Friesland

Joakim de Jonge:
Ook al heb ik niks gevangen, het was wel leuk om gewoon buiten te zijn. Leuke visexcursie!

Luna Hut:
vissen leek mij heel saai, maar toen ik eenmaal doorhad hoe het moest, was het best oké.

Bella Boersma:
ik heb geen vis gevangen, maar ik heb wel veel vissen gezien, dat was wel leuk.

Femke Bosma:
in het begin vond ik het best leuk, maar twee uur vissen duurde wel erg
lang...

Tygo Sinnema:
Na de pauze gingen we naar de vaart. Daar heb ik 7 vissen gevangen, waarvan een hele grote die 35 cm was!

REACTIES UIT GORREDIJK
Vislessen in Fryslân
Het afgelopen najaar hebben er wekelijks VISlessen plaatsgevonden op basisscholen in Fryslân. De VISmeesters en VISjuffen hebben het er ‘smoordrok’ mee. Door hun nimmer afwezige enthousiasme genieten de leerlingen volop. 

Dit blijkt wel uit de reacties van de leerlingen uit groep acht van de Librije, een basisschool in Gorredijk. Kortgeleden hebben VISmeester Jan en VIScoach Diederik hier weer een zeer geslaagde VISles gegeven aan twee groepen van circa twintig leerlingen, met aansluitend een prachtige vismiddag.

POSITIEVE REACTIES
Leerkracht Patrick reageerde positief toen hem gevraagd werd naar zijn bevindingen. “Dit is zeer zeker voor herhaling vatbaar. Alles is super geregeld en Jan en Diederik doen het geweldig”. De leerlingen werd gevraagd om een kort verslagje te schrijven met hun beleving van de VISles. Sommige passages willen we jullie niet onthouden:


VISLES MET GERBEN: ROOFVISSEN VOOR SCHOLIEREN

Ook het voortgezet onderwijs vraagt soms om informatie over sportvissen. Wie is dan beter geschikt als leraar dan Gerben Jorritsma, de wereldkampioen Streetfishing 2022 en medewerker bij Sportvisserij Fryslân. Voor een groep leerlingen van het Aeres College in Heerenveen werd de visles aangepast en richtte Gerben zich op het roofvissen met kunstaas.

De ochtend start met een presentatie over roofvissen, waarbij alle roofvissen aan de orde komen en uitvoerig bij hun leefgebied wordt stilgestaan. Daarnaast worden bondig de basisbeginselen van roofvissen vangen besproken. Vervolgens demonstreert Gerben een aantal essentiële knopen voor bij het roofvissen. Tot slot wordt gezamenlijk het aas en de hengels voorbereid.

GOED RAAK
Na de theorie is het tijd voor de praktijk en gaat de groep naar het viswater in de nabijheid van de school. Het resultaat hiervan is een groot succes. Op de eerste locatie, binnen 200 meter van de school, was het meteen volop raak. Binnen 2,5 uur zijn acht snoeken en meer dan 50 baarzen (tot wel 40 cm) gevangen.  Toen deze vissessie werd afgesloten had iedereen vis gevangen en dit resulteerde in veertien fanatieke en vooral blije roofvissers.

Van deze vissessie is een fraaie fotoreportage gemaakt door
Vincent Riemersma

.

Fotomoment na het eerste contact in 2018.

Terug op het oude, vertrouwde nest

CRACOVIA KRAKOW
In 2019 vertrok hij naar Cracovia Kraków, waarmee hij in 2020 de Poolse beker won in zijn eerste seizoen mede door in de finale te scoren. Hij was in Polen een stuk productiever dan in Heerenveen: hij scoorde elf keer in zijn eerste seizoen in alle competities en evenaarde daarmee zijn doelpuntenproductie van vier seizoenen in Heerenveen. In zijn tweede seizoen won Van Amersfoort de Poolse Supercup. Hij speelde drie seizoenen bij Cracovia Krakow en kwam daarin tot 110 wedstrijden, 27 doelpunten en elf assists. Aan het eind van het seizoen 2021/22 liep zijn contract af en kon hij omzien naar een nieuwe club.

SC HEERENVEEN
Nadat Van Amersfoort een halfjaar clubloos was, keerde hij in januari 2023 terug bij Heerenveen. Daar maakte hij op 7 januari tegen RKC Waalwijk (0-0) zijn rentree als invaller. Vier dagen later scoorde hij in de bekerwedstrijd tegen FC Volendam (2-0 winst) meteen zijn eerste goal na zijn terugkeer. Weer elf dagen was hij in de Noorderderby tegen FC Groningen (3-1 winst) goed voor zijn eerste Eredivisiegoal dat seizoen.

De dag na de fotoreportage mocht Pelle invallen tijdens de jammerlijk verlopen wedstrijd tegen Feijenoord in de Kuip.


Meer lezen over Pelle, klik dan hier

DE VOETBALCARRIÈRE VAN PELLE

Pelle speelde vanaf de b-jeugd in de jeugdacademie van sc Heerenveen. Op 20 september 2014 debuteerde hij in het eerste team, waarmee hij die dag een wedstrijd in de Eredivisie speelde tegen Vitesse. Hij kwam in de 66e minuut in het veld als vervanger voor Morten Thorsby. In de zomer van 2015 werd hij op huurbasis naar Almere City FC gestuurd. Daar was hij in één seizoen goed voor negen goals en acht assists in 35 wedstrijden. Hij werd vooral als spits gebruikt en viel vooral in de spectaculaire 5-6 overwinning op FC Emmen op 26 februari 2016, waarin hij goed was voor twee goals en twee assists. Hij keerde daarna terug naar Heerenveen en begon als basisspeler aan het nieuwe seizoen. Op 20 augustus maakte hij tegen N.E.C. (2-1 nederlaag) zijn eerste goal voor Heerenveen. Hij speelde nog drie seizoenen bij Heerenveen en speelde in zijn eerste periode bij Heerenveen 103 wedstrijden, waarin elf keer scoorde.

