Nieuws van andere regio's
>> kort nieuws
>> Amber van der Zande; lid jeugd talententeam zout
>> dagen met een gouden randje
>> VERSLAG TOBIAS COESEL VAN HET WK KARPERVISSEN
Word vrijwilliger!
Zij helpen al mee.
Deze omruilactie maakt deel uit van de Green Deal en levert een bijdrage aan het loodvrij maken van de hengelsport in 2027 of zoveel eerder als mogelijk.
VISambulance redt Vissen in Nood
In 2023 is de VISambulance verschillende keren uitgerukt om vissen in nood te helpen. Zuurstoftekorten voor vissen ontstonden nadat vuil en stof, opgebouwd in het droge voorjaar, bij een regenbui in één keer het water inspoelde. Daarnaast zijn vanwege de droogte ook wateren afgevist, waarbij de vissen in dieper en zuurstofrijker water weer zijn uitgezet.
MELDING VISSEN IN NOOD
Zie je vissen in nood, zoals naar lucht happende vissen of zelfs dode vissen? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven aan de juiste waterbeheerder. Deze kan direct de situatie gaan kijken en maatregelen nemen, bijvoorbeeld door de VISambulance in te schakelen, om erger te voorkomen. Kijk op Visseninnood.nl voor meer info.
CALAMITEITENNUMMER
Bij acute noodsituaties kan het calamiteitennummer
worden gebeld van MidWest: 06-45238984.
Op 7 oktober werden de vrijwilligers die het afgelopen jaar zich belangeloos hebben ingezet voor Sportvisserij MidWest Nederland bedankt tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van de federatie. Dit jaar konden de vrijwilligers zich voor verschillende activiteiten inschrijven, zoals vissen op Tom’s Creek, een boottocht naar de Markerwadden of op Fat-bikes en met een boswachter van Staatsbosbeheer opzoek naar burlende edelherten. Wil je ook vrijwilliger worden voor MidWest? Meld je hier aan en laat je volgend jaar ook trakteren op een topdag.
Spaarnwoude en Schagerwiel promoten loodvrij
Paul Kooij van HSV De Baars en Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onthullen loodvrij promotiebord aan het Schagerwiel.
In de regio's Haarlem en Schagen loopt een pilot om sportvissers te motiveren om de overstap te maken naar loodvrije vismaterialen. Met een omruilactie kunnen sportvissers hun lood gratis omruilen voor loodvrije alternatieven. Daarnaast zijn in oktober aan het Schagerwiel, bij Schagen, loodvrij-promotieborden geplaatst. Deze worden medio november ook geplaatst rond De Grote Vijver in Spaarnwoude. Met deze borden worden sportvissers gestimuleerd om op deze locaties loodvrij te vissen. Maar ook niet-sportvissers worden zo geïnformeerd dat er op deze locaties met milieuvriendelijke loodalternatieven wordt gevist.
Lees meer over loodvrije alternatieven.
Visles op basisscholen
VISles; de mooiste manier om jeugd kennis te laten maken met sportvissen. Speciaal opgeleide VISmeesters en VISjuffen geven basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 op een biologieles over vissen en de onderwaternatuur én een visexcursie naar een water dichtbij school. Dat de VISlessen populair zijn, blijkt uit de naar verwachting 500 ingeplande VISlessen in 2023, waarvan 125 in de regio van Sportvisserij MidWest Nederland. Interesse? Lees hier meer over VISlessen op school.
STEMONDERSTEUNING
Jij stemt 22 november toch ook vóór de sportvisserij? Weet je nog niet op welke partij je wilt gaat stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Of welke partijen een veilige keuze zijn om de sportvisserij te behouden? Dan biedt onze stemondersteuning uitkomst. Laat je stem niet verloren gaan, kijk op sportvisserijmidwestnederland.nl voor een overzichtelijk beeld en maak de juiste keuze!
SPORTVISNIEUWS
KORT
“Zodra ik oud genoeg was om een hengel vast te houden, kreeg ik er ook een.”
Amber met een vangst tijdens een koppelwedstrijd van Sportvisserij MidWest Nederland.
De U16-selectie met op de voorgrond bondscoach Corné Westerlaken (rechts) en assistent Joeri Minderhout. V.l.n.r. Sverre Damhoff, Laurens van Engelenhoven, Youri op ’t Hof, Jip van Koeveringe, Amber van der Zanden en Bjorn Mies.
Naast succesvol kustvisser deed Amber dit voorjaar ook mee aan de Miss Teen of Zeeland-verkiezing.
