Nieuws van andere regio's
>> samen vissen met Daelzicht
>> PORTRET: HSV ‘T Bliekske
>> JEUGD VAN LIMBURG: Mitchel Meisters
>> BELLYBOATEN IN LIMBURG
samen vissen met daelzicht
Har (links) en Ger (rechts) zetten zich als vrijwilligers in voor SamenVISsen.
VRIJWILLIGERSWERK
Deze fantastische activiteit kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers. “Wij vissen zeven keer per jaar op de dinsdagochtend. Dit doen wij met negen vrijwilligers van de hengelsportverenigingen uit Heel en Wessem. Er zijn meestal tien cliënten die meevissen. Zo hebben alle bewoners één op één begeleiding” aldus Ger. Activiteitenbegeleider Henk van Daelzicht zorgt daarbij voor koffie, limonade en vlaai. Omdat dit zo’n unieke samenwerking is, heeft Sportvisserij Limburg afgelopen jaar geholpen met lokvoer en hengeltjes.
BEHEER
De vrijwilligers vissen samen met de bewoners van Daelzicht maar zorgen ook voor het beheer van de vijver. Zo komt er op kosten van Daelzicht één keer per jaar, voor aanvang van het visseizoen, een maaiboot langs om een zogenaamde baan vrij van waterplanten te maken. Daarnaast doen de vrijwilligers drie keer per jaar onderhoud. Daarvoor is een boot aangeschaft. Door het heldere water is de plantengroei weelderig. Op deze manier zorgt en de hengelsportvereniging er samen voor dat er elke maand zonder problemen gevist kan worden.
ALTIJD PRIJS!
Elk visuitje is voor de bewoners een belevenis. Zo wordt na ieder uitje een beker uitgereikt aan diegene die de meeste zonnebaarzen vangt. De bekers verzamelt Ger bij vissers in de regio. Die krijgen dus een mooie tweede bestemming. Het bijzondere van de beker is dat je die maar één keer per jaar kan winnen. Heeft een bewoner aan het eind van het seizoen nog geen beker gewonnen, dan krijgt hij of zij toch ook een beker. Want alle bewoners zijn winnaars! Na de prijsuitreiking krijgen de bewoners een diploma. Daarop staat hoeveel vissen hij of zij heeft gevangen. Ook vindt er na elke keer een diploma-uitreiking plaats met het aantal gevangen vissen per bewoner. Volgens Ger hangen al deze diploma’s boven hun bed. Het blijkt maar weer dat bewoners zich hier ontzettend op verheugen.
GROOT VOORBEELD
De Samen Vissen-dagen van Daelzicht en de verenigingen uit Wessem en Heel zijn een goed voorbeeld voor andere hengelsportverenigingen. De vrijwilligers verdienen respect voor hun mooie werk. Ze zorgen voor een gezond en gezellig samenzijn van mensen met en zonder beperking. Dit zorgt voor een prachtige maatschappelijke wisselwerking tussen organisatie, vereniging, bewoner/cliënt en in de maatschappij tussen stichting, vereniging en vrijwilliger.
Sportvissen is een gezonde manier om mensen weer even te kunnen laten proeven van de natuur, gezond en samen in de buitenlucht te zijn en een activiteit te kunnen ondernemen. Een mooi voorbeeld is een vader en zoon die na dertig jaar weer eens samen gaan vissen. En er zijn zelfs kleinkinderen die zich opgeven als vrijwilliger. Een gezamenlijke hobby die op deze manier van generatie op generatie wordt doorgegeven. Een mooiere verbinding bestaat er natuurlijk niet!
DAELZICHT
Er zijn ook lokale hengelsportverenigingen die het project al jaren zelfstandig draaien en dragen. Zo hebben voorzitter Ger Timmermans en negen vrijwilligers van HSV Wessem en HSV Heel al twaalf jaar een mooie samenwerking met Daelzicht uit Heel. Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Daelzicht biedt onder andere een veilige woonomgeving, intensieve zorg, zinvolle dagbesteding en werk op maat bij het dagelijkse leven en opvang in een crisissituatie. Daelzicht is op ruim tachtig locaties in Limburg vertegenwoordigd.
UNIEKE LOCATIE
Van al deze locaties beperken we het even tot één unieke locatie in Heel. Hier bevindt zich ook het hoofdkantoor van Daelzicht. Op deze unieke locatie liggen woningen op een beschermd terrein met weinig verkeer in een landelijke omgeving. Op dit terrein bevinden zich drie prachtige vijvers. Die zijn 25 jaar geleden uitgegraven en moesten fungeren als sierwater. De vijvers zijn in de loop van de jaren (meestal via de natuurlijke weg) goed gevuld met diverse vissoorten zoals ruisvoorn, zeelt en zonnebaars. Voor de bewoners van Daelzicht in Heel liggen de vijvers maar een paar stappen verwijderd van hun huis. Ideaal om een paar ochtenden per jaar eens lekker te gaan vissen.