Sportvis-ambassadeur Pelle van Amersfoort
In 2018 benaderde onze oud-voorzitter Harrie Holtman de profvoetballer van Sc Heerenveen Pelle van Amersfoort met het verzoek om zich in te zetten als Ambassadeur voor de jeugdvisserij in Fryslân. Pelle reageerde toentertijd zeer enthousiast op dit verzoek en de kennismaking was snel gemaakt. Na een voetbalavontuur in Polen was het tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Vrij snel na de kennismaking in 2018 vertrok Pelle naar Polen om daar te voetballen voor Cracovia Krakow. Nadat hij weer terugkeerde op zijn oude nest hebben we Pelle opnieuw benaderd. Sportvisserij Fryslân medewerker Gerben Jorritsma ging voor een hernieuwde kennismaking met Pelle vissen in de omgeving van Heerenveen. Van deze vissessie is een fraaie fotoreportage gemaakt door Vincent Riemersma.

JEUGDAMBASSADEUR
Als ambassadeur zal Pelle worden ingezet bij jeugdactiviteiten en zal zijn prominente aanwezigheid met name stimulerend werken op de aanwezigheid en het enthousiasme van de jeugd. Bij activiteiten waar Pelle mogelijk aanwezig zal zijn denken wij aan VISlessen op scholen, activiteiten van de Sportvisserij Fryslân Jeugdraad, het Fries Kampioenschap Wedstrijdvissen Jeugd, Streetfishing Fryslan en alle andere activiteiten waar jeugdige sportvissers aanwezig zijn.

SOCIALE BETROKKENHEID
Als profvoetballer bij sc Heerenveen heeft Pelle natuurlijk een drukke agenda, maar hij gaf nadrukkelijk aan dat hij nog steeds zeer vereerd is met het ambassadeurschap. Daarnaast passen de activiteiten ook zeer goed in zijn sociale betrokkenheid en dat van SC Heerenveen. Al deze activiteiten zullen gedeeld worden op onze website en de social media, zodat de jeugd ook actief benaderd kan worden en op de hoogte blijft. Ook zal Pelle zelf actief zijn op zijn eigen social media.

HEERENVEEN – CAMBUUR
En natuurlijk heeft Sportvisserij Fryslân ook Cambuur benaderd voor eenzelfde invulling door een Cambuur-selectiespeler met een passie voor de sportvisserij.
Binnenkort hoort u of deze zoektocht geslaagd is zodat wellicht beide ‘spelers/sportvissers’ gezamenlijk aan de waterkant zijn te vinden.


Luchtfoto’s van achtereenvolgens Grou dorp, Grou Ie, Heide Hveen, Lange Hoek Elahuizen, Lauwersmeer gemaal, Leeuwarden Grt Wielen, Oude Venen, Scheene Rottige Meenthe, Sneek en Terhorne.

Zonnepanelen Ureterp.

Grote Brekken.

Vissers gespot vanuit het vliegtuig.

Djippe Gat, Drachten

Woudsend

VLIEGTUIGTELLLING BOVEN DE FRIESE BOEZEM

Sportvisserij Fryslan is in samenwerking met Sportvisserij Nederland bezig de sportvisserij langs de Friese Boezem te inventariseren. Het gaat daarbij om het in beeld brengen van vislocaties (geografische spreiding), het aantal vistrips dat jaarlijks wordt gemaakt in het gebied, het type sportvisser, gemiddelde vangsten, duur van de vistrip en de nationaliteit van de sportvisser.

Bijzonder is dat de sportvissers vanuit de lucht worden geteld. Twee keer per maand vliegt er een vierpersoons sportvliegtuig over Friesland. We vliegen op een hoogte van 150 meter en met een snelheid van ongeveer 100 km/u. Het zicht op het water en op de sportvissers is onder die omstandigheden erg goed. Vanuit de lucht ontstaat snel een volledig beeld van het aantal sportvissers, ook van sportvissers op afgelegen plaatsen en op het water. Omdat bekend is dat de visserij per seizoen verschilt duren de inventarisaties een vol jaar. 

INTERVIEWS
Naast de tellingen vanuit de lucht voeren vrijwilligers de inventarisatie uit door langs vaste trajecten te rijden en sportvissers te interviewen. Het gaat om korte interviews van slechts enkele minuten. De interviews vinden in het weekend plaats, omdat dan de meeste sportvissers langs het water te vinden zijn. Geïnterviewde sportvissers krijgen een logboek uitgereikt, waarop de vangst van de dag kan worden bijgehouden. Door het logboek terug te sturen naar Sportvisserij Nederland ontstaat een mooi volledig beeld van de sportvisserij. In totaal hopen we 24 keer vanuit het vliegtuig te tellen en langs het water meer dan 500 sportvissers te spreken.

FORSE TOENAME
Een vergelijkbaar onderzoek is in 2013 ook al uitgevoerd. Sinds die tijd heeft de sportvisserij zich verder ontwikkeld, er zijn vissteigers bijgekomen, meer mensen zijn gaan vissen. Landelijk is er de afgelopen drie jaar sprake geweest van een forse toename van het aantal sportvissers. Het ledental van Sportvisserij Fryslân is ondertussen gegroeid tot meer dan 44.000. De verwachting is dan ook dat de sportvisserij op de Friese Boezem verder is gegroeid. Hoe de sportvisserij er anno 2023 voorstaat weten we eind van dit jaar.

Prachtige winde-vangsten van Falko ten Boom, Jaap de Boer en Jacob Jansen.

WINDES OP HET TJEUKEMEER

Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Fryslân, Wetterskip Fryslân en Hogeschool Van Hall Larenstein zijn een meerjarig onderzoek gestart naar de migratie van winde in het zuiden van Friesland. Daarmee moet antwoord komen op de vraag waar de windes gedurende het jaar verblijven en of ze de Linde en de Tjonger optrekken om te paaien. 

In het kader van dit onderzoek is er tevens een oproep aan de sportvissers. Jij als sportvisser kan namelijk helpen bij het onderzoek. Vang jij een winde in het Tjeukemeer of in aanliggende wateren zoals de Linde, Tjonger en Helomavaart? 

