zuidwest nederland

Je brengt een hoop kennis en ervaring mee op het gebied van sport en organisatie. Wat gaan de verenigingen en sportvissers daarvan merken?
“Aangezien ik zelf vaak aan de andere kant van de tafel heb gezeten als verenigingsbestuurder, hoop ik dat ik met die ervaring vanuit Sportvisserij Zuidwest Nederland snel aansluiting vind bij de behoefte en wensen van onze verenigingen. Ik wil samenwerken aan een verdere verankering van de vereniging in het sociale domein en op het terrein van sport-, beweging- en gezondheidsvraagstukken. Maar ook samen uitdagingen oppakken zoals het vinden van vrijwilligers en vraagstukken op het gebied van ledenbinding. Dit om sportvissen toegankelijk te houden voor de toekomst.”

Hoe maken we de hengelsport toekomstbestendig?
“De komende jaren zullen we op dat vlak stappen moeten gaan zetten om de uitdagingen die er zijn het hoofd te kunnen bieden. Want onze samenleving verandert in een rap tempo, dat merkt iedereen vast. Dit kan ook gebeuren met het beeld over de sportvisserij. Daarom is het belangrijk dat we met één stem spreken en samen de schouders eronder zetten. Alleen kom je ver, samen kom je verder!”

Op 23 oktober 2023 startte Anton Maas als directeur bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Aan de hand van een aantal vragen stelt hij zich aan je voor.

Wie is Anton Maas?
“Een getrouwd man, met twee zoons, die sinds 1990 in Noord-Brabant woont. Sport loopt als een rode draad door mijn leven. Van jongs af aan ben ik een hockeyer. Zo heb ik op het hoogste niveau van Nederland gespeeld. Ik voel een sterke verbondenheid met de missie om zo veel mogelijk Nederlanders in aanraking te laten komen met sport. Sport heeft immers een positief stimulerende werking op gezondheid, economie en onze nationale trots en cohesie. Sport verbindt een samenleving.’’

Sport, hockey; maar vis je ook?
“In mijn jeugdjaren heb ik regelmatig gevist. Op dit moment vis ik niet, maar de verleiding is wel weer groot als je elke dag met dit onderwerp bezig bent. In het kader van mijn vrijwilligerswerk voor het Wereld Natuur Fonds heb ik enkele keren op zee mogen vissen. Het gevoel van een aanbeet krijgen is onbeschrijfelijk.”

Je eerste maanden bij Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn voorbij. Zijn er dingen die je verrassen?
“Wat voor mij totaal niet bekend was - en ik denk dat dit voor veel mensen geldt – is dat de sportvisserij een kruising is tussen een sport- en natuurorganisatie. Met name dat laatste aspect blijft vaak onderbelicht. Er gebeurt enorm veel op het gebied van behoud van natuur- en waterkwaliteit. Ik durf te stellen dat de sportvisserij een van de belangrijkste kenniscentra in Nederland is in relatie tot het leefmilieu onder water. Verder zie ik dat onze verenigingen een gezond financieel fundament hebben als gevolg van de jaarlijkse contributie in relatie tot de VISpas. Dat is een voorrecht als je dat met andere sporten vergelijkt.

Nieuwe directeur Sportvisserij Zuidwest
Nederland

Hoe leuk is het voor kinderen om lekker naar buiten te gaan, het avontuur op te zoeken en samen te gaan vissen? Ontzettend leuk! En dát gaan de ‘VISbazen’ dit jaar volop laten zien. Sportvisserij Zuidwest Nederland pakt onder deze naam namelijk uit met een speciaal project voor de jeugd op YouTube.

Visfanaten én jarenlange vismaten Fabian Verlinde en Merijn Verhelst nemen hun filmcamera steevast mee als ze op pad gaan om te vissen. Deze twee jonge gasten hebben in de Zeeuwse klei hun visserssporen reeds verdiend en nemen je in het programma de ‘VISbazen’ mee op hun visavonturen door heel Zuidwest Nederland – en daarbuiten – om de leukste visserijen te laten zien. Daarbij is liefde voor de hengelsport altijd de rode draad van de content die ze maken.