Het project Samen Vissen heeft in de provincie Limburg inmiddels zijn weg gevonden. Er sluiten steeds meer zorgorganisaties aan die ervoor zorgen dat cliënten een heerlijke ochtend of middag kunnen vissen, samen met vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging en Sportvisserij Limburg. De federatie is met dit project – samen met diverse hengelsportverenigingen – in bijna elke Limburgse regio goed vertegenwoordigd.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTOGRAFIE: CPTL-Y
HSV ’t Bliekske
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit Lorem ipsum dolor sit
lAND VAN MOLENBEEK
Er is met zes hengelsportverenigingen uit de regio een uniek samenwerkingsverband ontstaan, waar ook HSV ’t Bliekske onderdeel van is. Alle deelnemende verenigingen bezitten allemaal prachtige visvijvers die voldoen aan de eisen van de moderne sportvisser, jeugd, gehandicapte en ouderen. Om de visserijmogelijkheden te vergroten voor al deze genoemde en belangrijke doelgroepen is er een ‘vijverpas’ - ook wel Land van Molenbeekvergunning genoemd - in het leven geroepen. Dit houdt in dat alle leden van een van deze zes verenigingen voor € 12,50 een vijverpas kunnen aanschaffen en op alle wateren van deze aangesloten verenigingen kunnen vissen. Uiteraard is dit alleen mogelijk in combinatie met de VISpas. Een mooi initiatief voor de regio.
VISSTANDBEHEER
Met alle mooie viswateren in de buurt van Horst kan een goede kijk op visstandbeheer natuurlijk niet ontbreken. “De tijd van het klakkeloos volgooien van een vijver met brasem en karper is voorbij”, verteld René. “Vissen op witvis kan trouwens nog steeds heel goed op onze wateren. In plaats van elk jaar honderden kilo’s aan witvis uit te zetten zijn we nu meer aan het kijken hoe we de visstand ondanks de aalscholverpredatie in stand kunnen houden en voor een natuurlijke aanwas kunnen zorgen. Hiervoor hebben we op de visvijver nu veel schuilmogelijkheden en een paaizone. Verder worden er ook mondjesmaat karpers uitgezet en deze worden door de vereniging en leden gemonitord. Zo krijgen we gezamenlijk een beter beeld over overleving en groei. Verder zit er een uitmuntend roofvisbestand en de liefhebber van grote baarzen komt zeker aan z’n trekken”, vertelt René enthousiast.
TOEKOMST
Op de vraag over hoe René de toekomst van de vereniging voor zich ziet, reageert hij overtuigd. “We willen goed zichtbaar blijven. Leden en ook zeker vrijwilligers blijven betrekken bij wat we doen, en dat is soms elkaar ook langs de waterkant opzoeken voor een praatje, contacten met gemeente en federatie blijven onderhouden en de jeugd blijven stimuleren. Dat is tenslotte onze toekomst.”
De in 1958 opgerichte hengelsportvereniging ’t Bliekske telt ruim vijftienhonderd leden en heeft het beheer over diverse wateren in de omgeving. Het natuurgebied de Kasteelse Bossen staat met twee prachtige viswateren (visvijver en recreatievijver) in het middelpunt. Verder is een ondiepe retentievijver genaamd “De Brommér” sinds 2015 opgenomen in de vergunning van HSV ’t Bliekske. Deze vijver is uitermate geschikt voor jeugdactiviteiten en beginnende sportvissers.
SAAMHORIGHEID
Sinds anderhalf jaar is René van Lieshout (42) voorzitter van HSV ’t Bliekske. Hij nam het stokje over van coryfeeën Wim van der Coelen en Frans Heetkamp – die helaas afgelopen jaar zijn overleden. Deze twee bijzondere mensen, die leefden voor de vereniging, hadden al snel in de gaten dat René een nieuwe weg wilde inslaan. Dat deed de voorzitter met de leden en het tienkoppig bestuur. “Ieder bestuurslid heeft een taak”, vertelt René. “Van secretaris tot hoofd visuitzet. Van penningmeester tot websitebeheerder.” Iedereen voelt zich betrokken. Verder is er goed contact met de gemeente, organiseert de vereniging opruimacties met de leden, vindt gezamenlijk stekkenonderhoud plaats, wordt de visstand gemonitord, vis uitgezet en is er een grote groep verenigingscontroleurs (waarvan zelfs één die Pools spreekt). Een noviteit is de vertaling van de website in meerdere talen waaronder in het Bulgaars, Pools, Spaans en Roemeens. De website an sich is al een lust voor het oog. Goed contact met de leden vindt René heel belangrijk. “Soms maak ik een praatje langs de waterkant, betrek de leden bij de monitoring van een visvangst en organiseert de vereniging een clinic voor de leden met prominenten uit de visserij. Een extra manier om elkaar te treffen en saamhorigheid te creëren en uit te stralen.” Verder is de jaarvergadering een belangrijk item, waar zaken als tolerantie en verwachtingen ten opzichte van elkaar worden besproken.