Meld deze vangst dan via winde@visseninfriesland.nl. De inzendingen – voorzien van een foto plus de locatie, datum en lengte van de vangst – worden beloond met een fraaie cap of muts van Sportvisserij Fryslân. Aan deze oproep is reeds door een aantal sportvissers gehoor gegeven.  Zij hebben foto’s ingestuurd en vervolgens de muts of pet ontvangen.

GEBRUIK DE VISSENSCANNER!
Het uit elkaar houden van bepaalde witvissoorten is – zeker als het om kleinere exemplaren gaat – soms nog knap lastig. Zo kunnen kleine windes vrij gemakkelijk worden verward met kleine roofbleitjes. Bovendien komen er steeds meer hybrides (kruisingen) voor tussen windes en bijvoorbeeld roofblei. Maak daarom gebruik van de VISsenscanner als hulpmiddel, maar let op: de VISsenscanner filtert niet alle kruisingen er direct uit. De herekknings-functie binnen de gratis VISsengids app van Sportvisserij Nederland en herkent alle 75 in Nederland voorkomende zoetwatervissen.
Lees meer over de VISsengids app mét VISsenscanner-functie.

Het podium van het FK Streetfishing, met v.l.n.r: op plaats twee team Oost West Thuis Best (Martijn Leus & Felix Sens), de winnaars van PartnerRuil (Bart v/d Walle & Mark Besseling), en de op brons Northern Anglers (Erwin Suurd & Ian Bos).

FK streetfishing Leeuwarden
Vanaf negen ‘s ochtend druppelden de eerste deelnemers aan het FK Streetfishing, veelal in zomerse outfit, binnen in de Stadswaag te Leeuwarden. Na het openingswoord en de groepsfoto verspreiden de 80 ‘Strjittefiskers’ (40 koppels/teams) zich over de regenachtige binnenstad van Leeuwarden.

Vanaf het begin stromen de vangstmeldingen in de ‘Score Fishing App’ binnen. Met deze app registeren alle deelnemers hun vangsten, die vervolgens direct zichtbaar zijn bij de organisatie. Met name door deze 'unieke noviteit' verloopt de registratie uitstekend. De vangsten blijven gedurende de wedstrijd ook zeer regelmatig binnenkomen op de laptop van de wedstrijdleiding. Het gaat met name om vele (kleine) snoekbaarzen, baarzen, een paar mooie snoeken en een enkele uitzonderlijke vangsten, waar onder twee ruisvoorn en een paling (tellen niet mee in de uitslag). Ook opvallend was de vangst van een roofblei van 69 cm, die onder de categorie ‘andere soorten’ wel meetelt in de uitslag.

MEER DAN 200 VISSEN
Om 15:00 uur sluit de registratie in de ‘SF App’ en kan de score worden opgemaakt.
In totaal zijn er ruim meer dan 200 vissen gevangen; variërend van een baarsje van 9 cm tot een snoek van 74 cm. Na enkele dankwoorden aan de controleurs Hans en Renee, bondscoach Dennis Horvath en de voortreffelijke verzorging door de Stadswaag, die voor de prijsuitreiking een fraai terras heeft klaargezet, is het tijd voor de ‘prijswinnaarsfoto’.

LOODVRIJ & VANG5
Als profvoetballer bij sc Heerenveen heeft Pelle natuurlijk een drukke agenda, maar hij gaf nadrukkelijk aan dat hij nog steeds zeer vereerd is met het ambassadeurschap. Daarnaast passen de activiteiten ook zeer goed in zijn sociale betrokkenheid en dat van SC Heerenveen. Al deze activiteiten zullen gedeeld worden op onze website en de social media, zodat de jeugd ook actief benaderd kan worden en op de hoogte blijft. Ook zal Pelle zelf actief zijn op zijn eigen social media.

HEERENVEEN – CAMBUUR
Een van de unieke aspecten van deze Streetfishing evenementen is dat er volledig ‘loodvrij’ wordt gevist. Alle deelnemers in Leeuwarden hebben vooraf enkele ‘loodvrij materialen’ ontvangen waarmee gevist is. Tevens werd er aan de deelnemers gevraagd om na afloop of op de terugweg naar de Stadswaag ‘straatvuil’ mee te nemen in het kader van Vang5. Terugkijkend hebben we wederom genoten van een ‘tige slagge’ selectiewedstrijd “Strjittefiskjen’.






WEDSTRIJDUITSLAGEN 2023

Alle door Sportvisserij Fryslân georganiseerde Friese Kampioenschappen in 2023 zijn weer naar volle tevredenheid verlopen. Vanaf de traditionele seizoen opening het Noord Oostelijk kampioenschap (NOK) op 8 april tot de afsluiting met de wedstrijd om de Fryslân Cup op 26 augustus in de Workummer Trekvaart is er weer gestreden om de Kampioensborden.

Alle uitslagen zijn gepubliceerd op onze website en kunt u hier inkijken: 

KRW MONITORING FRIESE BOEZEM

Eind augustus is Wetterskip Fryslân met het jaarlijkse visstand-onderzoek gestart. Dit jaar zijn er vier wateren onderzocht: de Dokkumer Ee, Groote Wielen, Tjeukemeer en Opsterlandse Compagnonsvaart. Met behulp van de waarnemingen tijdens dit onderzoek kunnen er conclusies getrokken worden over de ontwikkelingen in de visstand. Hiermee kan de kwaliteit van het Friese water nog verder verbeteren.

De bemonstering werd uitgevoerd met de stortkuil, zegen en met behulp van elektroapparatuur en vond zowel overdag als ’s nachts plaats. Daarbij kijkt het Wetterskip naar aantallen, soorten, het gewicht en de gezondheid van de vissen. Hierna wordt alle vis weer zo snel mogelijk teruggezet in het water. Daarnaast wordt ook de waterkwaliteit, waterplanten, algen en kleinere waterdieren onderzocht.

