Nieuws van andere regio's
Het is voorjaar! De langere dagen straks hoeven niet eenzaam te zijn, ook niet als je ouder bent. Dat zie je aan deze foto van de bewoners van Huize Odoorn. Mensen die niet meer zonder hulp naar buiten kunnen. Maar met hulp van HSV Het Meuntje uit Emmen kan dat wel en vermaken ze zich opperbest aan de waterkant. Ja, ook voor hen is het weer lente! Wil jij je steentje bijdragen om dit soort activiteiten mogelijk te maken voor deze mensen? Kijk dan naar de ‘vacaturebank voor vrijwilligers’ op pagina 7 van dit katern!
NOORDERZIJLVEST
Op 25 mei organiseert Waterschap Noorderzijlvest in de haven van Lauwersoog allerlei activiteiten voor jong en oud. Centraal staat de vistrek in het Lauwersmeergebied. Zo kun je een kijkje nemen in de R.J. Cleveringsluizen. vertelt Arthur de Bruin over zijn prijswinnende film ‘Nederland Onder Water’ en kan je de verschillende soorten vissen bekijken. Meer informatie: www.noorderzijlvest.nl
WERELDVISMIGRATIEDAG
Het is inmiddels traditie: om de twee jaar is er wereldwijd aandacht voor het belang van vismigratie. Vrije migratie, niet gehinderd door stuwen en sluizen, is van levensbelang voor veel vissoorten. Onze waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest leggen op 25 mei de nadruk op de vismigratie tussen de zoute Waddenzee en het zoete binnenland. Komt dat zien!
Sommige vissoorten zijn afhankelijk van zout én van zoet water. Ze moeten dus vrij kunnen bewegen langs de kust tussen de Waddenzee en het binnenland. Hoe? Dat laat waterschap Hunze en Aas zien tijdens deze open dag in Termunterzijl (11:00 - 16:00 uur, startlocatie: Museum Termunterzijl, Mello Coendersbuurt 1). Een wandelroute leidt je langs tal vanactiviteiten op het gebied van vismigratie, voor jong én oud. Vismeesters van Sportvisserij Groningen Drenthe leren kinderen hoe ze kunnen vissen. Hengelmateriaal is aanwezig.
KIJKJE IN DE VISPASSAGE
Deze dag valt midden in het trekseizoen, het moment waarop bijvoorbeeld stekelbaarsjes ons land intrekken. De kans bestaat dus dat we dit in de vispassage kunnen zien. Het waterschap steekt veel energie, tijd en geld in een goede leefomgeving voor de vis. Waarom? Dat zie je tijdens de vismigratiedag. Studenten van Van Hall Larenstein, Universiteit Groningen en Universiteit Wageningen en het monitoringsteam van Sportvisserij Groningen Drenthe laten zien hoe ze onderzoek doen naar de intrek en de leefomgeving van de vis en welke conclusies ze daaruit trekken.
OUD ÉN NIEUW
Het museumgemaal Cremer is open, maar ook het moderne gemaal Rozema. Het Groninger Landschap is aanwezig met activiteiten in de Kleine Polder. Geen zin in actie? Hier rondwandelen is ook al prachtig. Inclusief uitkijkpunt richting zee. In museum Termunterzijl wordt een expo over de vismigratie langs de Waddenkust tijdens de vismigratiedag geopend. Daarom is dít de startlocatie van deze interessante belevingswandeling.
Wedstrijdprogramma 2024
25 mei - Noord Willemskanaal Taarlo - Federatief Kampioenschap Individueel en Teams
8 juni – Stieltjeskanaal Nieuw Amsterdam - Federatief Kampioenschap Junioren
22 juni – Van Starkenborghkanaal Zuidhorn & Aduard - Federatief Kampioenschap Feeder en Feeder Teams
26 juni – Stieltjeskanaal - 55+ Wedstrijd Klaas Harm Landbokaal
12 juli – Klein Zwanemeer Eext - Koppelwedstrijd Junior & Senior (maximaal 18 personen)
8 september – Wateren stad Groningen (onder voorbehoud) - Federatieve Selectiewedstrijd Streetfishing
15 september – AG Wildervanck Kanaal - Finale Federatief Clubkampioenschap. (Je kunt meedoen als vereniging of combinatie van verenigingen met een team van minimaal 5 en maximaal 15 personen).
Kijk voor meer informatie en inschrijfformulieren op www.vissen.nl/wedstrijden
–
Een trouwe deelnemer aan de wedstrijden van de federatie is Henk Enting van hengelsportvereniging De Schoapwas uit Eext. Hij is lid van de federatieve Klankbordgroep Wedstrijden en is dit jaar gevraagd om de Commissie Organisatie Wedstrijden te ondersteunen. Maar bovenal is Enting een fanatiek wedstrijdvisser. Eentje met een hele staat van dienst, onder meer via het bekende wedstrijdteam Koopman van den Eynde. Hoewel hij ook kan meedoen aan commerciële viswedstrijden – waar flinke prijzen te winnen zijn – doet Henk ieder jaar mee aan onze federatieve wedstrijden. Deze hebben geen aansprekende prijzenpot, maar wel prestige.