AMBER VAN DER ZANDE:
‘VROUWEN GEBRUIKEN BIJ STRANDVISSEN EEN ANDERE TECHNIEK DAN MANNEN’
WK KUSTVISSEN VOOR JUNIOREN
We spraken Amber begin oktober, voorafgaand aan het wereldkampioenschap. Inmiddels heeft het WK plaats gevonden. De uitslag van het WK is op de site van MidWest terug te vinden.
MENTAAL LASTIG(ER)
Amber viste vorig jaar het WK in Frankrijk en is tijdens wedstrijden vaak een van de weinige of enigste vrouwelijk deelnemer. “Wat ik op zo’n WK soms mentaal wel lastig vind, is dat er geen vrouwelijke coach aanwezig is. Daarnaast ben ik ook de enige vrouwelijke deelnemer. Verleden jaar waren mijn ouders mee, maar dit jaar kunnen die er helaas niet bij zijn. Je moet naar een man, ook met zaken die je liever niet tegen een man wilt zeggen. Gelukkig hebben wij bij MidWest Cor van Houten, en die kent me al langer. Dan is het toch wat makkelijker. Cor is wel aanwezig op het WK, niet in onze accommodatie, maar hij verblijft ook op het park waar wij zitten, dus ik zal hem zeker wel spreken.”
WK-FACILITEITEN VOOR DAMES?
In het huisje waarin de nationale teams tijdens het WK verblijven, heeft Amber een eigen kamer. “Het enige wat bij kustwedstrijden soms een probleem kan zijn, is wanneer je moet plassen. Jongens kunnen dit makkelijker oplossen dan meisjes. In veel wedstrijdreglementen staat dat je mag gaan plassen in de duinen, maar dan moet je wel de hengel binnen draaien. Dit heeft tot gevolg dat je er een paar minuten uitligt, terwijl een jongen dit heel makkelijk op de stek kan oplossen. Soms mag je het vak niet eens, zoals tijdens het WK, dus moet je hier goed rekening mee houden.”
VISSEN NU VOORRANG OP MISS-VERKIEZING
Naast succesvol kustvisser nam Amber dit voorjaar ook mee aan de Miss Teen of Zeeland-verkiezing. “Dat was ook erg leuk om te doen, een keer echt iets tussen de meiden, dat was even wennen. Ik ben toen ook gescout voor de Miss Benelux-verkiezing. Ik heb besloten om dit jaar het kustvissen voorrang te geven, omdat het event in dezelfde periode plaatsvindt. Wie weet doe ik de missverkiezing wel volgend jaar.”
Als enige vrouw tussen de mannen vertegenwoordigt Amber van der Zande (17) Nederland op het WK Kustvissen voor Junioren in de U16-categorie. Kustvissen is een krachtsport, waardoor vrouwen fysiek in het nadeel zijn. Vrouwen hanteren voor het inwerpen een andere techniek dan mannen. Er zijn niet veel coaches, die vrijwel altijd man zijn, die weten hoe de techniek voor de vrouwen in elkaar zit. Met hulp van federatief coach Cor van Houten maakte Amber de werptechniek zich eigen en plaatste zich voor dit mondiale toernooi langs de Zeeuwse kust.
Of Nederland kansrijk is op het WK? “Ja! Dat denk ik wel, het is ons thuisland en we weten als geen ander hoe hier te vissen”, zegt Amber enthousiast. “Maar de andere landen weten ook steeds beter hoe hier te vissen. Alle coaches hebben weleens in Nederland gevist, sommigen zelfs al een WK. Daarnaast hebben sommige landen Nederlandse coaches aangesteld, het verrassingselement is er dan iets meer uit. Maar aan de andere kant: wij staan hier wekelijks aan de kust en veel andere deelnemers zijn hier voor het eerst. Ze weten de situatie van ‘horen zeggen’, maar ga het ook maar eens doen! Dus in dat opzicht hebben we nog wel een voorsprong op de rest.”
ALS ZEEUWSE EXTRA IN HET VOORDEEL?
Amber is een geboren en getogen Zeeuwse. Haar ouders, grootouders, oom en tante zijn allemaal strandvissers. Amber: “Nagenoeg iedereen in mijn familie vist. Zodra ik oud genoeg was om een hengel vast te houden, kreeg ik er ook een. Stiekem, baal ik er een beetje van dat het WK Kustvissen in Zeeland is. Persoonlijk zou ik liever in Noordwijk of in Wijk aan Zee vissen, vooral omdat de vis daar dichter bij de kust zwemt. In Zeeland moet je over het algemeen toch wel vaak op grotere afstand vissen. Als meisje zijnde is dat helaas een nadeel.”