MONITORING TSJÛKEMAR
Hier volgt een door Wetterskip Fryslân opgesteld verslag van de monitoring die op 31 augustus heeft plaatsgevonden op het Tjeukemeer/Tsjûkemar:

 Snoekbaars, paling, brasem, maar ook blankvoorn. Een greep uit de vele vissoorten die gisteravond uit de Tsjûkemar zijn gevangen voor ons onderzoek naar de visstand. Onze collega’s Jaap en Jan van flora en fauna, beroepsvisser Pascal en Sven en Stein van ecologisch adviesbureau ATKB waren er de hele nacht druk mee. Met twee boten sleepten ze zeven keer over een afstand van 1 kilometer een net door het water. Nadat ze het net hadden opgehaald, werden de vissen in de boot gesorteerd, geteld, opgemeten en de gegevens ingevoerd. Daarna werden ze direct weer in het meer teruggegooid. 

We onderzoeken deze en volgende week de visstand in vier Friese wateren: de Grutte Wielen, de Tsjûkemar, de Dokkumer Ie en de Opsterlânske Kompanjonsfeart. We vergelijken de resultaten met de onderzoeksresultaten naar de visstand die vijf jaar geleden in deze wateren zijn gehouden. Met de metingen krijgen we een beter beeld van de waterkwaliteit en kunnen we de kwaliteit van de Friese wateren beoordelen en, daar waar nodig, verder verbeteren. Zo betekent de aanwezigheid van snoek dat het water helder en plantenrijk is. Ons doel is schoon en gezond oppervlaktewater.

 Lees meer over dit onderzoek op de website van Wetterskip Fryslân.

Samen Vissen in leeuwarden
Woensdag 30 augustus vond er weer een hartverwarmend Samen VISsen-uitje plaats met de bewoners van Zorginstelling St. Jozef in Leeuwarden. Vanwege regenbuien sloeg de ongerustheid toe over het wel-of-niet doorgaan van het visuitje, maar gelukkig brak in de middag een droge periode aan.

Bij de zorginstelling werden we verwelkomd door Anja Verhaag, Coördinator welzijn van Sint Jozef. Zij had alle voorbereidingen getroffen; de kar met koffie, thee en koekjes stond klaar en de bewoners zaten met smart op ons te wachten. 

DE DOKKUMER EE
Om 14:30 uur gingen we met zijn allen naar buiten. Het was droog, er stond geen wind en het was niet koud. Wat een mazzel. Na enkele minuten gooide de eerste bewoner al een hengeltje uit en al gauw werd er vis gevangen uit de Dokkumer EE. Uiteindelijk heeft bijna iedereen een visje gevangen. De vissen waren meer gek op brood als op maden.
 

VEEL BEKIJKS
Het zonnetje ging schijnen en zo'n middagje aan het water werkte heel rustgevend. Het was vooral een gezellige sfeer, iedereen zwaaide vanuit de rondvaartboten naar de bewoners en er kwamen steeds meer bezoekers langs. Toen rond 16.00 uur donkere wolken aan de lucht kwamen, werd met tegenzin besloten om te stoppen. Allen werden nog getrakteerd op een doosje Fryske aardbeien door onze vereniging en de VIScoaches ontvingen van het tehuis als dank een doosje chocolaatjes met een afbeelding van het tehuis. De bewoners en wij hebben genoten; dank aan iedereen!

Magda Nelen, Voorzitter Jeugd/Ouderencommissie HSV Leeuwarden

VISSTROPERIJ AANGEPAKT

Visstroperij of illegale visserij is vissen zonder vergunning. Dit is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. De NVWA pakt samen met andere handhavende organisaties visstroperij dan ook stevig aan.

Om visstroperij (zowel met de hengel als beroepsvistuigen) effectiever te kunnen bestrijden, is een centraal meldpunt voor heel Nederland in het leven geroepen. Ben jij getuige van visstroperij? Maak hier dan direct melding van via www.meldvisstroperij.nl, die 24/7 bereikbaar is.

SNEL ACTIE
Door bij je melding alle relevante informatie door te geven kan de hengelsportfederatie in de betreffende regio snel en doeltreffend actie ondernemen. Geef daarbij ook details aan, zoal de locatie, het tijdstip en kenteken- of registratiegegevens van een voer- of vaartuig. De federatie zal de melding zelf oppakken met de inzet van BOA’s en/of sportvisserijcontroleurs, of de melding doorzetten naar een andere opsporingsinstantie of terreinbeheerder. Houd er wel rekening mee dat federaties geen noodhulpdiensten zijn. In urgente situaties kun je beter de NVWA (0900-0388) of de politie bellen (0900-8844). Bij levensbedreigende situaties bel je het alarmnummer 112.

GOEDE SAMENWERKING
Dat er nog volop stroperij plaatsvindt op de Friese wateren constateren onze BOA’s en controleurs regelmatig. Dat de controles zeker resultaat hebben blijkt uit het artikel uit de Leeuwarder Courant van 28 augustus. Een staaltje van zeer goede samenwerking:
Een 48-jarige man uit de gemeente Medemblik is vorige week dinsdag op heterdaad betrapt tijdens het leeghalen van een illegaal gezet net.‘Groene’ buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) van It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, de FUMO en de Landelijke Eenheid van de politie zagen dat de persoon in de avondschemering, een illegaal geplaatst net aan het leeghalen was. De verdachte werd uiteindelijk aangehouden en overgedragen aan de politie en overgebracht naar het politiebureau in Sneek.


STAAND WANT
Het ging om het gebruik van een zogenaamd staand want. Dit is een vistuig waarbij een net in het water hangt, met een bovenpees voorzien van drijvers en een verzwaarde onderpees. De vis zwemt tegen het net en blijft met de kieuwen in de mazen van het net hangen. Deze manier van visstroperij is vaak gericht op het vangen van snoekbaars.
De nog levende vis die nog in het net verstrikt zat, en was achtergelaten is direct weer door de opsporingsambtenaren teruggezet in het water. De gebruikte boot, het illegale net en de dode vis zijn door de opsporingsambtenaren in beslag genomen. Justitie zal een beslissing nemen over wat er mee gaat gebeuren.