ENTHOUSIASMEREN
Vissen is leuk en dat moet in Nederland zo blijven, vindt Sportvisserij Zuidwest Nederland. Met het nieuwe YouTube-kanaal ‘VISbazen’ wil Zuidwest Nederland laten zien dat het enthousiasme bij de jeugd er van nature in zit. Het laat zien hoe leuk het is om aan de waterkant te zijn en van de natuur te genieten, met als mooie bonus samen een mooie vis kunnen vangen. Dat avontuur is de basis van wat jonge vissers constant weer naar de waterkant trekt, denken de ‘VISbazen’.

ULTIEME HOBBY
De liefde voor de hengelsport willen de ‘VISbazen’ op een leuke manier vastleggen. Het doel is namelijk om nóg meer kids te bereiken en hen te laten zien wat het sportvissen tot een ultieme, spannende, maar ook rustgevende hobby maakt. Of het nou karper-, roof-, wit- of zeevis is, het komt allemaal aan bod bij de ‘VISbazen’. Ze pakken verder uit met spannende challenges en gaan op pad met bekende sportvissers. 

ABONNEREN
Iedere twee weken verschijnt op woensdagmiddag een kersverse ‘VISbazen’-video op het bijbehorende YouTubekanaal. Dat betekent twee keer per maand een video vol visplezier, zo beloven de ‘VISbazen’. De avonturen van de ‘VISbazen’ zijn ook te zien op Instagram. Check daar ‘sportvisserij_zwn’ én ‘vis.bazen’.

volg ze nu op YouTube!
Visavonturen van de ‘VISbazen’

Hans Bock met een mooie forel van het OVM.

Om goed te kunnen beheren

Het Oostvoornse meer is een diep en helder water onder de rook van Rotterdam in Zuid-Holland. Het is al jaren een geliefde stek voor vliegvisser Hans Bock, die in deze column een lofzang op ‘zijn’ OVM houdt.
TEKST EN BEELD: HANS BOCK

Het Oostvoornse Meer heeft mij als fervent vliegvisser al sinds het einde van de jaren ’90 in zijn greep. Als ik de logboeken erop na sla heb ik inmiddels zo’n 250 geweldige visdagen op het ‘OVM’ (zo wordt het water door sportvissers namelijk aangeduid) beleefd. Om de komende jaren met net zoveel plezier op het Oostvoornse Meer te kunnen blijven vissen, heb ik jou als lezer van dit verhaal eigenlijk nodig. Hoe jij een bijdrage kunt leveren zal ik in dit artikel uitleggen.

DOORZETTEN!
Toch eerst even wat geschiedenis en statistiek over het Oostvoornse Meer en het sportvissen daar. Het is ruim 250 hectare groot. Een enorme bak glashelder water dus. Bedenk daarbij dat 80% van de vis in 20% van het water aast. Waar ze dat dan veelal doen? Het voedsel voor de forel – de koning van het OVM – bevindt zich vooral in het ondiepe water en rondom de dammetjes. Kleine en grotere visjes, garnalen en zagers zijn daar allemaal aanwezig voor de hongerige forel. Die groeit door het enorme aanbod van al dit lekkers ongeveer twee centimeter per maand! Het OVM is hierdoor echter geen gemakkelijk water. Verhalen van sportvissers die (met de vliegenlat of de spinhengel) vele visdagen op rij blanken (dat wil zeggen: niets vangen) zijn geen uitzondering. Het is een kwestie van doorzetten en ervaring opdoen. Maar de dril van een enorm sterke, in topconditie verkerende vis maakt dat het alle moeite waard is. Het OVM is voor de visser met karakter.

VISSTANDBEHEER
Nu naar hoe jij mij kan helpen. Het OVM wordt beheerd door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Zij zetten jaarlijks forel in het meer uit en bieden – naast het water- en visstandbeheer – op die manier sportvissers de kans om heerlijke visavonturen op het brakke water te beleven. Enkele jaren geleden bleek er voornamelijk bruine forel te worden gevangen, terwijl er vier keer zoveel regenboogforel was uitgezet die nauwelijks gevangen werd. Dat is best vreemd. Sportvissers maakten melding van deze opvallende en tegenvallende vangsten. Na ingrijpen van Sportvisserij Zuidwest Nederland in het visbestand wordt momenteel weer twee keer zoveel regenboogforel gevangen als bruine forel, terwijl er nu vier keer zoveel bruine forel wordt uitgezet. Dat is een gezonde statistiek omdat bruine forel zich moeilijker laat vangen.