Bekijk hier de oproep die Sjors Kwinten doet samen met Nathalie van den Berg om deel te nemen aan een volgende Zeevisdag voor mensen met een beperking, dit geldt uiteraard ook voor een dag aan het zoete water.
BELEVING VAN EEN ZOUT AVONTUUR
Afgelopen voorjaar werd de zoute dag georganiseerd aan het Noordzeekanaal, waarvan VISmaat Marc van der Pieterman kort verslag doet:
“Alfred had een geel shirt aan met op zijn rug een afbeelding van een Snoek (zijn geluksshirt). Door dit shirt vroeg ik hem of hij vaker gaat vissen. Hierop was zijn antwoord een duidelijke: JA! En hij zei ‘je hoeft dus niet veel te doen vandaag’. Ik hoefde van Alfred alleen maar de hengels op te tuigen, aas aan de haken te doen, in te werpen, op te halen, als er vis aan zat deze te onthaken en de rest zou hij wel doen.
Het startsein werd gegeven, maar wij konden volgens Alfred nog niet beginnen, want hij had nog geen stoel. Dus ben ik teruggegaan naar de auto voor een stoel en heb die vlak achter de steun gezet. Daar ging hij pontificaal op zitten en kon het vissen beginnen. De van te voren bedachte tactiek voor deze dag was; kijken of er een paling te vangen was. Toen ik dit aan Alfred vertelde begon hij bijna te stuiteren en riep ‘Als we die vangen, dan win ik!’. In drie uurtjes vissen vingen wij 2 palingen van 61 en 63 cm en een kleine wijting en een nog kleinere steenbolk.
Tijdens de prijsuitreiking bleek dat dat genoeg vis was voor Alfred om de eerste plaats te winnen. Ik heb genoten van alle blije mensen aan de waterkant. Ik kijk weer uit naar deze dag volgend jaar.”
VISDAGEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
Dagen met een gouden randje
Dat genieten van sportvissen geen enkele beperking kent, bewijzen deze dagen. Dit jaar organiseerde MidWest twee visdagen voor mensen met een beperking. Een dag aan het zoute water van het Noordzeekanaal en een zoete dag in Abcoude.
Deze dagen staan vooral in het teken om mensen met een beperking een onvergetelijke dag te laten beleven aan de waterkant. Met een VISmaten die volledig in dienst staan van de deelnemers. Zij vissen, kletsen, lunchen en genieten samen van deze dag. Deze dag wordt steevast afgesloten met een bingo met een prijsje voor elke deelnemer. Of met een extra zangconcert zoals de laatste keer in Abcoude.
“100 bankrunners om te gluren, tegenover 4 van ons”
TIPS VAN ONZE RUNNERS
De input van onze runners was erg waardevol. Ze lieten ons weten dat er op de zig rig vis werd gevangen. De karpers werden in eerste instantie gevangen aan felle, gele, grote pop-up dumbles en later ook op roze en oranje. Die informatie was voor ons de aanleiding om het bodemaas aan te passen en dat leverde direct een goed resultaat op. Aan de 14 mm haakaas boilie, afgetopt met een oranje foampje, vingen we onze eerste vis. Vervolgens hebben we dat ook toegepast bij een andere hengel en toen begon het te lopen.
DETAILS MAKEN EEN GROOT VERSCHIL
Bij wedstrijdvissen moet je volledig breken met de gewoonten en benaderingen die je normaal gesproken toepast tijdens recreatief vissen. Het principe is dat je simpelweg moet doen wat de bankrunners op dat moment aangeven, omdat dat werkt op dát specifieke moment. Hierbij maken kleine aanpassingen soms al het verschil, zoals een foam-formaat van 6 x 6 millimeter of 1 x 2 millimeter, tussen veel, weinig of geen karper vangen. Een kleine aanpassing kan bovendien resulteren in een grotere karper. Zo bijzonder, dat kan je bijna niet uitleggen.