ILLEGAAL VANGEN VAN VIS
,,Het op deze manier illegaal vangen van vis en het gebruik van deze beroepsvistuigen door particulieren is niet toegestaan. Deze vorm van stroperij brengt ernstige schade toe aan de visstand en daarom wordt hiertegen opgetreden. Stroperij is een misdrijf en dit strafbare feit is onder andere strafbaar gesteld in de Wet Economische delicten”, zo laat Staatsbosbeheer weten. Het op deze manier vissen is alleen toegestaan voor beroepsvissers met een vergunning. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. De strafmaat zal door justitie worden bepaald.

NIEUWE UITZENDINGEN TV-PROGRAMMA BYT

In het tweede seizoen van het tv-programma Byt! werpen Femke Wiersma (Gedeputeerde, BBB Politica), Femke Kok (top schaatsster), Willem de Vries (Omrop Fryslan), Jillert Anema (schaatstrainer),  Habtamu de Hoop (Tweede Kamerlid PvdA), Sjoerd den Daas (NOS/China), Meindert Talma (zanger) en Klaas Jansma (o.a. skûtsje-deskundige/commentator) een hengeltje uit.

 Ook dit najaar zendt Omrop Fryslân wederom het tv-programma Byt! uit. Presentator Tamme Smit gaat hierin samen met bekende Friezen vissen, veelal in de omgeving waarin ze zijn opgegroeid en waar ze mooie en soms emotionele herinneringen ophalen. Byt! is vanaf 30 oktober iedere maandag te zien om 17.15 uur bij Omrop Fryslân en zal veelvuldig herhaald worden. Benieuwd? Klik hier om de trailer van de eerste uitzending te bekijken – of lees hier meer over het tweede seizoen.

TERUGKIJKEN
De uitzendingen van BYT vinden plaats op Omrop Fryslân in het avondprogramma.
Klik hier om de uitzendingen van het eerste seizoen terug te kijken – met Emiel van de Hûnekop, Burgemeester Haersma Buma van Leeuwarden, (ex)minister Wiersma, journaalpresentatrice Afke Boven, Op1 presentator Charles Groenhuijsen, politica Lutz Jacobi en de zangeressen Elske de Walle en Griet Wiersma.

Friesland

Tygo Sinnema:
Na de pauze gingen we naar de vaart. Daar heb ik 7 vissen gevangen, waarvan een hele grote die 35 cm was!

Femke Bosma:
in het begin vond ik het best leuk, maar twee uur vissen duurde wel erg
lang...

Bella Boersma:
ik heb geen vis gevangen, maar ik heb wel veel vissen gezien, dat was wel leuk.

Luna Hut:
vissen leek mij heel saai, maar toen ik eenmaal doorhad hoe het moest, was het best oké.

Joakim de Jonge:
Ook al heb ik niks gevangen, het was wel leuk om gewoon buiten te zijn. Leuke visexcursie!

Het afgelopen najaar hebben er wekelijks VISlessen plaatsgevonden op basisscholen in Fryslân. De VISmeesters en VISjuffen hebben het er ‘smoordrok’ mee. Door hun nimmer afwezige enthousiasme genieten de leerlingen volop. 

Dit blijkt wel uit de reacties van de leerlingen uit groep acht van de Librije, een basisschool in Gorredijk. Kortgeleden hebben VISmeester Jan en VIScoach Diederik hier weer een zeer geslaagde VISles gegeven aan twee groepen van circa twintig leerlingen, met aansluitend een prachtige vismiddag.

POSITIEVE REACTIES
Leerkracht Patrick reageerde positief toen hem gevraagd werd naar zijn bevindingen. “Dit is zeer zeker voor herhaling vatbaar. Alles is super geregeld en Jan en Diederik doen het geweldig”. De leerlingen werd gevraagd om een kort verslagje te schrijven met hun beleving van de VISles. Sommige passages willen we jullie niet onthouden:


Vislessen in Fryslân

Ook het voortgezet onderwijs vraagt soms om informatie over sportvissen. Wie is dan beter geschikt als leraar dan Gerben Jorritsma, de wereldkampioen Streetfishing 2022 en medewerker bij Sportvisserij Fryslân. Voor een groep leerlingen van het Aeres College in Heerenveen werd de visles aangepast en richtte Gerben zich op het roofvissen met kunstaas.

De ochtend start met een presentatie over roofvissen, waarbij alle roofvissen aan de orde komen en uitvoerig bij hun leefgebied wordt stilgestaan. Daarnaast worden bondig de basisbeginselen van roofvissen vangen besproken. Vervolgens demonstreert Gerben een aantal essentiële knopen voor bij het roofvissen. Tot slot wordt gezamenlijk het aas en de hengels voorbereid.

GOED RAAK
Na de theorie is het tijd voor de praktijk en gaat de groep naar het viswater in de nabijheid van de school. Het resultaat hiervan is een groot succes. Op de eerste locatie, binnen 200 meter van de school, was het meteen volop raak. Binnen 2,5 uur zijn acht snoeken en meer dan 50 baarzen (tot wel 40 cm) gevangen.  Toen deze vissessie werd afgesloten had iedereen vis gevangen en dit resulteerde in veertien fanatieke en vooral blije roofvissers.

VISLES MET GERBEN: ROOFVISSEN VOOR SCHOLIEREN

DE VOETBALCARRIÈRE VAN PELLE

Pelle speelde vanaf de b-jeugd in de jeugdacademie van sc Heerenveen. Op 20 september 2014 debuteerde hij in het eerste team, waarmee hij die dag een wedstrijd in de Eredivisie speelde tegen Vitesse. Hij kwam in de 66e minuut in het veld als vervanger voor Morten Thorsby. In de zomer van 2015 werd hij op huurbasis naar Almere City FC gestuurd. Daar was hij in één seizoen goed voor negen goals en acht assists in 35 wedstrijden. Hij werd vooral als spits gebruikt en viel vooral in de spectaculaire 5-6 overwinning op FC Emmen op 26 februari 2016, waarin hij goed was voor twee goals en twee assists. Hij keerde daarna terug naar Heerenveen en begon als basisspeler aan het nieuwe seizoen. Op 20 augustus maakte hij tegen N.E.C. (2-1 nederlaag) zijn eerste goal voor Heerenveen. Hij speelde nog drie seizoenen bij Heerenveen en speelde in zijn eerste periode bij Heerenveen 103 wedstrijden, waarin elf keer scoorde.