GEZELLIGHEID
“Federatieve wedstrijden zijn grote evenementen in de eigen regio. Het is een hele eer om die te winnen, hoor. Als je wint, krijg je heel veel reacties. Dat regionale maakt het voor mij ook ouwe-jongens-krentenbrood. Veel deelnemers doen ook mee aan de competitie van hun vereniging. Daardoor worden de wedstrijden van de federatie ook een beetje wedstrijden van verenigingen tegen elkaar.” De gezelligheid rondom zo’n wedstrijd is ook deel van de lol. “Bovendien vis je dicht bij huis. Zo kun je ook trainen op het wedstrijdparcours zonder grote afstanden te hoeven reizen.”
SELECTIEWEDSTRIJD NK
Federatieve wedstrijden zijn bovendien ook de selectiewedstrijden voor de Nederlandse Kampioenschappen die Sportvisserij Nederland organiseert. Enting: “Je moet natuurlijk wel aardig kunnen vissen, maar de factor geluk speelt zeker ook een rol. Je kunt dus met een beetje mazzel zelfs Nederlands Kampioen worden, ook als je met gewoon en simpel materiaal meedoet. Daar zijn veel voorbeelden van bekend.”
Het federatieve wedstrijdseizoen staat op het punt los te barsten. Op 25 mei bijten de Drentse en Groningse toppers de spits af. De inzet is wie zich federatief kampioen individueel en teams 2024 mag noemen.
In het kader van het project Vissen Voor Verbinding wordt ieder voorjaar zeeforel uitgezet in het Lauwersmeer. Zowel met de vliegenlat als met de spinhengel is de zeeforel een fantastische sportvis om te vangen.
Bij de recentelijke uitzet is maar liefst 800 kilo grote zeeforel aan het Lauwersmeer toevertrouwd. De forellen die naast het gemaal Robbengat zijn losgelaten laten zich na het moment van uitzet goed vangen. Dat kan met een streamertje aan de vliegenhengel of met een lepeltje dat je met de spinstok presenteert. Beide methodes geven je een goede kans tot het vangen van een fraaie zeeforel. Elke zeeforel dient na de vangst direct te worden teruggezet.
VISSEN VOOR VERBINDING
Het project Vissen Voor Verbinding heeft als doel een betere verbinding voor trekvissen te realiseren zodat ze weer tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren kunnen migreren. De terugkeer van de zeeforel als iconische trekvis staat daarbij centraal. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor de sportvisser en daarmee ook de regionale economie, doordat sportvissers die in de streek komen recreëren daar ook overnachten en andere bestedingen doen.
SPORTVISBROCHURE
Om het Lauwersmeer bij een groter publiek (in binnen- en buitenland) onder de aandacht te brengen is er een brochure uitgebracht over de sportvisserij op dit tweeduizend hectare grote water. In deze brochure – die ook online beschikbaar is – geven lokale experts hun beste vistips prijs voor de roof-, wit- en vliegvisserij op het Lauwersmeer. Ook zit er een kaart in de folder die in één oogopslagduidelijk maakt waar je visstekken, vissteigers, visgidsen en accommodaties kunt vinden. De online uitgaves (in het Nederlands en in het Duits) vind je op de website van Sportvisserij Nederland.
ZomerVISkaravaan
ZomerVISkaravaan laat kinderen in de zomervakantie kennis maken met het sportvissen. Vorig jaar waren Ter Apel en Tynaarlo aan de beurt, dit jaar strijkt de karavaan elders in de regio neer. Houd onze socials in de gaten om te zien waar dit evenement deze zomer plaatsvindt.
KARPERKAMP JEUGD
Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Oost-Nederland organiseren voor de tweede keer een Karperkamp voor de jeugd tussen 12 en 19 jaar. De editie van 2024 is op 6, 7 en 8 september gepland aan de Stobbeplas in Lutten. Drie dagen lang wordt er onder deskundige begeleiding op karper gevist. Tevens leren de kids in workshops de fijne kneepjes van het vak. Er kunnen maximaal circa dertig jongeren meedoen en bij de inschrijving geldt: vol is vol. Deelname is gratis en voor hengelmateriaal en eten en drinken wordt gezorgd. Ieder moet wel voor zijn eigen slaapspullen zorgen.
In onze regio kun je meedoen aan tal van sportvisactiviteiten. Bijvoorbeeld aan de Predator Challenge 2024, het Karperkamp voor de jeugd en de ZomerVISkaravaan. Meld je snel aan als je wilt deelnemen aan het karperkamp of de Predator Challenge. Voor de ZomerVISkaravaan is aanmelden niet nodig, daar kun je zo heen.