JONG GELEERD IS OUD GEDAAN
De in 1958 opgerichte hengelsportvereniging ’t Bliekske telt ruim vijftienhonderd leden en heeft het beheer over diverse wateren in de omgeving. Het natuurgebied de Kasteelse Bossen staat met twee prachtige viswateren (visvijver en recreatievijver) in het middelpunt. Verder is een ondiepe retentievijver genaamd “De Brommér” sinds 2015 opgenomen in de vergunning van HSV ’t Bliekske. Deze vijver is uitermate geschikt voor jeugdactiviteiten en beginnende sportvissers.
Het mooie Noord-Limburgse dorp Horst telt iets meer dan 42.000 inwoners. In deze gemeente liggen een paar prachtige viswateren die in het beheer zijn van hengelsportvereniging ’t Bliekske. De redactie van Sportvisserij Limburg reed op een mooie winterdag richting het noorden van onze provincie voor een interview met de voorzitter, René van Lieshout.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTOGRAFIE: CPTL-Y
>> MITCHELS VISTIPS
Mitchel helpt graag andere kinderen op weg. Vooral kids waarvan de ouders niet vissen, hebben vaak geen flauw idee hoe te beginnen. Van YouTube-video’s kun je een hoop opsteken, maar leren in de praktijk werkt het beste. Zorg voor goed en vers aas. In de winter casters en pinkies, maden in de zomer; Zorg voor goede en warme kleding; Smeer je in de zomer in met zonnebrandcrème; Neem je tijd om de dobber goed uit te peilen; Geef niet op. Blijf doorzetten, dan komen de vissen vanzelf!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit Lorem ipsum dolor sit
De jeugd van Limburg
Mitchel Meisters
Door het organiseren van jeugdevenementen, zoals vislessen op basisscholen, de VISkaravaan en themadagen bij hengelsportverenigingen, is de interesse voor sportvissen onder de jeugd flink gestegen in Limburg. Met name roof- en karpervissen is populair, maar voor Mitchel Meisters (12) uit Vaesrade is fanatiek witvissen helemaal zijn ding. We bezochten hem aan de visvijver in Wijnandsrade waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTO’S: CPTI-Y
DE JEUGD HELPEN
Dat Mitchel inderdaad een actief baasje is, maakt-ie voor je ogen waar. Tijdens zijn monologen is hij constant bezig met het uitpeilen van de dobber en het lichtjes aanvoeren van de plek. Binnen een paar minuten staat hij al met een kromme hengel en vangt-ie een prachtige giebel. Mitchel vindt het ook leuk om andere kinderen te helpen. Zo heeft hij afgelopen jaar geholpen met de VISkaravaan in Wijnandsrade waar maar liefst honderd kinderen aanwezig waren. Ook op de door Sportvisserij Limburg georganiseerde karperjeugddag was Mitchel present om kinderen op weg te helpen.
WEDSTRIJDEN
Mitchel is jong met vissen begonnen en dat is zeker bij wedstrijden een voordeel. Die vist hij sinds twee jaar, zo tussen de vijf en tien wedstrijden per jaar. Bij het Limburgs kampioenschap voor junioren viel hij in de prijzen, zodat-ie ook mocht deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. Hij krijgt veel hulp van zijn ouders, die hem overal naar toe brengen. Zijn vader heeft zelfs een speciale aanhanger aangeschaft om zijn hengelspullen te vervoeren. “Mijn favoriete wedstrijdparcours blijft de Limburgse Noordervaart, al heb ik inmiddels ook andere delen van Nederland gezien. Zo vind ik de havens van Harderwijk en Elburg mij ook interessant.”