Van deze vissessie is een fraaie fotoreportage gemaakt door Vincent Riemersma

.

Terug op het oude, vertrouwde nest

Fotomoment na het eerste contact in 2018.

In 2018 benaderde onze oud-voorzitter Harrie Holtman de profvoetballer van Sc Heerenveen Pelle van Amersfoort met het verzoek om zich in te zetten als Ambassadeur voor de jeugdvisserij in Fryslân. Pelle reageerde toentertijd zeer enthousiast op dit verzoek en de kennismaking was snel gemaakt. Na een voetbalavontuur in Polen was het tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Vrij snel na de kennismaking in 2018 vertrok Pelle naar Polen om daar te voetballen voor Cracovia Krakow. Nadat hij weer terugkeerde op zijn oude nest hebben we Pelle opnieuw benaderd. Sportvisserij Fryslân medewerker Gerben Jorritsma ging voor een hernieuwde kennismaking met Pelle vissen in de omgeving van Heerenveen. Van deze vissessie is een fraaie fotoreportage gemaakt door Vincent Riemersma.

JEUGDAMBASSADEUR
Als ambassadeur zal Pelle worden ingezet bij jeugdactiviteiten en zal zijn prominente aanwezigheid met name stimulerend werken op de aanwezigheid en het enthousiasme van de jeugd. Bij activiteiten waar Pelle mogelijk aanwezig zal zijn denken wij aan VISlessen op scholen, activiteiten van de Sportvisserij Fryslân Jeugdraad, het Fries Kampioenschap Wedstrijdvissen Jeugd, Streetfishing Fryslan en alle andere activiteiten waar jeugdige sportvissers aanwezig zijn.

SOCIALE BETROKKENHEID
Als profvoetballer bij sc Heerenveen heeft Pelle natuurlijk een drukke agenda, maar hij gaf nadrukkelijk aan dat hij nog steeds zeer vereerd is met het ambassadeurschap. Daarnaast passen de activiteiten ook zeer goed in zijn sociale betrokkenheid en dat van SC Heerenveen. Al deze activiteiten zullen gedeeld worden op onze website en de social media, zodat de jeugd ook actief benaderd kan worden en op de hoogte blijft. Ook zal Pelle zelf actief zijn op zijn eigen social media.

HEERENVEEN – CAMBUUR
En natuurlijk heeft Sportvisserij Fryslân ook Cambuur benaderd voor eenzelfde invulling door een Cambuur-selectiespeler met een passie voor de sportvisserij.
Binnenkort hoort u of deze zoektocht geslaagd is zodat wellicht beide ‘spelers/sportvissers’ gezamenlijk aan de waterkant zijn te vinden.


Sportvis-ambassadeur Pelle van Amersfoort

Grote Brekken.

Vissers gespot vanuit het vliegtuig.

Zonnepanelen Ureterp.

Woudsend

Luchtfoto’s van achtereenvolgens Grou dorp, Grou Ie, Heide Hveen, Lange Hoek Elahuizen, Lauwersmeer gemaal, Leeuwarden Grt Wielen, Oude Venen, Scheene Rottige Meenthe, Sneek en Terhorne.

Sportvisserij Fryslan is in samenwerking met Sportvisserij Nederland bezig de sportvisserij langs de Friese Boezem te inventariseren. Het gaat daarbij om het in beeld brengen van vislocaties (geografische spreiding), het aantal vistrips dat jaarlijks wordt gemaakt in het gebied, het type sportvisser, gemiddelde vangsten, duur van de vistrip en de nationaliteit van de sportvisser.

Bijzonder is dat de sportvissers vanuit de lucht worden geteld. Twee keer per maand vliegt er een vierpersoons sportvliegtuig over Friesland. We vliegen op een hoogte van 150 meter en met een snelheid van ongeveer 100 km/u. Het zicht op het water en op de sportvissers is onder die omstandigheden erg goed. Vanuit de lucht ontstaat snel een volledig beeld van het aantal sportvissers, ook van sportvissers op afgelegen plaatsen en op het water. Omdat bekend is dat de visserij per seizoen verschilt duren de inventarisaties een vol jaar. 

INTERVIEWS
Naast de tellingen vanuit de lucht voeren vrijwilligers de inventarisatie uit door langs vaste trajecten te rijden en sportvissers te interviewen. Het gaat om korte interviews van slechts enkele minuten. De interviews vinden in het weekend plaats, omdat dan de meeste sportvissers langs het water te vinden zijn. Geïnterviewde sportvissers krijgen een logboek uitgereikt, waarop de vangst van de dag kan worden bijgehouden. Door het logboek terug te sturen naar Sportvisserij Nederland ontstaat een mooi volledig beeld van de sportvisserij. In totaal hopen we 24 keer vanuit het vliegtuig te tellen en langs het water meer dan 500 sportvissers te spreken.

FORSE TOENAME
Een vergelijkbaar onderzoek is in 2013 ook al uitgevoerd. Sinds die tijd heeft de sportvisserij zich verder ontwikkeld, er zijn vissteigers bijgekomen, meer mensen zijn gaan vissen. Landelijk is er de afgelopen drie jaar sprake geweest van een forse toename van het aantal sportvissers. Het ledental van Sportvisserij Fryslân is ondertussen gegroeid tot meer dan 44.000. De verwachting is dan ook dat de sportvisserij op de Friese Boezem verder is gegroeid. Hoe de sportvisserij er anno 2023 voorstaat weten we eind van dit jaar.

Djippe Gat, Drachten

VLIEGTUIGTELLLING BOVEN DE FRIESE BOEZEM

Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Fryslân, Wetterskip Fryslân en Hogeschool Van Hall Larenstein zijn een meerjarig onderzoek gestart naar de migratie van winde in het zuiden van Friesland. Daarmee moet antwoord komen op de vraag waar de windes gedurende het jaar verblijven en of ze de Linde en de Tjonger optrekken om te paaien. 