PREDATOR CHALLANGE 2024
Op zaterdag 19 oktober organiseren Nautische Unie BV en Visgids Groningen de vierde editie van de Predator Challenge 2024. Na het succes van de vorige editie staat er weer een spannende wedstrijd op de rol. Daarbij wordt er vanuit visboten op twee wateren gevist: het Oldambtmeer en het Schildmeer. De loting bepaalt welke deelnemer waar vist. Er kunnen maximaal 75 boten (twee deelnemers per boot) meedoen. Voor deelname geldt: vol is vol. Het inschrijfgeld bedraagt 90 euro per boot. Daar krijg je koffie bij aankomst, een warm buffet na afloop en een goed gevulde prijzentafel voor terug. Sportvisserij Groningen Drenthe is een van de sponsoren van dit evenement.
Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.visgidsgroningen.nl
werkzaamheden noord-willemskanaal
Het traject De Punt - Oosterbroeksebrug wordt vanwege werkzaamheden een poos afgesloten, zodat er ook niet kan worden gevist. De provincie Drenthe trekt op dit traject de uitvoering van de geplande kadeversterking in combinatie met aanleg van de doorfietsroute Assen-Groningen.
De uitvoering van het grondwerk start later dan we hier eerder hadden gemeld, maar zal nu vóór de bouwvak beginnen. Daarna zal de aangepaste kade tijd moeten krijgen om te zetten, voordat het betonnen fietspad er op gelegd kan worden. Hoe lang de benodigde zettingstijd zal zijn is vooraf niet goed in te schatten, maar is waarschijnlijke ten minste zes maanden. Daarna wordt het fietspad op de kade gelegd. Dit betekent dat dit traject vanaf de zomer gedurende het werk niet toegankelijk zal zijn.
HET WORDT BETER
Helaas kan een van onze populairste wedstrijdtrajecten naar schatting een jaar niet worden gebruikt. Maar daarna wordt het beter! In ons overleg met waterschap Hunze en Aa’s en de provincie Drenthe is afgesproken dat de opgehoogde kade zo breed wordt aangelegd dat naast het 4 meter brede fietspad ruimte blijft voor een 2,5 meter brede berm tussen fietspad en kanaal die afloopt in een flauw talud. De berm is dan breed genoeg om te parkeren. Het wedstrijdtraject blijft met de auto toegankelijk. Op www.vissen.nl vind je actuele ontwikkelingen omtrent de werkzaamheden langs dit kanaal.
Het traject langs het Noord-Willemskanaal dat tijdelijk wordt afgesloten.
Sportvisserij Groningen Drenthe heeft op meerdere locaties karpers uitgezet. Op 24 februari is in samenwerking met De Karper Sportvisserij Nederland zo’n 400 kilo karper uitgezet in de kanalen van waterschap Vechtstromen in Zuid-Oost Drenthe.
De vissen werden verdeeld over het Kanaal Coevorden-Zwinderen, Oranjekanaal en de Verlengde Hoogeveensche Vaart. “Het is een mooie mix van spiegel- en schubkarpers die we van leverancier Carp Farm hebben ontvangen”, zegt Daniël Takken, portefeuillehouder Water en Vis bij Sportvisserij Groningen Drenthe. “Er zitten veel vissen van zo’n 1,6 kilo bij. Die vormen een mooie aanvulling op het bestand in de kanalen van Zuid-Oost Drenthe.” De uitzet vond plaats volgens het Uitzetplan karper voor de kanalen van Waterschap Vechtstromen. Over drie jaar vindt volgens dit plan wederom een uitzetting plaats.
We hebben behoefte aan meer helpers. We groeien in ledental, de vergrijzing slaat ook bij ons toe én er wordt steeds meer van ons gevraagd. Dat betekent dat we meer hulp nodig hebben om dit ook allemaal waar te kunnen maken. Ben je daarom op zoek naar een actieve invulling van je vrije tijd en verbreding van je hobby, dan zie je op deze pagina wat je allemaal kunt doen.
Je helpt mee bij de voorbereiding en begeleiding van de federatieve viswedstrijden en bij het wegen van de vangst na afloop. De federatie organiseert diverse witviswedstrijden (categorie: feeder en dobber), een selectiewedstrijd streetfishing en de Noordoostelijke kampioenschappen (zowel categorie kustvissen, vijvervissen als witvissen).
VISMEESTERS/COACHES
Genoeg kinderen in de regio willen heel graag vissen. Ze hebben alleen begeleiding nodig. Die bied jij in deze functie. Als voorbereiding krijg je een eendaagse cursus Viscoach. Zo leer jij hoe je van kinderen verstandige en goede vissers maakt. Wie een cursusdag Vismeester erbij doet, kan ook visles op een basisschool geven (voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar
VISDOCUMENTEN CONTROLE
Voor deze functie volg je eerst de cursus Controle Sportvisserij, zodat je goed op de hoogte bent van de regels waar sportvissers zich aan moeten houden. Als federatiecontroleur fungeer je als gastheer/gastvrouw langs viswateren in de regio. De hoofdtaak daarbij is voorlichting, maar indien nodig treed je op bij overtreding van die regels en pas je toe wat je tijdens de cursus hebt geleerd. Doorgroei naar de functie van BOA Visserijwet is bovendien mogelijk.