TOEKOMSTPLANNEN
Grote vissen spreken vaak tot de verbeelding – zeker die uit het buitenland – maar de zeelt staat bovenaan Mitchel zijn wensenlijstje. “Die heb ik nog nooit gevangen. Daar wil ik dit jaar alles voor doen!”, zegt de Limburger. Spiegelkarper vindt Mitchel de mooiste vis. “Die vang ik gelukkig regelmatig op de vaste stok.” De dromen van Mitchel gaan echter ook over het buitenland. “Noorwegen lijkt mij helemaal fantastisch voor een vistrip.” Niet alleen voor de grote vissen, zoals bijvoorbeeld een heilbot, maar ook vanwege de prachtige omgeving en flora en fauna die dit land te bieden heeft. “Uitgestrekte fjorden en bossen. Wie weet loopt daar dan wel een eland doorheen”, mijmert de tiener. Als er maar gevist kan worden, dan is Mitchel in zijn element. Het zou zomaar kunnen dat we in de toekomst nog van deze jongeman gaan horen. Als boswachter of wereldkampioen witvissen!
Mitchel vist al vanaf dat hij vier was. Het begon met het vissen op voorntjes, samen met zijn vader. Hij was direct niet meer van de waterkant weg te slaan. Het liefst zat-ie elke middag na school aan het water – en natuurlijk in het weekend. Op de vijver van HSV Wijnandsrade leerde hij de fijne kneepjes. Wat Mitchel onderscheidt van veel van zijn leeftijdsgenootjes is de interesse voor de natuur. Alles wat zwemt, vliegt en kruipt vindt hij geweldig. Hij wil later dan ook boswachter worden.
LEKKER ACTIEF
Terwijl zijn spelcomputer thuis stof staat te happen, is Mitchel zodra hij ook maar kan buiten te vinden. Vissen geeft hem misschien wel net zoveel actie als gaming. Het zwijgzaam vissen met rodpod en beetmelders op karpers vindt hij bijvoorbeeld niks. “Stil zitten achter een paar hengels vind ik maar saai!” Naast karpervissen met de vaste stok en het juiste topelastiek werpt Mitchel ook graag met spinnerbaits op snoek. Dat kan gelukkig in de veilige omgeving van visvijver in Wijnandsrade. Ook op vakantie gaan de vishengels altijd mee. Zo is hij bijvoorbeeld net terug van de voorjaarsvakantie en heeft zes mooie snoeken gevangen op een bungalowpark.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit Lorem ipsum dolor sit
De bellyboat wint in roofvisland steeds meer aan populariteit. De eenpersoons opblaasboot is een visrage in de steeds drukker wordende en haastige Nederlandse maatschappij. ‘Bellyboaten’ betekent een paar uurtjes even helemaal wegduiken in de natuur. Sportvisserij Limburg organiseert zelfs een heus kampioenschap.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTO’S: REDACTIE
Wat maakt de bellyboat zo populair? Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van kantstekken en je redelijk snel op het water bent. Ze zijn bijzonder handzaam, zeker vergeleken met een grote boot plus trailer en je hebt geen trailerhelling nodig. Eenmaal op het water ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Het Maasplassengebied rondom Roermond is een beproefd en favoriet gebied voor bellyboatvissers.
WATERKAARTEN
Vooral roofvissen gedijen de laatste jaren goed in het alsmaar helder wordende water. De snoek is intussen helemaal terug, maar je kan er ook grote baars en meerval verwachten. Vooral voor wie wil vissen op (grote) meerval, is de bellyboat een bewezen tactische move gebleken. De vis komt niet naar jou, jij gaat naar de vis toe. Daarbij is een fishfinder voor de bellyboatvisser bijna onmisbaar. Het radarachtige scherm toont de bodemgesteldheid onder de boot, inclusief obstakels en waterplanten, dieptekaarten en signalen van vis. Ook zonder fishfinder zijn er nog genoeg aanknopingspunten te vinden. Bruggen, vernauwingen, dukdalven en andere obstakels zijn trekpleisters voor allerlei vissoorten. Tegenwoordig zijn er apps, waar je complete waterkaarten inclusief dieptes kunt downloaden. Ook voor het hele Maasplassengebied zijn hiervoor kaarten beschikbaar.
KAMPIOENSCHAP
fgelopen najaar vond het allereerste Limburgs Kampioenschap Bellyboat plaats. Sportvisserij Limburg organiseerde in samenwerking met vrijwilligers van de roofviscommissie en het bedrijf Helrec Fishing Adventures deze ‘nieuwe’ viswedstrijd. Met twintig deelnemers en een goede – alsook spectaculaire vangst – was deze eerste editie wat betreft de federatie een groot succes. Een opvallend detail tijdens deze wedstrijd was de dominantie van de meerval. Van alle roofvissen werd de meerval het meest gevangen. Ook de snoeken waren veelvuldig aanwezig. Aankomend najaar zal er vanwege de succesvolle eerste editie door Sportvisserij Limburg een tweede editie worden georganiseerd.