In het kader van dit onderzoek is er tevens een oproep aan de sportvissers. Jij als sportvisser kan namelijk helpen bij het onderzoek. Vang jij een winde in het Tjeukemeer of in aanliggende wateren zoals de Linde, Tjonger en Helomavaart? 

Meld deze vangst dan via winde@visseninfriesland.nl. De inzendingen – voorzien van een foto plus de locatie, datum en lengte van de vangst – worden beloond met een fraaie cap of muts van Sportvisserij Fryslân. Aan deze oproep is reeds door een aantal sportvissers gehoor gegeven.  Zij hebben foto’s ingestuurd en vervolgens de muts of pet ontvangen.

GEBRUIK DE VISSENSCANNER!
Het uit elkaar houden van bepaalde witvissoorten is – zeker als het om kleinere exemplaren gaat – soms nog knap lastig. Zo kunnen kleine windes vrij gemakkelijk worden verward met kleine roofbleitjes. Bovendien komen er steeds meer hybrides (kruisingen) voor tussen windes en bijvoorbeeld roofblei. Maak daarom gebruik van de VISsenscanner als hulpmiddel, maar let op: de VISsenscanner filtert niet alle kruisingen er direct uit. De herekknings-functie binnen de gratis VISsengids app van Sportvisserij Nederland en herkent alle 75 in Nederland voorkomende zoetwatervissen.
Lees meer over de VISsengids app mét VISsenscanner-functie.

WINDES OP HET TJEUKEMEER

Het podium van het FK Streetfishing, met v.l.n.r: op plaats twee team Oost West Thuis Best (Martijn Leus & Felix Sens), de winnaars van PartnerRuil (Bart v/d Walle & Mark Besseling), en de op brons Northern Anglers (Erwin Suurd & Ian Bos).

Vanaf negen ‘s ochtend druppelden de eerste deelnemers aan het FK Streetfishing, veelal in zomerse outfit, binnen in de Stadswaag te Leeuwarden. Na het openingswoord en de groepsfoto verspreiden de 80 ‘Strjittefiskers’ (40 koppels/teams) zich over de regenachtige binnenstad van Leeuwarden.

Vanaf het begin stromen de vangstmeldingen in de ‘Score Fishing App’ binnen. Met deze app registeren alle deelnemers hun vangsten, die vervolgens direct zichtbaar zijn bij de organisatie. Met name door deze 'unieke noviteit' verloopt de registratie uitstekend. De vangsten blijven gedurende de wedstrijd ook zeer regelmatig binnenkomen op de laptop van de wedstrijdleiding. Het gaat met name om vele (kleine) snoekbaarzen, baarzen, een paar mooie snoeken en een enkele uitzonderlijke vangsten, waar onder twee ruisvoorn en een paling (tellen niet mee in de uitslag). Ook opvallend was de vangst van een roofblei van 69 cm, die onder de categorie ‘andere soorten’ wel meetelt in de uitslag.

MEER DAN 200 VISSEN
Om 15:00 uur sluit de registratie in de ‘SF App’ en kan de score worden opgemaakt.
In totaal zijn er ruim meer dan 200 vissen gevangen; variërend van een baarsje van 9 cm tot een snoek van 74 cm. Na enkele dankwoorden aan de controleurs Hans en Renee, bondscoach Dennis Horvath en de voortreffelijke verzorging door de Stadswaag, die voor de prijsuitreiking een fraai terras heeft klaargezet, is het tijd voor de ‘prijswinnaarsfoto’.

LOODVRIJ & VANG5
Als profvoetballer bij sc Heerenveen heeft Pelle natuurlijk een drukke agenda, maar hij gaf nadrukkelijk aan dat hij nog steeds zeer vereerd is met het ambassadeurschap. Daarnaast passen de activiteiten ook zeer goed in zijn sociale betrokkenheid en dat van SC Heerenveen. Al deze activiteiten zullen gedeeld worden op onze website en de social media, zodat de jeugd ook actief benaderd kan worden en op de hoogte blijft. Ook zal Pelle zelf actief zijn op zijn eigen social media.

HEERENVEEN – CAMBUUR
Een van de unieke aspecten van deze Streetfishing evenementen is dat er volledig ‘loodvrij’ wordt gevist. Alle deelnemers in Leeuwarden hebben vooraf enkele ‘loodvrij materialen’ ontvangen waarmee gevist is. Tevens werd er aan de deelnemers gevraagd om na afloop of op de terugweg naar de Stadswaag ‘straatvuil’ mee te nemen in het kader van Vang5. Terugkijkend hebben we wederom genoten van een ‘tige slagge’ selectiewedstrijd “Strjittefiskjen’.






FK streetfishing Leeuwarden

Alle uitslagen zijn gepubliceerd op onze website en kunt u hier inkijken: 

Alle door Sportvisserij Fryslân georganiseerde Friese Kampioenschappen in 2023 zijn weer naar volle tevredenheid verlopen. Vanaf de traditionele seizoen opening het Noord Oostelijk kampioenschap (NOK) op 8 april tot de afsluiting met de wedstrijd om de Fryslân Cup op 26 augustus in de Workummer Trekvaart is er weer gestreden om de Kampioensborden.

WEDSTRIJDUITSLAGEN 2023

MONITORING TSJÛKEMAR
Hier volgt een door Wetterskip Fryslân opgesteld verslag van de monitoring die op 31 augustus heeft plaatsgevonden op het Tjeukemeer/Tsjûkemar:

 Snoekbaars, paling, brasem, maar ook blankvoorn. Een greep uit de vele vissoorten die gisteravond uit de Tsjûkemar zijn gevangen voor ons onderzoek naar de visstand. Onze collega’s Jaap en Jan van flora en fauna, beroepsvisser Pascal en Sven en Stein van ecologisch adviesbureau ATKB waren er de hele nacht druk mee. Met twee boten sleepten ze zeven keer over een afstand van 1 kilometer een net door het water. Nadat ze het net hadden opgehaald, werden de vissen in de boot gesorteerd, geteld, opgemeten en de gegevens ingevoerd. Daarna werden ze direct weer in het meer teruggegooid. 