MONITORINGSTEAM
Je helpt in het monitoringsteam mee bij allerlei vismonitoringsprojecten – bijvoorbeeld onderzoek naar de werking van vispassages. Ook wordt ieder najaar de visstand in tal van wateren onderzocht. Je taak daarbij is onder meer het doormeten van de vangsten.
Je helpt mee bij de visuitstapjes die we organiseren voor bewoners van zorginstellingen, bij voorkeur doen we dit vanuit de plaatselijke hengelsportvereniging van de gemeente waarin je woont. Je zorgt voor aas en voer, helpt de bewoners bij het vissen en ruimt met andere helpers de benodigde spullen van dit uitje op. De hengels voor dit uitje levert de federatie. Dit zijn gezellige dagen die de deelnemers én de vrijwilligers veel plezier bezorgen.
Samen Vissen
ONKOSTENVERGOEDING
Alle omschreven functies zijn op vrijwillige basis, maar wél met de mogelijkheid van een onkostenregeling. Wie interesse in een functie heeft kan het best contact opnemen met zijn of haar plaatselijke hengelsportvereniging of met ons om dit kenbaar te maken.
Woekerende exoten zijn in Assen een veelvuldig voorkomend probleem , bleek tijdens onze cursus.
Een vissteiger is aanwezig, maar voordat deze vijver in Assen het predikaat VISparel kan krijgen moet er nog veel gebeuren.
Iedere gemeente een VISparel?
Sportvisserij Groningen Drenthe selecteert in samenspraak met Sportvisserij Nederland wateren in de bebouwde kom die in aanmerking komen voor het predicaat VISparel. Dit zijn goed toegankelijke en bevisbare wateren met een goede kans op een leuke vangst. Om die te realiseren en behouden is het belangrijk om in gesprek te gaan met gemeenten.
Het inrichten van VISparels is een speerpunt van Sportvisserij Nederland en de federaties. In onze regio hebben we bijvoorbeeld VISparels in de wijk Oost-Indië in Leek, eentje bij ons federatiekantoor in Tynaarlo en ook in Klazienaveen en Roden. Het doel is om uiteindelijk in elke plaats of dorp een VISparel te hebben. Meestal is de gemeente eigenaar van de vijvers en plassen in de bebouwde kom. Het beheer van die wateren ligt dus bij de gemeente. Gaat hier iets mis, dan trekt de vis als eerste aan het kortste eind. Met de klimaatverandering hopen de risico’s zich op: hete droge zomers zorgen voor zuurstofgebrek en zelfs droogval, extreme plensbuien veroorzaken riooloverstort of instroom van vervuiling. Door het ontbreken van stevige winters krijgen invasieve exoten meer vaste voet aan de grond waardoor wateren dreigen dicht te groeien. Vissen wordt moeilijk, maar de wateren zijn wél opgenomen in de VISplanner, je mag er dus vissen.
GRONINGEN
In de stad Groningen zijn de PvdD en GroenLinks kritisch over de sportvisserij. Ze willen vanuit dierenwelzijn een verbod, terwijl tal van vijvers een zacht gezegd matig watermilieu hebben met een kwijnende visstand tot gevolg. Daarom is Sportvisserij Groningen Drenthe in gesprek gegaan met de gemeente om te komen tot een praktische cursus Stedelijk Waterbeheer waarin de medewerkers van de gemeente die zich bezighouden met beheer en onderhoud van gemeentewateren bij hun dagelijkse werk meer rekening leren houden met vis. Ecoloog en docent Wim Zweep stelde in overleg het lespakket samen en verzorgde ook de lessen die twee dagen in beslag namen.
CURSUS
In de cursus kwamen de vissoorten die in de gemeentewateren leven aan bod, met de specifieke eisen die zij stellen aan hun leefmilieu. Die liggen voor een ruisvoorn heel anders dan bijvoorbeeld een brasem. Waterplanten: onmisbaar voor alle vissoorten. Leveranciers van zuurstof, paaisubstraat en dekking. Maar te veel is niet goed, zeker niet als het gaat om kroos of woekerende exoten. Bagger: dé veroorzaker van vissterfte en zuurstofproblemen. Over problemen gesproken, wie is aanspreekpunt bij vissterfte: gemeente, waterschap of Sportvisserij Groningen Drenthe?
Al met al waren de ruim 20 deelnemers enthousiast over onze cursus. Ons voordeel is dat de contacten met de gemeente zijn aangehaald en we nu op meer fronten samenwerken. Zo hebben we na een visserijkundig onderzoek de vijver in de stadswijk De Held aan de Merodegraft op het oog als VISparel.
GROEIBRILJANT
Na Groningen volgde Assen. Ook daar was de cursus succesvol met goede contacten nadien. Samen met de gemeente, waterschap Hunze en Aa’s en Landschapsbeheer Drenthe maken we plannen voor een VISparel in Assen. Dit voorjaar gaan de gemeenten Eemsdelta en Westerkwartier ‘op cursus’. Tynaarlo heeft zich ook gemeld. Sportvisserij Nederland ziet deze ontwikkeling met veel belangstelling. Een landelijke uitrol van onze cursus Stedelijk Waterbeheer is aanstaande.