BELANG VANGSTREGISTRATIE
Hopelijk heb je je al lezend afgevraagd hoe je nou kunt weten of uitgezette vis wel of niet wordt gevangen. Hoe komen de cijfers tot stand? Het antwoord is simpel: er wordt aan elke sportvisser op het OVM vriendelijk gevraagd om een vangstregistratie in te vullen. Met name op basis van die gegevens kan Sportvisserij Zuidwest Nederland de juiste beslissingen nemen. Zoals bijvoorbeeld bij bovengenoemde kwestie met de regenboogforel. Beleid is bijna onmogelijk zonder vangstregistraties. Dus ga je een dag vissen op het Oostvoornse Meer? Vul dan zeker die vangstregistratie in. Dit hoeft niet alleen voor forel te zijn, maar kan ook voor soorten zoals bot of haring. En ja, meld het ook als je geblankt hebt! Het is een kleine moeite, die echter een grote bijdrage levert aan het in stand houden van deze fantastische visserij. Nu begrijp je ook dat niet alleen ik, maar juist ook Sportvisserij Zuidwest Nederland graag wil weten hoe het op het Oostvoornse Meer gaat.

Je kunt het vangstregistratieformulier vinden op de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

VANGSTEN REGISTREREN

JEUGD­ACTIVITEITENBOEK
Speciaal voor regionale hengelsportverenigingen heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland een Jeugdactiviteitenboek ontwikkeld. Daarmee wil de federatie de verenigingen inspireren, informeren en stimuleren om activiteiten voor de jeugd te organiseren. Sjablonen en uitleg voor het mogelijke aanbod variëren van laagdrempelige kennismakingsactiviteiten tot clinics voor de gevorderde jeugd.

De jeugdvissers in de regio kunnen zich inschrijven voor diverse activiteiten in 2024! Ga in het voorjaar mee kustvissen, doe mee met het Jeugd Karper Kamp in de zomer, neem het als koppel tegen andere koppels op tijdens het Streetfishing in oktober of kom alles leren over roofvissen op de Roofvisclinic in november! Inschrijven kan via de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

JEUGDAGENDA 2024

Deelnemers
kunnen zich inschrijven voor de wedstrijden via onze website: www.sportvisserijzwn.nl. Bij sommige wedstrijden is er maar plaats voor een beperkt aantal deelnemers, dus schrijf je snel in als je mee wilt doen. In de wedstrijdagenda vind je tevens het overzicht van alle federatieve wedstrijden, de reglementen en
inschrijf-links.

Het wedstrijdseizoen is begonnen in Zuidwest Nederland. Er volgen snel ook enkele grote wedstrijden die Sportvisserij Zuidwest Nederland organiseert. Zo stonden op 6 april de eerste voorronde voor het ONK Vijvervissen en op 13 april het Federatief Kampioenschap Zout op de rol. Maar er staat nog veel meer op het programma in 2024. Check de kalender hiernaast.

WEDSTRIJDSEIZOEN VAN START!

GELUKSVOGEL

Jip van der Voorden (8) was vorig jaar een van de gelukkige prijswinnaars. Wat zijn terugmelding zo bijzonder maakte is dat het zijn eerste spiegelkarpervangst ooit was! Hier vertelt hij kort over zijn vangst en de match die hem een prijs opleverde.

“Ik ben gek van vissen”, zegt Jip. “dat doe ik met papa, Martijn (een vriend van zijn vader, red.), mijn buurjongen Jidde of andere vriendjes. Papa en Martijn hebben mij leren vissen. Zo had ik eerder al eens voorntjes, grondels en baarsjes gevangen, maar nog nooit een spiegelkarper. In de zomer vis ik altijd met boilies – die doe ik dan trouwens stiekem ook wel eens op papa’s hamburgerbroodje. Op een keer ving ik zo een hele mooie karper. Dit was een ‘spiegel’, vertelde papa. Martijn meldt zijn gevangen spiegelkarpers altijd en heeft me geholpen om ook een terugmelding te doen. Dat je daar ook prijzen mee kon winnen wist ik niet eens, maar ik ben wel super blij dat ik heb gewonnen!”