Nieuws van andere regio's
samen vissen met daelzicht
Har (links) en Ger (rechts) zetten zich als vrijwilligers in voor SamenVISsen.
VRIJWILLIGERSWERK
Deze fantastische activiteit kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers. “Wij vissen zeven keer per jaar op de dinsdagochtend. Dit doen wij met negen vrijwilligers van de hengelsportverenigingen uit Heel en Wessem. Er zijn meestal tien cliënten die meevissen. Zo hebben alle bewoners één op één begeleiding” aldus Ger. Activiteitenbegeleider Henk van Daelzicht zorgt daarbij voor koffie, limonade en vlaai. Omdat dit zo’n unieke samenwerking is, heeft Sportvisserij Limburg afgelopen jaar geholpen met lokvoer en hengeltjes.
BEHEER
De vrijwilligers vissen samen met de bewoners van Daelzicht maar zorgen ook voor het beheer van de vijver. Zo komt er op kosten van Daelzicht één keer per jaar, voor aanvang van het visseizoen, een maaiboot langs om een zogenaamde baan vrij van waterplanten te maken. Daarnaast doen de vrijwilligers drie keer per jaar onderhoud. Daarvoor is een boot aangeschaft. Door het heldere water is de plantengroei weelderig. Op deze manier zorgt en de hengelsportvereniging er samen voor dat er elke maand zonder problemen gevist kan worden.
ALTIJD PRIJS!
Elk visuitje is voor de bewoners een belevenis. Zo wordt na ieder uitje een beker uitgereikt aan diegene die de meeste zonnebaarzen vangt. De bekers verzamelt Ger bij vissers in de regio. Die krijgen dus een mooie tweede bestemming. Het bijzondere van de beker is dat je die maar één keer per jaar kan winnen. Heeft een bewoner aan het eind van het seizoen nog geen beker gewonnen, dan krijgt hij of zij toch ook een beker. Want alle bewoners zijn winnaars! Na de prijsuitreiking krijgen de bewoners een diploma. Daarop staat hoeveel vissen hij of zij heeft gevangen. Ook vindt er na elke keer een diploma-uitreiking plaats met het aantal gevangen vissen per bewoner. Volgens Ger hangen al deze diploma’s boven hun bed. Het blijkt maar weer dat bewoners zich hier ontzettend op verheugen.
GROOT VOORBEELD
De Samen Vissen-dagen van Daelzicht en de verenigingen uit Wessem en Heel zijn een goed voorbeeld voor andere hengelsportverenigingen. De vrijwilligers verdienen respect voor hun mooie werk. Ze zorgen voor een gezond en gezellig samenzijn van mensen met en zonder beperking. Dit zorgt voor een prachtige maatschappelijke wisselwerking tussen organisatie, vereniging, bewoner/cliënt en in de maatschappij tussen stichting, vereniging en vrijwilliger.
Sportvissen is een gezonde manier om mensen weer even te kunnen laten proeven van de natuur, gezond en samen in de buitenlucht te zijn en een activiteit te kunnen ondernemen. Een mooi voorbeeld is een vader en zoon die na dertig jaar weer eens samen gaan vissen. En er zijn zelfs kleinkinderen die zich opgeven als vrijwilliger. Een gezamenlijke hobby die op deze manier van generatie op generatie wordt doorgegeven. Een mooiere verbinding bestaat er natuurlijk niet!
DAELZICHT
Er zijn ook lokale hengelsportverenigingen die het project al jaren zelfstandig draaien en dragen. Zo hebben voorzitter Ger Timmermans en negen vrijwilligers van HSV Wessem en HSV Heel al twaalf jaar een mooie samenwerking met Daelzicht uit Heel. Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Daelzicht biedt onder andere een veilige woonomgeving, intensieve zorg, zinvolle dagbesteding en werk op maat bij het dagelijkse leven en opvang in een crisissituatie. Daelzicht is op ruim tachtig locaties in Limburg vertegenwoordigd.
UNIEKE LOCATIE
Van al deze locaties beperken we het even tot één unieke locatie in Heel. Hier bevindt zich ook het hoofdkantoor van Daelzicht. Op deze unieke locatie liggen woningen op een beschermd terrein met weinig verkeer in een landelijke omgeving. Op dit terrein bevinden zich drie prachtige vijvers. Die zijn 25 jaar geleden uitgegraven en moesten fungeren als sierwater. De vijvers zijn in de loop van de jaren (meestal via de natuurlijke weg) goed gevuld met diverse vissoorten zoals ruisvoorn, zeelt en zonnebaars. Voor de bewoners van Daelzicht in Heel liggen de vijvers maar een paar stappen verwijderd van hun huis. Ideaal om een paar ochtenden per jaar eens lekker te gaan vissen.