OEKRAÏNE WERELDKAMPIOEN
Wij hebben dit WK redelijk gevist, maar het had nog beter gekund. Als Frankrijk of het Oekraïense koppel, dat wereldkampioen werd, op onze stek had gezeten, dan hadden zij veel meer gevangen. Zij zijn simpelweg veel meer experts in deze wedstrijdvisserij. Als wij op de winnende stek hadden gezeten, dan hadden we waarschijnlijk 50 vissen gevangen, in plaats van de 25 nu. Maar hun aantal van 250 vissen hadden we niet kunnen evenaren. De locatie voor volgend jaar is nog niet bekend. Amerika is (gelukkig) als locatie afgewezen en zou waarschijnlijk voor ons te duur zijn geweest om onze spullen per container naartoe te verschepen. Het is nu nog even afwachten welk land het gaat worden.
SNELLE SCAN VOOR VOERPLAN
De Fransen bewezen dat je meteen goed vis kan vangen. Met hun thuisvoordeel wisten ze gelijk – en veel beter dan wij – wat ze moesten doen. Wij probeerden op basis van wat je hoort, ziet en onze kennis van het voorvissen, zo snel mogelijk de onderwatersituatie in kaart te brengen. Er bleek een oude rivierbedding te liggen, waarvan wij het vermoeden hadden dat dit een trekroute betrof. We zagen in deze structuur niet per se de aasplek. Karpers trokken langs deze bedding en als er daarbuiten verspreid, genoeg en met name lekker voer lag, dan kwamen ze er even vanaf om te azen. Het was dus écht de kunst om snel uit te zoeken wel en niet werkte.
STRIJD OM DE VIS
De onderlinge strijd tijdens wedstrijden begin ik steeds leuker te vinden. Zo gingen we dag en nacht, iedere twintig minuten, met een werppijp voeren. Dat deden we om de karper te triggeren en weer op het voer te krijgen. Dat bleek goed te werken. Het was zo gaaf om te zien dat andere landen je dan na gaan doen. Het is dan gewoon echt een strijd! Jij gaat gooien en de ander denkt ‘ik ga er méér in gooien’. En dan ben je echt een strijd aan het voeren om de vis. Uiteindelijk gaat eentje het beter doen en daar komt de vis naartoe. Zeker de eerste dag hebben we veel geprobeerd. We hoorden dat er veel op de zig rig gevangen werd. Maar dat werkte in onze sector niet goed. Hierna maaketen we ons eigen plan en dat begon te lopen.
GLUREN BIJ DE BUREN
Het gluren door bankrunners gaat veel verder dan verwacht. Er lagen mensen met mega telelenzen foto’s te maken vanuit de bosjes. Toen Rusland nog deelnam, namen die om informatie te vergaren wel 300 bankrunners mee. Frankrijk had dit jaar rond de 100 paar ogen als helpers rondlopen. Wij hadden vier bankrunners mee. Runners rennen letterlijk heen-en-weer om informatie te verzamelen, ze proberen af te kijken en af te leiden. Runners mogen alleen van buiten het vak toekijken. De bondscoach mag daarentegen op de stek komen, waarbij ’s avonds verplicht een Marshall bij aanwezig moet zijn. Ook het brengen van eten, door onze eigen koks, mag alleen in het bijzijn van een Marshall plaatsvinden.”
“Als Frankrijk op onze stek had gezeten, dan hadden ze zeker meer gevangen”
Tobias Coesel:
‘Op een WK ervaar je pas echt dat vissen een topsport is’
In september viste Tobias Coesel samen met Jan Steen het WK Karpervissen voor koppels. Dit Nederlandse team was een van de 32 deelnemende landen aan het immense stuwmeer Lac de Pannecière in de Bourgogne en eindigde als tiende in hun sub-sector. Tobias, wedstrijdcoördinator en lid van de calamiteitenteam Vissen in Nood bij MidWest, blikt terug op zijn WK.
In Nederland wordt sportvissen vooral als hobby gezien, niet als sport en zéker niet als topsport. In Frankrijk staat sportvissen juist heel hoog aangeschreven, een bewijs was onder meer de aanwezigheid van filmploegen. Franse wedstrijdvissers kunnen ook echt hun boterham verdienen met sportvissen, dat is bij ons wel anders… Als je een keer zo’n WK hebt gevist, dan weet je dat het écht een topsport is.
DEFINITIEF REGLEMENT
Na de vlaggenparade door het dorp, wordt het WK ingeluid. Het is zeker bijzonder wanneer je voor een publiek staat in het nationale tenue, terwijl het Wilhelmus wordt gespeeld, en beseft dat je de strijd mag aangaan tegen tal van bekende vissers. Bondscoach Rob Delgijer gaat naar verschillende captainsmeetings en haalt het definitieve reglement voor dit WK op. Na de stekloting start de wedstrijd. Wij hadden een stek geloot net in een zijtak. De plek lag nog wel een beetje vooraan, maar de locatie was helaas niet waar we op hoopten. De andere Nederlandse koppels hadden stekken geloot waar je vooraf voor zou tekenen, maar achteraf blijkt dat een theoretisch ideale stek niet zoveel zegt.
