur bij Sportvisserij MidWest Nederland, vertelt wat hier allemaal bij komt kijken.

Van den Berg is zelf ook fervent karpervisser. “Ik zit regelmatig met mijn karperhengels langs het water. Genieten van de natuur en echt even helemaal je hoofd leegmaken.” Hij wijt de populariteit van het karpervissen niet alleen aan de kracht en de grootte van een karper, maar ook aan het vertier bij het vangen. “Het is echt een spelletje om ze te vangen. Een geoefende karpervisser is altijd aan het kijken waar de vis zich ophoudt: zie je ze draaien? Komen ze aan de oppervlakte? Springt die vis een keer uit het water? Dat gebruik je allemaal om je visstek te bepalen en om je haak-aas te presenteren.”

PREDATOREN
De voortplanting van de karper is in ons klimaat geen uitgemaakte zaak. Allereerst leent het klimaat zich niet altijd voor een geslaagde reproductie. Bovendien is de overlevingskans van de karper klein door de vele predatoren. Van den Berg: “Zeker nu het water helderder wordt heeft de snoek meer de overhand en zijn jonge karpers een makkelijke prooi. Ook aalscholvers en futen eten mee. Pas vanaf 40 tot 50 centimeter zijn karpers redelijk veilig voor de snoek en de aalscholver. Bij karperuitzetprojecten zetten we karpers uit die aan dat formaat voldoen, ze zijn dan drie of vier jaar oud.”

REKENMODELLEN 
Voordat er vis kan worden uitgezet, wordt de visstand onderzocht en waterbemonstering opgevraagd bij een waterschap of Rijkswaterstaat. Met rekenmodellen wordt bekeken of en hoeveel karper er kan worden uitgezet op het betreffende water. “Waterbeheerders moeten hun wettelijk bepaalde Kader Richtlijn Water doelen halen. Waterschappen en de overheid streven naar heldere watersystemen die voedselarm zijn. Na de uitzet van karpers mag de score van de waterkwaliteit niet slechter worden dan de score waar het water eerder in is geclassificeerd. Dat speelt mee.”

PEILMOMENT
De inbreng van de karpercommissie is een belangrijk peilmoment. “De leden van de karpercommissie zijn allemaal gepassioneerde karpervissers. Zij denken mee over welke karpers er het beste waar kunnen worden uitgezet. Zij coördineren tevens de uitzetdagen. Op zo’n dag worden alle karpers gefotografeerd op de zogenoemde plank voordat ze worden uitgezet. Die foto’s komen in de database te staan om de gevangen karpers weer te matchen met wie weet de uitgezette. Deze winter hebben we spiegels uitgezet op de Zuidelijk Randmeren, Hoge Vaart, De Tocht, Amsterdam-Rijnkanaal, Rijnlandse Boezem, VNRK-boezem, Hollandse IJssel, Polder Het Grootslag en de Vier Noorder Koggen."

AFWIJKEND SCHUBBENPATROON
"Spiegelkarperprojecten worden door MidWest niet op afgesloten wateren gedaan. Wel op openbare wateren waar MidWest of een hengelsportvereniging de visrechthebbende is. De kaperuitzet doen we samen met de karpercommissie en vrijwilligers van hengelsportverenigingen." Dat voornamelijk spiegelkarpers worden uitgezet heeft een aantal redenen. “Spiegelkarpers zijn makkelijker te matchen door hun afwijkende schubbenpatroon. Daarbij willen karpersvisser graag een gevarieerd kaperbestand, zodat het de voorkeur heeft om spiegels uit te zetten.”

Uitzet spiegelkarpers 

Visclinics

Afgelopen jaar was er een streetfish- en een strandvisclinic speciaal voor vrouwen. Dit jaar wordt er op 30 juni een VIStival georganiseerd met verschillende visclinics voor het hele gezin.

Lezers van het VISblad weten dat vissen naast een mooie hobby en sport, ook voor velen pure ontspanning is. Maar vis je ook wel eens een wedstrijd mee? Of volg je een visclinic?
Wist je dat we ook JeugdVISdagen organiseren?

vissen is voor iedereen