Het project Samen Vissen heeft in de provincie Limburg inmiddels zijn weg gevonden. Er sluiten steeds meer zorgorganisaties aan die ervoor zorgen dat cliënten een heerlijke ochtend of middag kunnen vissen, samen met vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging en Sportvisserij Limburg. De federatie is met dit project – samen met diverse hengelsport-verenigingen – in bijna elke Limburgse regio goed vertegenwoordigd.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTOGRAFIE: CPTL-Y
HSV ’t Bliekske
lAND VAN MOLENBEEK
Er is met zes hengelsportverenigingen uit de regio een uniek samenwerkingsverband ontstaan, waar ook HSV ’t Bliekske onderdeel van is. Alle deelnemende verenigingen bezitten allemaal prachtige visvijvers die voldoen aan de eisen van de moderne sportvisser, jeugd, gehandicapte en ouderen. Om de visserijmogelijkheden te vergroten voor al deze genoemde en belangrijke doelgroepen is er een ‘vijverpas’ - ook wel Land van Molenbeekvergunning genoemd - in het leven geroepen. Dit houdt in dat alle leden van een van deze zes verenigingen voor € 12,50 een vijverpas kunnen aanschaffen en op alle wateren van deze aangesloten verenigingen kunnen vissen. Uiteraard is dit alleen mogelijk in combinatie met de VISpas. Een mooi initiatief voor de regio.
VISSTANDBEHEER
Met alle mooie viswateren in de buurt van Horst kan een goede kijk op visstandbeheer natuurlijk niet ontbreken. “De tijd van het klakkeloos volgooien van een vijver met brasem en karper is voorbij”, verteld René. “Vissen op witvis kan trouwens nog steeds heel goed op onze wateren. In plaats van elk jaar honderden kilo’s aan witvis uit te zetten zijn we nu meer aan het kijken hoe we de visstand ondanks de aalscholverpredatie in stand kunnen houden en voor een natuurlijke aanwas kunnen zorgen. Hiervoor hebben we op de visvijver nu veel schuilmogelijkheden en een paaizone. Verder worden er ook mondjesmaat karpers uitgezet en deze worden door de vereniging en leden gemonitord. Zo krijgen we gezamenlijk een beter beeld over overleving en groei. Verder zit er een uitmuntend roofvisbestand en de liefhebber van grote baarzen komt zeker aan z’n trekken”, vertelt René enthousiast.
TOEKOMST
Op de vraag over hoe René de toekomst van de vereniging voor zich ziet, reageert hij overtuigd. “We willen goed zichtbaar blijven. Leden en ook zeker vrijwilligers blijven betrekken bij wat we doen, en dat is soms elkaar ook langs de waterkant opzoeken voor een praatje, contacten met gemeente en federatie blijven onderhouden en de jeugd blijven stimuleren. Dat is tenslotte onze toekomst.”
De in 1958 opgerichte hengelsportvereniging ’t Bliekske telt ruim vijftienhonderd leden en heeft het beheer over diverse wateren in de omgeving. Het natuurgebied de Kasteelse Bossen staat met twee prachtige viswateren (visvijver en recreatievijver) in het middelpunt. Verder is een ondiepe retentievijver genaamd “De Brommér” sinds 2015 opgenomen in de vergunning van HSV ’t Bliekske. Deze vijver is uitermate geschikt voor jeugdactiviteiten en beginnende sportvissers.
SAAMHORIGHEID
Sinds anderhalf jaar is René van Lieshout (42) voorzitter van HSV ’t Bliekske. Hij nam het stokje over van coryfeeën Wim van der Coelen en Frans Heetkamp – die helaas afgelopen jaar zijn overleden. Deze twee bijzondere mensen, die leefden voor de vereniging, hadden al snel in de gaten dat René een nieuwe weg wilde inslaan. Dat deed de voorzitter met de leden en het tienkoppig bestuur. “Ieder bestuurslid heeft een taak”, vertelt René. “Van secretaris tot hoofd visuitzet. Van penningmeester tot websitebeheerder.” Iedereen voelt zich betrokken. Verder is er goed contact met de gemeente, organiseert de vereniging opruimacties met de leden, vindt gezamenlijk stekkenonderhoud plaats, wordt de visstand gemonitord, vis uitgezet en is er een grote groep verenigingscontroleurs (waarvan zelfs één die Pools spreekt). Een noviteit is de vertaling van de website in meerdere talen waaronder in het Bulgaars, Pools, Spaans en Roemeens. De website an sich is al een lust voor het oog. Goed contact met de leden vindt René heel belangrijk. “Soms maak ik een praatje langs de waterkant, betrek de leden bij de monitoring van een visvangst en organiseert de vereniging een clinic voor de leden met prominenten uit de visserij. Een extra manier om elkaar te treffen en saamhorigheid te creëren en uit te stralen.” Verder is de jaarvergadering een belangrijk item, waar zaken als tolerantie en verwachtingen ten opzichte van elkaar worden besproken.