Sportvisserij Zuidwest Nederland zet zich in voor een gezonde visstand. In dat kader vindt er jaarlijks op meerdere locaties in de regio karperuitzet plaats. Om deze vissen te kunnen volgen is de hulp van karpervissers essentieel.

Tijdens het uitzetten van spiegelkarpers worden zogenaamde ‘plankfoto’s’ gemaakt. Dit zijn foto’s van de linkerflank om het unieke schubbenpatroon vast te leggen. Aan de hand hiervan kunnen we de vis identificeren als we een vangstfoto ontvangen waarop dezelfde flank te zien is. Deskundigen vergelijken in dit proces een foto van een gevangen karper met de plankfoto. Dit stelt ons in staat om de migratie, groei en de gezondheid van de spiegelkarper in kaart te brengen. Voor dit matchen hebben we naast de plankfoto dus ook vangstfoto’s nodig!

MOOIE PRIJZEN
Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft vorig jaar in samenwerking met de Werkgroep Karpervissen de campagne ‘Catch ’n Match’ op touw gezet om het terugmelden van spiegelkarpers te bevorderen. Vorig jaar leverde deze campagne 10% meer meldingen op. Om dit verder op te krikken hebben we jouw hulp nodig, dus maak melding van je vangst en stuur ook vangstfoto’s naar Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dan draag je niet alleen bij aan karperbeheer, maar maak je ook nog eens kans op mooie prijzen! Met elke gematchte spiegelkarper maak je iedere maand kans op mooie karperprijzen zoals weegzakken en onthaakmatten met als klapper een vette hoofdprijs in december. Dit jaar maak je met je matching terugmelding(en) kans op een Raptor Airdeck 230 darkcamou inclusief banktas en quick release ter waarde van € 1000,-! Bekijk de spelregels op onze website.

MATCHING COMMUNITY
Vang je een spiegelkarper in de wateren van Sportvisserij Zuidwest Nederland, dan kun je deze melden in de zogenoemde Matching Community. Dat doe je door te mailen naar spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl of spiegelkarpermelden@outlook.com. Elke nieuwe match wordt meegeteld en doet mee voor de prijzenpot!

CATCH ’N MATCH
zuidwest nederland

Je brengt een hoop kennis en ervaring mee op het gebied van sport en organisatie. Wat gaan de verenigingen en sportvissers daarvan merken?
“Aangezien ik zelf vaak aan de andere kant van de tafel heb gezeten als verenigingsbestuurder, hoop ik dat ik met die ervaring vanuit Sportvisserij Zuidwest Nederland snel aansluiting vind bij de behoefte en wensen van onze verenigingen. Ik wil samenwerken aan een verdere verankering van de vereniging in het sociale domein en op het terrein van sport-, beweging- en gezondheidsvraagstukken. Maar ook samen uitdagingen oppakken zoals het vinden van vrijwilligers en vraagstukken op het gebied van ledenbinding. Dit om sportvissen toegankelijk te houden voor de toekomst.”

Hoe maken we de hengelsport toekomstbestendig?
“De komende jaren zullen we op dat vlak stappen moeten gaan zetten om de uitdagingen die er zijn het hoofd te kunnen bieden. Want onze samenleving verandert in een rap tempo, dat merkt iedereen vast. Dit kan ook gebeuren met het beeld over de sportvisserij. Daarom is het belangrijk dat we met één stem spreken en samen de schouders eronder zetten. Alleen kom je ver, samen kom je verder!”

Op 23 oktober 2023 startte Anton Maas als directeur bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Aan de hand van een aantal vragen stelt hij zich aan je voor.

Wie is Anton Maas?
“Een getrouwd man, met twee zoons, die sinds 1990 in Noord-Brabant woont. Sport loopt als een rode draad door mijn leven. Van jongs af aan ben ik een hockeyer. Zo heb ik op het hoogste niveau van Nederland gespeeld. Ik voel een sterke verbondenheid met de missie om zo veel mogelijk Nederlanders in aanraking te laten komen met sport. Sport heeft immers een positief stimulerende werking op gezondheid, economie en onze nationale trots en cohesie. Sport verbindt een samenleving.’’