Nieuws van andere regio's
>>
In 2023 is de VISambulance verschillende keren uitgerukt om vissen in nood te helpen. Zuurstoftekorten voor vissen ontstonden nadat vuil en stof, opgebouwd in het droge voorjaar, bij een regenbui in één keer het water inspoelde. Daarnaast zijn vanwege de droogte ook wateren afgevist, waarbij de vissen in dieper en zuurstofrijker water weer zijn uitgezet.
MELDING VISSEN IN NOOD
Zie je vissen in nood, zoals naar lucht happende vissen of zelfs dode vissen? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven aan de juiste waterbeheerder. Deze kan direct de situatie gaan kijken en maatregelen nemen, bijvoorbeeld door de VISambulance in te schakelen, om erger te voorkomen. Kijk op Visseninnood.nl voor meer info.
CALAMITEITENNUMMER
Bij acute noodsituaties kan het calamiteitennummer
worden gebeld van MidWest: 006-45238984.
VISambulance redt Vissen in Nood
Word vrijwilliger!
Op 7 oktober werden de vrijwilligers die het afgelopen jaar zich belangeloos hebben ingezet voor Sportvisserij MidWest Nederland bedankt tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van de federatie. Dit jaar konden de vrijwilligers zich voor verschillende activiteiten inschrijven, zoals vissen op Tom’s Creek, een boottocht naar de Markerwadden of op Fat-bikes en met een boswachter van Staatsbosbeheer opzoek naar burlende edelherten. Wil je ook vrijwilliger worden voor MidWest? Meld je hier aan en laat je volgend jaar ook trakteren op een topdag.
Paul Kooij van HSV De Baars en Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onthullen loodvrij promotiebord aan het Schagerwiel.
Deze omruilactie maakt deel uit van de Green Deal en levert een bijdrage aan het loodvrij maken van de hengelsport in 2027 of zoveel eerder als mogelijk.
In de regio's Haarlem en Schagen loopt een pilot om sportvissers te motiveren om de overstap te maken naar loodvrije vismaterialen. Met een omruilactie kunnen sportvissers hun lood gratis omruilen voor loodvrije alternatieven. Daarnaast zijn in oktober aan het Schagerwiel, bij Schagen, loodvrij-promotieborden geplaatst. Deze worden medio november ook geplaatst rond De Grote Vijver in Spaarnwoude. Met deze borden worden sportvissers gestimuleerd om op deze locaties loodvrij te vissen. Maar ook niet-sportvissers worden zo geïnformeerd dat er op deze locaties met milieuvriendelijke loodalternatieven wordt gevist.
Lees meer over loodvrije alternatieven.
Spaarnwoude en Schagerwiel promoten loodvrij
VISles; de mooiste manier om jeugd kennis te laten maken met sportvissen. Speciaal opgeleide VISmeesters en VISjuffen geven basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 op een biologieles over vissen en de onderwaternatuur én een visexcursie naar een water dichtbij school. Dat de VISlessen populair zijn, blijkt uit de naar verwachting 500 ingeplande VISlessen in 2023, waarvan 125 in de regio van Sportvisserij MidWest Nederland. Interesse? Lees hier meer over VISlessen op school.
Visles op basisscholen
STEMONDERSTEUNING
Jij stemt 22 november toch ook vóór de sportvisserij? Weet je nog niet op welke partij je wilt gaat stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Of welke partijen een veilige keuze zijn om de sportvisserij te behouden? Dan biedt onze stemondersteuning uitkomst. Laat je stem niet verloren gaan, kijk op sportvisserijmidwestnederland.nl voor een overzichtelijk beeld en maak de juiste keuze!
SPORTVISNIEUWS
KORT
WK KUSTVISSEN VOOR JUNIOREN
We spraken Amber begin oktober, voorafgaand aan het wereldkampioenschap. Inmiddels heeft het WK plaats gevonden. De uitslag van het WK is op de site van MidWest terug te vinden.
Naast succesvol kustvisser deed Amber dit voorjaar ook mee aan de Miss Teen of Zeeland-verkiezing.
Amber met een vangst tijdens een koppelwedstrijd van Sportvisserij MidWest Nederland.