JONG GELEERD IS OUD GEDAAN
De in 1958 opgerichte hengelsportvereniging ’t Bliekske telt ruim vijftienhonderd leden en heeft het beheer over diverse wateren in de omgeving. Het natuurgebied de Kasteelse Bossen staat met twee prachtige viswateren (visvijver en recreatievijver) in het middelpunt. Verder is een ondiepe retentievijver genaamd “De Brommér” sinds 2015 opgenomen in de vergunning van HSV ’t Bliekske. Deze vijver is uitermate geschikt voor jeugdactiviteiten en beginnende sportvissers.
Het mooie Noord-Limburgse dorp Horst telt iets meer dan 42.000 inwoners. In deze gemeente liggen een paar prachtige viswateren die in het beheer zijn van hengelsportvereniging ’t Bliekske. De redactie van Sportvisserij Limburg reed op een mooie winterdag richting het noorden van onze provincie voor een interview met de voorzitter, René van Lieshout.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTOGRAFIE: CPTL-Y
Mitchel Meisters
>> MITCHELS VISTIPS
Mitchel helpt graag andere kinderen op weg. Vooral kids waarvan de ouders niet vissen, hebben vaak geen flauw idee hoe te beginnen. Van YouTube-video’s kun je een hoop opsteken, maar leren in de praktijk werkt het beste. Zorg voor goed en vers aas. In de winter casters en pinkies, maden in de zomer; Zorg voor goede en warme kleding; Smeer je in de zomer in met zonnebrandcrème; Neem je tijd om de dobber goed uit te peilen; Geef niet op. Blijf doorzetten, dan komen de vissen vanzelf!
DE JEUGD HELPEN
Dat Mitchel inderdaad een actief baasje is, maakt-ie voor je ogen waar. Tijdens zijn monologen is hij constant bezig met het uitpeilen van de dobber en het lichtjes aanvoeren van de plek. Binnen een paar minuten staat hij al met een kromme hengel en vangt-ie een prachtige giebel. Mitchel vindt het ook leuk om andere kinderen te helpen. Zo heeft hij afgelopen jaar geholpen met de VISkaravaan in Wijnandsrade waar maar liefst honderd kinderen aanwezig waren. Ook op de door Sportvisserij Limburg georganiseerde karperjeugddag was Mitchel present om kinderen op weg te helpen.
WEDSTRIJDEN
Mitchel is jong met vissen begonnen en dat is zeker bij wedstrijden een voordeel. Die vist hij sinds twee jaar, zo tussen de vijf en tien wedstrijden per jaar. Bij het Limburgs kampioenschap voor junioren viel hij in de prijzen, zodat-ie ook mocht deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. Hij krijgt veel hulp van zijn ouders, die hem overal naar toe brengen. Zijn vader heeft zelfs een speciale aanhanger aangeschaft om zijn hengelspullen te vervoeren. “Mijn favoriete wedstrijdparcours blijft de Limburgse Noordervaart, al heb ik inmiddels ook andere delen van Nederland gezien. Zo vind ik de havens van Harderwijk en Elburg mij ook interessant.”
TOEKOMSTPLANNEN
Grote vissen spreken vaak tot de verbeelding – zeker die uit het buitenland – maar de zeelt staat bovenaan Mitchel zijn wensenlijstje. “Die heb ik nog nooit gevangen. Daar wil ik dit jaar alles voor doen!”, zegt de Limburger. Spiegelkarper vindt Mitchel de mooiste vis. “Die vang ik gelukkig regelmatig op de vaste stok.” De dromen van Mitchel gaan echter ook over het buitenland. “Noorwegen lijkt mij helemaal fantastisch voor een vistrip.” Niet alleen voor de grote vissen, zoals bijvoorbeeld een heilbot, maar ook vanwege de prachtige omgeving en flora en fauna die dit land te bieden heeft. “Uitgestrekte fjorden en bossen. Wie weet loopt daar dan wel een eland doorheen”, mijmert de tiener. Als er maar gevist kan worden, dan is Mitchel in zijn element. Het zou zomaar kunnen dat we in de toekomst nog van deze jongeman gaan horen. Als boswachter of wereldkampioen witvissen!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit Lorem ipsum dolor sit
Mitchel vist al vanaf dat hij vier was. Het begon met het vissen op voorntjes, samen met zijn vader. Hij was direct niet meer van de waterkant weg te slaan. Het liefst zat-ie elke middag na school aan het water – en natuurlijk in het weekend. Op de vijver van HSV Wijnandsrade leerde hij de fijne kneepjes. Wat Mitchel onderscheidt van veel van zijn leeftijdsgenootjes is de interesse voor de natuur. Alles wat zwemt, vliegt en kruipt vindt hij geweldig. Hij wil later dan ook boswachter worden.