Sport, hockey; maar vis je ook?
“In mijn jeugdjaren heb ik regelmatig gevist. Op dit moment vis ik niet, maar de verleiding is wel weer groot als je elke dag met dit onderwerp bezig bent. In het kader van mijn vrijwilligerswerk voor het Wereld Natuur Fonds heb ik enkele keren op zee mogen vissen. Het gevoel van een aanbeet krijgen is onbeschrijfelijk.”

Je eerste maanden bij Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn voorbij. Zijn er dingen die je verrassen?
“Wat voor mij totaal niet bekend was - en ik denk dat dit voor veel mensen geldt – is dat de sportvisserij een kruising is tussen een sport- en natuurorganisatie. Met name dat laatste aspect blijft vaak onderbelicht. Er gebeurt enorm veel op het gebied van behoud van natuur- en waterkwaliteit. Ik durf te stellen dat de sportvisserij een van de belangrijkste kenniscentra in Nederland is in relatie tot het leefmilieu onder water. Verder zie ik dat onze verenigingen een gezond financieel fundament hebben als gevolg van de jaarlijkse contributie in relatie tot de VISpas. Dat is een voorrecht als je dat met andere sporten vergelijkt.

Nieuwe directeur Sportvisserij Zuidwest
Nederland

Hoe leuk is het voor kinderen om lekker naar buiten te gaan, het avontuur op te zoeken en samen te gaan vissen? Ontzettend leuk! En dát gaan de ‘VISbazen’ dit jaar volop laten zien. Sportvisserij Zuidwest Nederland pakt onder deze naam namelijk uit met een speciaal project voor de jeugd op YouTube.

Visfanaten én jarenlange vismaten Fabian Verlinde en Merijn Verhelst nemen hun filmcamera steevast mee als ze op pad gaan om te vissen. Deze twee jonge gasten hebben in de Zeeuwse klei hun visserssporen reeds verdiend en nemen je in het programma de ‘VISbazen’ mee op hun visavonturen door heel Zuidwest Nederland – en daarbuiten – om de leukste visserijen te laten zien. Daarbij is liefde voor de hengelsport altijd de rode draad van de content die ze maken.

ENTHOUSIASMEREN
Vissen is leuk en dat moet in Nederland zo blijven, vindt Sportvisserij Zuidwest Nederland. Met het nieuwe YouTube-kanaal ‘VISbazen’ wil Zuidwest Nederland laten zien dat het enthousiasme bij de jeugd er van nature in zit. Het laat zien hoe leuk het is om aan de waterkant te zijn en van de natuur te genieten, met als mooie bonus samen een mooie vis kunnen vangen. Dat avontuur is de basis van wat jonge vissers constant weer naar de waterkant trekt, denken de ‘VISbazen’.

ULTIEME HOBBY
De liefde voor de hengelsport willen de ‘VISbazen’ op een leuke manier vastleggen. Het doel is namelijk om nóg meer kids te bereiken en hen te laten zien wat het sportvissen tot een ultieme, spannende, maar ook rustgevende hobby maakt. Of het nou karper-, roof-, wit- of zeevis is, het komt allemaal aan bod bij de ‘VISbazen’. Ze pakken verder uit met spannende challenges en gaan op pad met bekende sportvissers. 

ABONNEREN
Iedere twee weken verschijnt op woensdagmiddag een kersverse ‘VISbazen’-video op het bijbehorende YouTubekanaal. Dat betekent twee keer per maand een video vol visplezier, zo beloven de ‘VISbazen’. De avonturen van de ‘VISbazen’ zijn ook te zien op Instagram. Check daar ‘sportvisserij_zwn’ én ‘vis.bazen’.

Visavonturen van de ‘VISbazen’
volg ze nu op YouTube!

Hans Bock met een mooie forel van het OVM.

Het Oostvoornse meer is een diep en helder water onder de rook van Rotterdam in Zuid-Holland. Het is al jaren een geliefde stek voor vliegvisser Hans Bock, die in deze column een lofzang op ‘zijn’ OVM houdt.
TEKST EN BEELD: HANS BOCK

Het Oostvoornse Meer heeft mij als fervent vliegvisser al sinds het einde van de jaren ’90 in zijn greep. Als ik de logboeken erop na sla heb ik inmiddels zo’n 250 geweldige visdagen op het ‘OVM’ (zo wordt het water door sportvissers namelijk aangeduid) beleefd. Om de komende jaren met net zoveel plezier op het Oostvoornse Meer te kunnen blijven vissen, heb ik jou als lezer van dit verhaal eigenlijk nodig. Hoe jij een bijdrage kunt leveren zal ik in dit artikel uitleggen.