MENTAAL LASTIG(ER)
Amber viste vorig jaar het WK in Frankrijk en is tijdens wedstrijden vaak een van de weinige of enigste vrouwelijk deelnemer. “Wat ik op zo’n WK soms mentaal wel lastig vind, is dat er geen vrouwelijke coach aanwezig is. Daarnaast ben ik ook de enige vrouwelijke deelnemer. Verleden jaar waren mijn ouders mee, maar dit jaar kunnen die er helaas niet bij zijn. Je moet naar een man, ook met zaken die je liever niet tegen een man wilt zeggen. Gelukkig hebben wij bij MidWest Cor van Houten, en die kent me al langer. Dan is het toch wat makkelijker. Cor is wel aanwezig op het WK, niet in onze accommodatie, maar hij verblijft ook op het park waar wij zitten, dus ik zal hem zeker wel spreken.”
WK-FACILITEITEN VOOR DAMES?
In het huisje waarin de nationale teams tijdens het WK verblijven, heeft Amber een eigen kamer. “Het enige wat bij kustwedstrijden soms een probleem kan zijn, is wanneer je moet plassen. Jongens kunnen dit makkelijker oplossen dan meisjes. In veel wedstrijdreglementen staat dat je mag gaan plassen in de duinen, maar dan moet je wel de hengel binnen draaien. Dit heeft tot gevolg dat je er een paar minuten uitligt, terwijl een jongen dit heel makkelijk op de stek kan oplossen. Soms mag je het vak niet eens, zoals tijdens het WK, dus moet je hier goed rekening mee houden.”
VISSEN NU VOORRANG OP MISS-VERKIEZING
Naast succesvol kustvisser nam Amber dit voorjaar ook mee aan de Miss Teen of Zeeland-verkiezing. “Dat was ook erg leuk om te doen, een keer echt iets tussen de meiden, dat was even wennen. Ik ben toen ook gescout voor de Miss Benelux-verkiezing. Ik heb besloten om dit jaar het kustvissen voorrang te geven, omdat het event in dezelfde periode plaatsvindt. Wie weet doe ik de missverkiezing wel volgend jaar.”
“Zodra ik oud genoeg was om een hengel vast te houden, kreeg ik er ook een.”
Als enige vrouw tussen de mannen vertegenwoordigt Amber van der Zande (17) Nederland op het WK Kustvissen voor Junioren in de U16-categorie. Kustvissen is een krachtsport, waardoor vrouwen fysiek in het nadeel zijn. Vrouwen hanteren voor het inwerpen een andere techniek dan mannen. Er zijn niet veel coaches, die vrijwel altijd man zijn, die weten hoe de techniek voor de vrouwen in elkaar zit. Met hulp van federatief coach Cor van Houten maakte Amber de werptechniek zich eigen en plaatste zich voor dit mondiale toernooi langs de Zeeuwse kust.
Of Nederland kansrijk is op het WK? “Ja! Dat denk ik wel, het is ons thuisland en we weten als geen ander hoe hier te vissen”, zegt Amber enthousiast. “Maar de andere landen weten ook steeds beter hoe hier te vissen. Alle coaches hebben weleens in Nederland gevist, sommigen zelfs al een WK. Daarnaast hebben sommige landen Nederlandse coaches aangesteld, het verrassingselement is er dan iets meer uit. Maar aan de andere kant: wij staan hier wekelijks aan de kust en veel andere deelnemers zijn hier voor het eerst. Ze weten de situatie van ‘horen zeggen’, maar ga het ook maar eens doen! Dus in dat opzicht hebben we nog wel een voorsprong op de rest.”
ALS ZEEUWSE EXTRA IN HET VOORDEEL?
Amber is een geboren en getogen Zeeuwse. Haar ouders, grootouders, oom en tante zijn allemaal strandvissers. Amber: “Nagenoeg iedereen in mijn familie vist. Zodra ik oud genoeg was om een hengel vast te houden, kreeg ik er ook een. Stiekem, baal ik er een beetje van dat het WK Kustvissen in Zeeland is. Persoonlijk zou ik liever in Noordwijk of in Wijk aan Zee vissen, vooral omdat de vis daar dichter bij de kust zwemt. In Zeeland moet je over het algemeen toch wel vaak op grotere afstand vissen. Als meisje zijnde is dat helaas een nadeel.”
AMBER VAN DER ZANDE:
‘Vrouwen gebruiken bij strandvissen een andere techniek dan mannen’
Bekijk hier de oproep die Sjors Kwinten doet samen met Nathalie van den Berg om deel te nemen aan een volgende Zeevisdag voor mensen met een beperking, dit geldt uiteraard ook voor een dag aan het zoete water.