Nieuws van andere regio's
Het is voorjaar! De langere dagen straks hoeven niet eenzaam te zijn, ook niet als je ouder bent. Dat zie je aan deze foto van de bewoners van Huize Odoorn. Mensen die niet meer zonder hulp naar buiten kunnen. Maar met hulp van HSV Het Meuntje uit Emmen kan dat wel en vermaken ze zich opperbest aan de waterkant. Ja, ook voor hen is het weer lente! Wil jij je steentje bijdragen om dit soort activiteiten mogelijk te maken voor deze mensen? Kijk dan naar de ‘vacaturebank voor vrijwilligers’ op pagina 7 van dit katern!
NOORDERZIJLVEST
Op 25 mei organiseert Waterschap Noorderzijlvest in de haven van Lauwersoog allerlei activiteiten voor jong en oud. Centraal staat de vistrek in het Lauwersmeergebied. Zo kun je een kijkje nemen in de R.J. Cleveringsluizen. vertelt Arthur de Bruin over zijn prijswinnende film ‘Nederland Onder Water’ en kan je de verschillende soorten vissen bekijken. Meer informatie: www.noorderzijlvest.nl
Het is inmiddels traditie: om de twee jaar is er wereldwijd aandacht voor het belang van vismigratie. Vrije migratie, niet gehinderd door stuwen en sluizen, is van levensbelang voor veel vissoorten. Onze waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest leggen op 25 mei de nadruk op de vismigratie tussen de zoute Waddenzee en het zoete binnenland. Komt dat zien!
Sommige vissoorten zijn afhankelijk van zout én van zoet water. Ze moeten dus vrij kunnen bewegen langs de kust tussen de Waddenzee en het binnenland. Hoe? Dat laat waterschap Hunze en Aas zien tijdens deze open dag in Termunterzijl (11:00 - 16:00 uur, startlocatie: Museum Termunterzijl, Mello Coendersbuurt 1). Een wandelroute leidt je langs tal vanactiviteiten op het gebied van vismigratie, voor jong én oud. Vismeesters van Sportvisserij Groningen Drenthe leren kinderen hoe ze kunnen vissen. Hengelmateriaal is aanwezig.
KIJKJE IN DE VISPASSAGE
Deze dag valt midden in het trekseizoen, het moment waarop bijvoorbeeld stekelbaarsjes ons land intrekken. De kans bestaat dus dat we dit in de vispassage kunnen zien. Het waterschap steekt veel energie, tijd en geld in een goede leefomgeving voor de vis. Waarom? Dat zie je tijdens de vismigratiedag. Studenten van Van Hall Larenstein, Universiteit Groningen en Universiteit Wageningen en het monitoringsteam van Sportvisserij Groningen Drenthe laten zien hoe ze onderzoek doen naar de intrek en de leefomgeving van de vis en welke conclusies ze daaruit trekken.
OUD ÉN NIEUW
Het museumgemaal Cremer is open, maar ook het moderne gemaal Rozema. Het Groninger Landschap is aanwezig met activiteiten in de Kleine Polder. Geen zin in actie? Hier rondwandelen is ook al prachtig. Inclusief uitkijkpunt richting zee. In museum Termunterzijl wordt een expo over de vismigratie langs de Waddenkust tijdens de vismigratiedag geopend. Daarom is dít de startlocatie van deze interessante belevingswandeling.
WERELDVISMIGRATIEDAG
Wedstrijdprogramma 2024
25 mei - Noord Willemskanaal Taarlo - Federatief Kampioenschap Individueel en Teams
8 juni – Stieltjeskanaal Nieuw Amsterdam - Federatief Kampioenschap Junioren
22 juni – Van Starkenborghkanaal Zuidhorn & Aduard - Federatief Kampioenschap Feeder en Feeder Teams
26 juni – Stieltjeskanaal - 55+ Wedstrijd Klaas Harm Landbokaal
12 juli – Klein Zwanemeer Eext - Koppelwedstrijd Junior & Senior (maximaal 18 personen)
8 september – Wateren stad Groningen (onder voorbehoud) - Federatieve Selectiewedstrijd Streetfishing
15 september – AG Wildervanck Kanaal - Finale Federatief Clubkampioenschap. (Je kunt meedoen als vereniging of combinatie van verenigingen met een team van minimaal 5 en maximaal 15 personen).
Kijk voor meer informatie en inschrijfformulieren op www.vissen.nl/wedstrijden
Een trouwe deelnemer aan de wedstrijden van de federatie is Henk Enting van hengelsportvereniging De Schoapwas uit Eext. Hij is lid van de federatieve Klankbordgroep Wedstrijden en is dit jaar gevraagd om de Commissie Organisatie Wedstrijden te ondersteunen. Maar bovenal is Enting een fanatiek wedstrijdvisser. Eentje met een hele staat van dienst, onder meer via het bekende wedstrijdteam Koopman van den Eynde. Hoewel hij ook kan meedoen aan commerciële viswedstrijden – waar flinke prijzen te winnen zijn – doet Henk ieder jaar mee aan onze federatieve wedstrijden. Deze hebben geen aansprekende prijzenpot, maar wel prestige.