DOORZETTEN!
Toch eerst even wat geschiedenis en statistiek over het Oostvoornse Meer en het sportvissen daar. Het is ruim 250 hectare groot. Een enorme bak glashelder water dus. Bedenk daarbij dat 80% van de vis in 20% van het water aast. Waar ze dat dan veelal doen? Het voedsel voor de forel – de koning van het OVM – bevindt zich vooral in het ondiepe water en rondom de dammetjes. Kleine en grotere visjes, garnalen en zagers zijn daar allemaal aanwezig voor de hongerige forel. Die groeit door het enorme aanbod van al dit lekkers ongeveer twee centimeter per maand! Het OVM is hierdoor echter geen gemakkelijk water. Verhalen van sportvissers die (met de vliegenlat of de spinhengel) vele visdagen op rij blanken (dat wil zeggen: niets vangen) zijn geen uitzondering. Het is een kwestie van doorzetten en ervaring opdoen. Maar de dril van een enorm sterke, in topconditie verkerende vis maakt dat het alle moeite waard is. Het OVM is voor de visser met karakter.

VISSTANDBEHEER
Nu naar hoe jij mij kan helpen. Het OVM wordt beheerd door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Zij zetten jaarlijks forel in het meer uit en bieden – naast het water- en visstandbeheer – op die manier sportvissers de kans om heerlijke visavonturen op het brakke water te beleven. Enkele jaren geleden bleek er voornamelijk bruine forel te worden gevangen, terwijl er vier keer zoveel regenboogforel was uitgezet die nauwelijks gevangen werd. Dat is best vreemd. Sportvissers maakten melding van deze opvallende en tegenvallende vangsten. Na ingrijpen van Sportvisserij Zuidwest Nederland in het visbestand wordt momenteel weer twee keer zoveel regenboogforel gevangen als bruine forel, terwijl er nu vier keer zoveel bruine forel wordt uitgezet. Dat is een gezonde statistiek omdat bruine forel zich moeilijker laat vangen.

BELANG VANGSTREGISTRATIE
Hopelijk heb je je al lezend afgevraagd hoe je nou kunt weten of uitgezette vis wel of niet wordt gevangen. Hoe komen de cijfers tot stand? Het antwoord is simpel: er wordt aan elke sportvisser op het OVM vriendelijk gevraagd om een vangstregistratie in te vullen. Met name op basis van die gegevens kan Sportvisserij Zuidwest Nederland de juiste beslissingen nemen. Zoals bijvoorbeeld bij bovengenoemde kwestie met de regenboogforel. Beleid is bijna onmogelijk zonder vangstregistraties. Dus ga je een dag vissen op het Oostvoornse Meer? Vul dan zeker die vangstregistratie in. Dit hoeft niet alleen voor forel te zijn, maar kan ook voor soorten zoals bot of haring. En ja, meld het ook als je geblankt hebt! Het is een kleine moeite, die echter een grote bijdrage levert aan het in stand houden van deze fantastische visserij. Nu begrijp je ook dat niet alleen ik, maar juist ook Sportvisserij Zuidwest Nederland graag wil weten hoe het op het Oostvoornse Meer gaat.

Je kunt het vangstregistratieformulier vinden op de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Om goed te kunnen beheren

VANGSTEN REGISTREREN

JEUGD­ACTIVITEITENBOEK
Speciaal voor regionale hengelsportverenigingen heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland een Jeugdactiviteitenboek ontwikkeld. Daarmee wil de federatie de verenigingen inspireren, informeren en stimuleren om activiteiten voor de jeugd te organiseren. Sjablonen en uitleg voor het mogelijke aanbod variëren van laagdrempelige kennismakingsactiviteiten tot clinics voor de gevorderde jeugd.