BELEVING VAN EEN ZOUT AVONTUUR
Afgelopen voorjaar werd de zoute dag georganiseerd aan het Noordzeekanaal, waarvan VISmaat Marc van der Pieterman kort verslag doet:
“Alfred had een geel shirt aan met op zijn rug een afbeelding van een Snoek (zijn geluksshirt). Door dit shirt vroeg ik hem of hij vaker gaat vissen. Hierop was zijn antwoord een duidelijke: JA! En hij zei ‘je hoeft dus niet veel te doen vandaag’. Ik hoefde van Alfred alleen maar de hengels op te tuigen, aas aan de haken te doen, in te werpen, op te halen, als er vis aan zat deze te onthaken en de rest zou hij wel doen.
Het startsein werd gegeven, maar wij konden volgens Alfred nog niet beginnen, want hij had nog geen stoel. Dus ben ik teruggegaan naar de auto voor een stoel en heb die vlak achter de steun gezet. Daar ging hij pontificaal op zitten en kon het vissen beginnen. De van te voren bedachte tactiek voor deze dag was; kijken of er een paling te vangen was. Toen ik dit aan Alfred vertelde begon hij bijna te stuiteren en riep ‘Als we die vangen, dan win ik!’. In drie uurtjes vissen vingen wij 2 palingen van 61 en 63 cm en een kleine wijting en een nog kleinere steenbolk.
Tijdens de prijsuitreiking bleek dat dat genoeg vis was voor Alfred om de eerste plaats te winnen. Ik heb genoten van alle blije mensen aan de waterkant. Ik kijk weer uit naar deze dag volgend jaar.”
Dat genieten van sportvissen geen enkele beperking kent, bewijzen deze dagen. Dit jaar organiseerde MidWest twee visdagen voor mensen met een beperking. Een dag aan het zoute water van het Noordzeekanaal en een zoete dag in Abcoude.
Deze dagen staan vooral in het teken om mensen met een beperking een onvergetelijke dag te laten beleven aan de waterkant. Met een VISmaten die volledig in dienst staan van de deelnemers. Zij vissen, kletsen, lunchen en genieten samen van deze dag. Deze dag wordt steevast afgesloten met een bingo met een prijsje voor elke deelnemer. Of met een extra zangconcert zoals de laatste keer in Abcoude.
Dagen met een gouden randje
VISDAGEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING
TIPS VAN ONZE RUNNERS
De input van onze runners was erg waardevol. Ze lieten ons weten dat er op de zig rig vis werd gevangen. De karpers werden in eerste instantie gevangen aan felle, gele, grote pop-up dumbles en later ook op roze en oranje. Die informatie was voor ons de aanleiding om het bodemaas aan te passen en dat leverde direct een goed resultaat op. Aan de 14 mm haakaas boilie, afgetopt met een oranje foampje, vingen we onze eerste vis. Vervolgens hebben we dat ook toegepast bij een andere hengel en toen begon het te lopen.
DETAILS MAKEN EEN GROOT VERSCHIL
Bij wedstrijdvissen moet je volledig breken met de gewoonten en benaderingen die je normaal gesproken toepast tijdens recreatief vissen. Het principe is dat je simpelweg moet doen wat de bankrunners op dat moment aangeven, omdat dat werkt op dát specifieke moment. Hierbij maken kleine aanpassingen soms al het verschil, zoals een foam-formaat van 6 x 6 millimeter of 1 x 2 millimeter, tussen veel, weinig of geen karper vangen. Een kleine aanpassing kan bovendien resulteren in een grotere karper. Zo bijzonder, dat kan je bijna niet uitleggen.
OEKRAÏNE WERELDKAMPIOEN
Wij hebben dit WK redelijk gevist, maar het had nog beter gekund. Als Frankrijk of het Oekraïense koppel, dat wereldkampioen werd, op onze stek had gezeten, dan hadden zij veel meer gevangen. Zij zijn simpelweg veel meer experts in deze wedstrijdvisserij. Als wij op de winnende stek hadden gezeten, dan hadden we waarschijnlijk 50 vissen gevangen, in plaats van de 25 nu. Maar hun aantal van 250 vissen hadden we niet kunnen evenaren. De locatie voor volgend jaar is nog niet bekend. Amerika is (gelukkig) als locatie afgewezen en zou waarschijnlijk voor ons te duur zijn geweest om onze spullen per container naartoe te verschepen. Het is nu nog even afwachten welk land het gaat worden.