GEZELLIGHEID
“Federatieve wedstrijden zijn grote evenementen in de eigen regio. Het is een hele eer om die te winnen, hoor. Als je wint, krijg je heel veel reacties. Dat regionale maakt het voor mij ook ouwe-jongens-krentenbrood. Veel deelnemers doen ook mee aan de competitie van hun vereniging. Daardoor worden de wedstrijden van de federatie ook een beetje wedstrijden van verenigingen tegen elkaar.” De gezelligheid rondom zo’n wedstrijd is ook deel van de lol. “Bovendien vis je dicht bij huis. Zo kun je ook trainen op het wedstrijdparcours zonder grote afstanden te hoeven reizen.”
SELECTIEWEDSTRIJD NK
Federatieve wedstrijden zijn bovendien ook de selectiewedstrijden voor de Nederlandse Kampioenschappen die Sportvisserij Nederland organiseert. Enting: “Je moet natuurlijk wel aardig kunnen vissen, maar de factor geluk speelt zeker ook een rol. Je kunt dus met een beetje mazzel zelfs Nederlands Kampioen worden, ook als je met gewoon en simpel materiaal meedoet. Daar zijn veel voorbeelden van bekend.”
Het federatieve wedstrijdseizoen staat op het punt los te barsten. Op 25 mei bijten de Drentse en Groningse toppers de spits af. De inzet is wie zich federatief kampioen individueel en teams 2024 mag noemen.
In het kader van het project Vissen Voor Verbinding wordt ieder voorjaar zeeforel uitgezet in het Lauwersmeer. Zowel met de vliegenlat als met de spinhengel is de zeeforel een fantastische sportvis om te vangen.
Bij de recentelijke uitzet is maar liefst 800 kilo grote zeeforel aan het Lauwersmeer toevertrouwd. De forellen die naast het gemaal Robbengat zijn losgelaten laten zich na het moment van uitzet goed vangen. Dat kan met een streamertje aan de vliegenhengel of met een lepeltje dat je met de spinstok presenteert. Beide methodes geven je een goede kans tot het vangen van een fraaie zeeforel. Elke zeeforel dient na de vangst direct te worden teruggezet.
VISSEN VOOR VERBINDING
Het project Vissen Voor Verbinding heeft als doel een betere verbinding voor trekvissen te realiseren zodat ze weer tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren kunnen migreren. De terugkeer van de zeeforel als iconische trekvis staat daarbij centraal. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor de sportvisser en daarmee ook de regionale economie, doordat sportvissers die in de streek komen recreëren daar ook overnachten en andere bestedingen doen.
SPORTVISBROCHURE
Om het Lauwersmeer bij een groter publiek (in binnen- en buitenland) onder de aandacht te brengen is er een brochure uitgebracht over de sportvisserij op dit tweeduizend hectare grote water. In deze brochure – die ook online beschikbaar is – geven lokale experts hun beste vistips prijs voor de roof-, wit- en vliegvisserij op het Lauwersmeer. Ook zit er een kaart in de folder die in één oogopslagduidelijk maakt waar je visstekken, vissteigers, visgidsen en accommodaties kunt vinden. De online uitgaves (in het Nederlands en in het Duits) vind je op de website van Sportvisserij Nederland.
ZomerVISkaravaan
ZomerVISkaravaan laat kinderen in de zomervakantie kennis maken met het sportvissen. Vorig jaar waren Ter Apel en Tynaarlo aan de beurt, dit jaar strijkt de karavaan elders in de regio neer. Houd onze socials in de gaten om te zien waar dit evenement deze zomer plaatsvindt.
KARPERKAMP JEUGD
Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Oost-Nederland organiseren voor de tweede keer een Karperkamp voor de jeugd tussen 12 en 19 jaar. De editie van 2024 is op 6, 7 en 8 september gepland aan de Stobbeplas in Lutten. Drie dagen lang wordt er onder deskundige begeleiding op karper gevist. Tevens leren de kids in workshops de fijne kneepjes van het vak. Er kunnen maximaal circa dertig jongeren meedoen en bij de inschrijving geldt: vol is vol. Deelname is gratis en voor hengelmateriaal en eten en drinken wordt gezorgd. Ieder moet wel voor zijn eigen slaapspullen zorgen.
PREDATOR CHALLANGE 2024
Op zaterdag 19 oktober organiseren Nautische Unie BV en Visgids Groningen de vierde editie van de Predator Challenge 2024. Na het succes van de vorige editie staat er weer een spannende wedstrijd op de rol. Daarbij wordt er vanuit visboten op twee wateren gevist: het Oldambtmeer en het Schildmeer. De loting bepaalt welke deelnemer waar vist. Er kunnen maximaal 75 boten (twee deelnemers per boot) meedoen. Voor deelname geldt: vol is vol. Het inschrijfgeld bedraagt 90 euro per boot. Daar krijg je koffie bij aankomst, een warm buffet na afloop en een goed gevulde prijzentafel voor terug. Sportvisserij Groningen Drenthe is een van de sponsoren van dit evenement.
Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.visgidsgroningen.nl
In onze regio kun je meedoen aan tal van sportvisactiviteiten. Bijvoorbeeld aan de Predator Challenge 2024, het Karperkamp voor de jeugd en de ZomerVISkaravaan. Meld je snel aan als je wilt deelnemen aan het karperkamp of de Predator Challenge. Voor de ZomerVISkaravaan is aanmelden niet nodig, daar kun je zo heen.
werkzaamheden noord-willemskanaal
Het traject De Punt - Oosterbroeksebrug wordt vanwege werkzaamheden een poos afgesloten, zodat er ook niet kan worden gevist. De provincie Drenthe trekt op dit traject de uitvoering van de geplande kadeversterking in combinatie met aanleg van de doorfietsroute Assen-Groningen.
De uitvoering van het grondwerk start later dan we hier eerder hadden gemeld, maar zal nu vóór de bouwvak beginnen. Daarna zal de aangepaste kade tijd moeten krijgen om te zetten, voordat het betonnen fietspad er op gelegd kan worden. Hoe lang de benodigde zettingstijd zal zijn is vooraf niet goed in te schatten, maar is waarschijnlijke ten minste zes maanden. Daarna wordt het fietspad op de kade gelegd. Dit betekent dat dit traject vanaf de zomer gedurende het werk niet toegankelijk zal zijn.
HET WORDT BETER
Helaas kan een van onze populairste wedstrijdtrajecten naar schatting een jaar niet worden gebruikt. Maar daarna wordt het beter! In ons overleg met waterschap Hunze en Aa’s en de provincie Drenthe is afgesproken dat de opgehoogde kade zo breed wordt aangelegd dat naast het 4 meter brede fietspad ruimte blijft voor een 2,5 meter brede berm tussen fietspad en kanaal die afloopt in een flauw talud. De berm is dan breed genoeg om te parkeren. Het wedstrijdtraject blijft met de auto toegankelijk. Op www.vissen.nl vind je actuele ontwikkelingen omtrent de werkzaamheden langs dit kanaal.
Het traject langs het Noord-Willemskanaal dat tijdelijk wordt afgesloten.
Sportvisserij Groningen Drenthe heeft op meerdere locaties karpers uitgezet. Op 24 februari is in samenwerking met De Karper Sportvisserij Nederland zo’n 400 kilo karper uitgezet in de kanalen van waterschap Vechtstromen in Zuid-Oost Drenthe.
De vissen werden verdeeld over het Kanaal Coevorden-Zwinderen, Oranjekanaal en de Verlengde Hoogeveensche Vaart. “Het is een mooie mix van spiegel- en schubkarpers die we van leverancier Carp Farm hebben ontvangen”, zegt Daniël Takken, portefeuillehouder Water en Vis bij Sportvisserij Groningen Drenthe. “Er zitten veel vissen van zo’n 1,6 kilo bij. Die vormen een mooie aanvulling op het bestand in de kanalen van Zuid-Oost Drenthe.” De uitzet vond plaats volgens het Uitzetplan karper voor de kanalen van Waterschap Vechtstromen. Over drie jaar vindt volgens dit plan wederom een uitzetting plaats.
We hebben behoefte aan meer helpers. We groeien in ledental, de vergrijzing slaat ook bij ons toe én er wordt steeds meer van ons gevraagd. Dat betekent dat we meer hulp nodig hebben om dit ook allemaal waar te kunnen maken. Ben je daarom op zoek naar een actieve invulling van je vrije tijd en verbreding van je hobby, dan zie je op deze pagina wat je allemaal kunt doen.
VISMEESTERS/COACHES
Genoeg kinderen in de regio willen heel graag vissen. Ze hebben alleen begeleiding nodig. Die bied jij in deze functie. Als voorbereiding krijg je een eendaagse cursus Viscoach. Zo leer jij hoe je van kinderen verstandige en goede vissers maakt. Wie een cursusdag Vismeester erbij doet, kan ook visles op een basisschool geven (voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar
VISDOCUMENTEN CONTROLE
Voor deze functie volg je eerst de cursus Controle Sportvisserij, zodat je goed op de hoogte bent van de regels waar sportvissers zich aan moeten houden. Als federatiecontroleur fungeer je als gastheer/gastvrouw langs viswateren in de regio. De hoofdtaak daarbij is voorlichting, maar indien nodig treed je op bij overtreding van die regels en pas je toe wat je tijdens de cursus hebt geleerd. Doorgroei naar de functie van BOA Visserijwet is bovendien mogelijk.
MONITORINGSTEAM
Je helpt in het monitoringsteam mee bij allerlei vismonitoringsprojecten – bijvoorbeeld onderzoek naar de werking van vispassages. Ook wordt ieder najaar de visstand in tal van wateren onderzocht. Je taak daarbij is onder meer het doormeten van de vangsten.