De jeugdvissers in de regio kunnen zich inschrijven voor diverse activiteiten in 2024! Ga in het voorjaar mee kustvissen, doe mee met het Jeugd Karper Kamp in de zomer, neem het als koppel tegen andere koppels op tijdens het Streetfishing in oktober of kom alles leren over roofvissen op de Roofvisclinic in november! Inschrijven kan via de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

JEUGDAGENDA 2024

Het wedstrijdseizoen is begonnen in Zuidwest Nederland. Er volgen snel ook enkele grote wedstrijden die Sportvisserij Zuidwest Nederland organiseert. Zo stonden op 6 april de eerste voorronde voor het ONK Vijvervissen en op 13 april het Federatief Kampioenschap Zout op de rol. Maar er staat nog veel meer op het programma in 2024. Check de kalender hiernaast.

WEDSTRIJDSEIZOEN VAN START!

Deelnemers
kunnen zich inschrijven voor de wedstrijden via onze website: www.sportvisserijzwn.nl. Bij sommige wedstrijden is er maar plaats voor een beperkt aantal deelnemers, dus schrijf je snel in als je mee wilt doen. In de wedstrijdagenda vind je tevens het overzicht van alle federatieve wedstrijden, de reglementen en
inschrijf-links.

Sportvisserij Zuidwest Nederland zet zich in voor een gezonde visstand. In dat kader vindt er jaarlijks op meerdere locaties in de regio karperuitzet plaats. Om deze vissen te kunnen volgen is de hulp van karpervissers essentieel.

Tijdens het uitzetten van spiegelkarpers worden zogenaamde ‘plankfoto’s’ gemaakt. Dit zijn foto’s van de linkerflank om het unieke schubbenpatroon vast te leggen. Aan de hand hiervan kunnen we de vis identificeren als we een vangstfoto ontvangen waarop dezelfde flank te zien is. Deskundigen vergelijken in dit proces een foto van een gevangen karper met de plankfoto. Dit stelt ons in staat om de migratie, groei en de gezondheid van de spiegelkarper in kaart te brengen. Voor dit matchen hebben we naast de plankfoto dus ook vangstfoto’s nodig!

MOOIE PRIJZEN
Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft vorig jaar in samenwerking met de Werkgroep Karpervissen de campagne ‘Catch ’n Match’ op touw gezet om het terugmelden van spiegelkarpers te bevorderen. Vorig jaar leverde deze campagne 10% meer meldingen op. Om dit verder op te krikken hebben we jouw hulp nodig, dus maak melding van je vangst en stuur ook vangstfoto’s naar Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dan draag je niet alleen bij aan karperbeheer, maar maak je ook nog eens kans op mooie prijzen! Met elke gematchte spiegelkarper maak je iedere maand kans op mooie karperprijzen zoals weegzakken en onthaakmatten met als klapper een vette hoofdprijs in december. Dit jaar maak je met je matching terugmelding(en) kans op een Raptor Airdeck 230 darkcamou inclusief banktas en quick release ter waarde van € 1000,-! Bekijk de spelregels op onze website.

MATCHING COMMUNITY
Vang je een spiegelkarper in de wateren van Sportvisserij Zuidwest Nederland, dan kun je deze melden in de zogenoemde Matching Community. Dat doe je door te mailen naar spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl of spiegelkarpermelden@outlook.com. Elke nieuwe match wordt meegeteld en doet mee voor de prijzenpot!

CATCH ’N MATCH

GELUKSVOGEL

Jip van der Voorden (8) was vorig jaar een van de gelukkige prijswinnaars. Wat zijn terugmelding zo bijzonder maakte is dat het zijn eerste spiegelkarpervangst ooit was! Hier vertelt hij kort over zijn vangst en de match die hem een prijs opleverde.

“Ik ben gek van vissen”, zegt Jip. “dat doe ik met papa, Martijn (een vriend van zijn vader, red.), mijn buurjongen Jidde of andere vriendjes. Papa en Martijn hebben mij leren vissen. Zo had ik eerder al eens voorntjes, grondels en baarsjes gevangen, maar nog nooit een spiegelkarper. In de zomer vis ik altijd met boilies – die doe ik dan trouwens stiekem ook wel eens op papa’s hamburgerbroodje. Op een keer ving ik zo een hele mooie karper. Dit was een ‘spiegel’, vertelde papa. Martijn meldt zijn gevangen spiegelkarpers altijd en heeft me geholpen om ook een terugmelding te doen. Dat je daar ook prijzen mee kon winnen wist ik niet eens, maar ik ben wel super blij dat ik heb gewonnen!”