“100 bankrunners om te gluren, tegenover 4 van ons”
SNELLE SCAN VOOR VOERPLAN
De Fransen bewezen dat je meteen goed vis kan vangen. Met hun thuisvoordeel wisten ze gelijk – en veel beter dan wij – wat ze moesten doen. Wij probeerden op basis van wat je hoort, ziet en onze kennis van het voorvissen, zo snel mogelijk de onderwatersituatie in kaart te brengen. Er bleek een oude rivierbedding te liggen, waarvan wij het vermoeden hadden dat dit een trekroute betrof. We zagen in deze structuur niet per se de aasplek. Karpers trokken langs deze bedding en als er daarbuiten verspreid, genoeg en met name lekker voer lag, dan kwamen ze er even vanaf om te azen. Het was dus écht de kunst om snel uit te zoeken wel en niet werkte.
STRIJD OM DE VIS
De onderlinge strijd tijdens wedstrijden begin ik steeds leuker te vinden. Zo gingen we dag en nacht, iedere twintig minuten, met een werppijp voeren. Dat deden we om de karper te triggeren en weer op het voer te krijgen. Dat bleek goed te werken. Het was zo gaaf om te zien dat andere landen je dan na gaan doen. Het is dan gewoon echt een strijd! Jij gaat gooien en de ander denkt ‘ik ga er méér in gooien’. En dan ben je echt een strijd aan het voeren om de vis. Uiteindelijk gaat eentje het beter doen en daar komt de vis naartoe. Zeker de eerste dag hebben we veel geprobeerd. We hoorden dat er veel op de zig rig gevangen werd. Maar dat werkte in onze sector niet goed. Hierna maaketen we ons eigen plan en dat begon te lopen.
GLUREN BIJ DE BUREN
Het gluren door bankrunners gaat veel verder dan verwacht. Er lagen mensen met mega telelenzen foto’s te maken vanuit de bosjes. Toen Rusland nog deelnam, namen die om informatie te vergaren wel 300 bankrunners mee. Frankrijk had dit jaar rond de 100 paar ogen als helpers rondlopen. Wij hadden vier bankrunners mee. Runners rennen letterlijk heen-en-weer om informatie te verzamelen, ze proberen af te kijken en af te leiden. Runners mogen alleen van buiten het vak toekijken. De bondscoach mag daarentegen op de stek komen, waarbij ’s avonds verplicht een Marshall bij aanwezig moet zijn. Ook het brengen van eten, door onze eigen koks, mag alleen in het bijzijn van een Marshall plaatsvinden.”
“Als Frankrijk op onze stek had gezeten, dan hadden ze zeker meer gevangen”
In september viste Tobias Coesel samen met Jan Steen het WK Karpervissen voor koppels. Dit Nederlandse team was een van de 32 deelnemende landen aan het immense stuwmeer Lac de Pannecière in de Bourgogne en eindigde als tiende in hun sub-sector. Tobias, wedstrijdcoördinator en lid van de calamiteitenteam Vissen in Nood bij MidWest, blikt terug op zijn WK.
In Nederland wordt sportvissen vooral als hobby gezien, niet als sport en zéker niet als topsport. In Frankrijk staat sportvissen juist heel hoog aangeschreven, een bewijs was onder meer de aanwezigheid van filmploegen. Franse wedstrijdvissers kunnen ook echt hun boterham verdienen met sportvissen, dat is bij ons wel anders… Als je een keer zo’n WK hebt gevist, dan weet je dat het écht een topsport is.
DEFINITIEF REGLEMENT
Na de vlaggenparade door het dorp, wordt het WK ingeluid. Het is zeker bijzonder wanneer je voor een publiek staat in het nationale tenue, terwijl het Wilhelmus wordt gespeeld, en beseft dat je de strijd mag aangaan tegen tal van bekende vissers. Bondscoach Rob Delgijer gaat naar verschillende captainsmeetings en haalt het definitieve reglement voor dit WK op. Na de stekloting start de wedstrijd. Wij hadden een stek geloot net in een zijtak. De plek lag nog wel een beetje vooraan, maar de locatie was helaas niet waar we op hoopten. De andere Nederlandse koppels hadden stekken geloot waar je vooraf voor zou tekenen, maar achteraf blijkt dat een theoretisch ideale stek niet zoveel zegt.
Tobias Coesel:
‘Op een WK ervaar je pas echt dat vissen een topsport is’