Je helpt mee bij de visuitstapjes die we organiseren voor bewoners van zorginstellingen, bij voorkeur doen we dit vanuit de plaatselijke hengelsportvereniging van de gemeente waarin je woont. Je zorgt voor aas en voer, helpt de bewoners bij het vissen en ruimt met andere helpers de benodigde spullen van dit uitje op. De hengels voor dit uitje levert de federatie. Dit zijn gezellige dagen die de deelnemers én de vrijwilligers veel plezier bezorgen.
Samen Vissen
ONKOSTENVERGOEDING
Alle omschreven functies zijn op vrijwillige basis, maar wél met de mogelijkheid van een onkostenregeling. Wie interesse in een functie heeft kan het best contact opnemen met zijn of haar plaatselijke hengelsportvereniging of met ons om dit kenbaar te maken.
Je helpt mee bij de voorbereiding en begeleiding van de federatieve viswedstrijden en bij het wegen van de vangst na afloop. De federatie organiseert diverse witviswedstrijden (categorie: feeder en dobber), een selectiewedstrijd streetfishing en de Noordoostelijke kampioenschappen (zowel categorie kustvissen, vijvervissen als witvissen).
Woekerende exoten zijn in Assen een veelvuldig voorkomend probleem , bleek tijdens onze cursus.
Een vissteiger is aanwezig, maar voordat deze vijver in Assen het predikaat VISparel kan krijgen moet er nog veel gebeuren.
Het inrichten van VISparels is een speerpunt van Sportvisserij Nederland en de federaties. In onze regio hebben we bijvoorbeeld VISparels in de wijk Oost-Indië in Leek, eentje bij ons federatiekantoor in Tynaarlo en ook in Klazienaveen en Roden. Het doel is om uiteindelijk in elke plaats of dorp een VISparel te hebben. Meestal is de gemeente eigenaar van de vijvers en plassen in de bebouwde kom. Het beheer van die wateren ligt dus bij de gemeente. Gaat hier iets mis, dan trekt de vis als eerste aan het kortste eind. Met de klimaatverandering hopen de risico’s zich op: hete droge zomers zorgen voor zuurstofgebrek en zelfs droogval, extreme plensbuien veroorzaken riooloverstort of instroom van vervuiling. Door het ontbreken van stevige winters krijgen invasieve exoten meer vaste voet aan de grond waardoor wateren dreigen dicht te groeien. Vissen wordt moeilijk, maar de wateren zijn wél opgenomen in de VISplanner, je mag er dus vissen.
GRONINGEN
In de stad Groningen zijn de PvdD en GroenLinks kritisch over de sportvisserij. Ze willen vanuit dierenwelzijn een verbod, terwijl tal van vijvers een zacht gezegd matig watermilieu hebben met een kwijnende visstand tot gevolg. Daarom is Sportvisserij Groningen Drenthe in gesprek gegaan met de gemeente om te komen tot een praktische cursus Stedelijk Waterbeheer waarin de medewerkers van de gemeente die zich bezighouden met beheer en onderhoud van gemeentewateren bij hun dagelijkse werk meer rekening leren houden met vis. Ecoloog en docent Wim Zweep stelde in overleg het lespakket samen en verzorgde ook de lessen die twee dagen in beslag namen.
CURSUS
In de cursus kwamen de vissoorten die in de gemeentewateren leven aan bod, met de specifieke eisen die zij stellen aan hun leefmilieu. Die liggen voor een ruisvoorn heel anders dan bijvoorbeeld een brasem. Waterplanten: onmisbaar voor alle vissoorten. Leveranciers van zuurstof, paaisubstraat en dekking. Maar te veel is niet goed, zeker niet als het gaat om kroos of woekerende exoten. Bagger: dé veroorzaker van vissterfte en zuurstofproblemen. Over problemen gesproken, wie is aanspreekpunt bij vissterfte: gemeente, waterschap of Sportvisserij Groningen Drenthe?
Al met al waren de ruim 20 deelnemers enthousiast over onze cursus. Ons voordeel is dat de contacten met de gemeente zijn aangehaald en we nu op meer fronten samenwerken. Zo hebben we na een visserijkundig onderzoek de vijver in de stadswijk De Held aan de Merodegraft op het oog als VISparel.
GROEIBRILJANT
Na Groningen volgde Assen. Ook daar was de cursus succesvol met goede contacten nadien. Samen met de gemeente, waterschap Hunze en Aa’s en Landschapsbeheer Drenthe maken we plannen voor een VISparel in Assen. Dit voorjaar gaan de gemeenten Eemsdelta en Westerkwartier ‘op cursus’. Tynaarlo heeft zich ook gemeld. Sportvisserij Nederland ziet deze ontwikkeling met veel belangstelling. Een landelijke uitrol van onze cursus Stedelijk Waterbeheer is aanstaande.
Sportvisserij Groningen Drenthe selecteert in samenspraak met Sportvisserij Nederland wateren in de bebouwde kom die in aanmerking komen voor het predicaat VISparel. Dit zijn goed toegankelijke en bevisbare wateren met een goede kans op een leuke vangst. Om die te realiseren en behouden is het belangrijk om in gesprek te gaan met gemeenten.
Iedere gemeente een VISparel?