LEKKER ACTIEF
Terwijl zijn spelcomputer thuis stof staat te happen, is Mitchel zodra hij ook maar kan buiten te vinden. Vissen geeft hem misschien wel net zoveel actie als gaming. Het zwijgzaam vissen met rodpod en beetmelders op karpers vindt hij bijvoorbeeld niks. “Stil zitten achter een paar hengels vind ik maar saai!” Naast karpervissen met de vaste stok en het juiste topelastiek werpt Mitchel ook graag met spinnerbaits op snoek. Dat kan gelukkig in de veilige omgeving van visvijver in Wijnandsrade. Ook op vakantie gaan de vishengels altijd mee. Zo is hij bijvoorbeeld net terug van de voorjaarsvakantie en heeft zes mooie snoeken gevangen op een bungalowpark.
Door het organiseren van jeugdevenementen, zoals vislessen op basisscholen, de VISkaravaan en themadagen bij hengelsportverenigingen, is de interesse voor sportvissen onder de jeugd flink gestegen in Limburg. Met name roof- en karpervissen is populair, maar voor Mitchel Meisters (12) uit Vaesrade is fanatiek witvissen helemaal zijn ding. We bezochten hem aan de visvijver in Wijnandsrade waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTO’S: CPTI-Y
IN LIMBURG
De bellyboat wint in roofvisland steeds meer aan populariteit. De eenpersoons opblaasboot is een visrage in de steeds drukker wordende en haastige Nederlandse maatschappij. ‘Bellyboaten’ betekent een paar uurtjes even helemaal wegduiken in de natuur. Sportvisserij Limburg organiseert zelfs een heus kampioenschap.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE > FOTO’S: REDACTIE
Wat maakt de bellyboat zo populair? Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van kantstekken en je redelijk snel op het water bent. Ze zijn bijzonder handzaam, zeker vergeleken met een grote boot plus trailer en je hebt geen trailerhelling nodig. Eenmaal op het water ervaar je een enorm gevoel van vrijheid. Het Maasplassengebied rondom Roermond is een beproefd en favoriet gebied voor bellyboatvissers.
WATERKAARTEN
Vooral roofvissen gedijen de laatste jaren goed in het alsmaar helder wordende water. De snoek is intussen helemaal terug, maar je kan er ook grote baars en meerval verwachten. Vooral voor wie wil vissen op (grote) meerval, is de bellyboat een bewezen tactische move gebleken. De vis komt niet naar jou, jij gaat naar de vis toe. Daarbij is een fishfinder voor de bellyboatvisser bijna onmisbaar. Het radarachtige scherm toont de bodemgesteldheid onder de boot, inclusief obstakels en waterplanten, dieptekaarten en signalen van vis. Ook zonder fishfinder zijn er nog genoeg aanknopingspunten te vinden. Bruggen, vernauwingen, dukdalven en andere obstakels zijn trekpleisters voor allerlei vissoorten. Tegenwoordig zijn er apps, waar je complete waterkaarten inclusief dieptes kunt downloaden. Ook voor het hele Maasplassengebied zijn hiervoor kaarten beschikbaar.
KAMPIOENSCHAP
fgelopen najaar vond het allereerste Limburgs Kampioenschap Bellyboat plaats. Sportvisserij Limburg organiseerde in samenwerking met vrijwilligers van de roofviscommissie en het bedrijf Helrec Fishing Adventures deze ‘nieuwe’ viswedstrijd. Met twintig deelnemers en een goede – alsook spectaculaire vangst – was deze eerste editie wat betreft de federatie een groot succes. Een opvallend detail tijdens deze wedstrijd was de dominantie van de meerval. Van alle roofvissen werd de meerval het meest gevangen. Ook de snoeken waren veelvuldig aanwezig. Aankomend najaar zal er vanwege de succesvolle eerste editie door Sportvisserij Limburg een tweede editie worden georganiseerd.