We onderzoeken deze en volgende week de visstand in vier Friese wateren: de Grutte Wielen, de Tsjûkemar, de Dokkumer Ie en de Opsterlânske Kompanjonsfeart. We vergelijken de resultaten met de onderzoeksresultaten naar de visstand die vijf jaar geleden in deze wateren zijn gehouden. Met de metingen krijgen we een beter beeld van de waterkwaliteit en kunnen we de kwaliteit van de Friese wateren beoordelen en, daar waar nodig, verder verbeteren. Zo betekent de aanwezigheid van snoek dat het water helder en plantenrijk is. Ons doel is schoon en gezond oppervlaktewater.

 Lees meer over dit onderzoek op de website van Wetterskip Fryslân.

Eind augustus is Wetterskip Fryslân met het jaarlijkse visstand-onderzoek gestart. Dit jaar zijn er vier wateren onderzocht: de Dokkumer Ee, Groote Wielen, Tjeukemeer en Opsterlandse Compagnonsvaart. Met behulp van de waarnemingen tijdens dit onderzoek kunnen er conclusies getrokken worden over de ontwikkelingen in de visstand. Hiermee kan de kwaliteit van het Friese water nog verder verbeteren.

De bemonstering werd uitgevoerd met de stortkuil, zegen en met behulp van elektroapparatuur en vond zowel overdag als ’s nachts plaats. Daarbij kijkt het Wetterskip naar aantallen, soorten, het gewicht en de gezondheid van de vissen. Hierna wordt alle vis weer zo snel mogelijk teruggezet in het water. Daarnaast wordt ook de waterkwaliteit, waterplanten, algen en kleinere waterdieren onderzocht.

KRW MONITORING FRIESE BOEZEM

Woensdag 30 augustus vond er weer een hartverwarmend Samen VISsen-uitje plaats met de bewoners van Zorginstelling St. Jozef in Leeuwarden. Vanwege regenbuien sloeg de ongerustheid toe over het wel-of-niet doorgaan van het visuitje, maar gelukkig brak in de middag een droge periode aan.

Bij de zorginstelling werden we verwelkomd door Anja Verhaag, Coördinator welzijn van Sint Jozef. Zij had alle voorbereidingen getroffen; de kar met koffie, thee en koekjes stond klaar en de bewoners zaten met smart op ons te wachten. 

DE DOKKUMER EE
Om 14:30 uur gingen we met zijn allen naar buiten. Het was droog, er stond geen wind en het was niet koud. Wat een mazzel. Na enkele minuten gooide de eerste bewoner al een hengeltje uit en al gauw werd er vis gevangen uit de Dokkumer EE. Uiteindelijk heeft bijna iedereen een visje gevangen. De vissen waren meer gek op brood als op maden.
 

VEEL BEKIJKS
Het zonnetje ging schijnen en zo'n middagje aan het water werkte heel rustgevend. Het was vooral een gezellige sfeer, iedereen zwaaide vanuit de rondvaartboten naar de bewoners en er kwamen steeds meer bezoekers langs. Toen rond 16.00 uur donkere wolken aan de lucht kwamen, werd met tegenzin besloten om te stoppen. Allen werden nog getrakteerd op een doosje Fryske aardbeien door onze vereniging en de VIScoaches ontvingen van het tehuis als dank een doosje chocolaatjes met een afbeelding van het tehuis. De bewoners en wij hebben genoten; dank aan iedereen!

Magda Nelen, Voorzitter Jeugd/Ouderencommissie HSV Leeuwarden
Samen Vissen in leeuwarden

Visstroperij of illegale visserij is vissen zonder vergunning. Dit is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. De NVWA pakt samen met andere handhavende organisaties visstroperij dan ook stevig aan.

Om visstroperij (zowel met de hengel als beroepsvistuigen) effectiever te kunnen bestrijden, is een centraal meldpunt voor heel Nederland in het leven geroepen. Ben jij getuige van visstroperij? Maak hier dan direct melding van via www.meldvisstroperij.nl, die 24/7 bereikbaar is.

SNEL ACTIE
Door bij je melding alle relevante informatie door te geven kan de hengelsportfederatie in de betreffende regio snel en doeltreffend actie ondernemen. Geef daarbij ook details aan, zoal de locatie, het tijdstip en kenteken- of registratiegegevens van een voer- of vaartuig. De federatie zal de melding zelf oppakken met de inzet van BOA’s en/of sportvisserijcontroleurs, of de melding doorzetten naar een andere opsporingsinstantie of terreinbeheerder. Houd er wel rekening mee dat federaties geen noodhulpdiensten zijn. In urgente situaties kun je beter de NVWA (0900-0388) of de politie bellen (0900-8844). Bij levensbedreigende situaties bel je het alarmnummer 112.

GOEDE SAMENWERKING
Dat er nog volop stroperij plaatsvindt op de Friese wateren constateren onze BOA’s en controleurs regelmatig. Dat de controles zeker resultaat hebben blijkt uit het artikel uit de Leeuwarder Courant van 28 augustus. Een staaltje van zeer goede samenwerking:
Een 48-jarige man uit de gemeente Medemblik is vorige week dinsdag op heterdaad betrapt tijdens het leeghalen van een illegaal gezet net.‘Groene’ buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) van It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, de FUMO en de Landelijke Eenheid van de politie zagen dat de persoon in de avondschemering, een illegaal geplaatst net aan het leeghalen was. De verdachte werd uiteindelijk aangehouden en overgedragen aan de politie en overgebracht naar het politiebureau in Sneek.


STAAND WANT
Het ging om het gebruik van een zogenaamd staand want. Dit is een vistuig waarbij een net in het water hangt, met een bovenpees voorzien van drijvers en een verzwaarde onderpees. De vis zwemt tegen het net en blijft met de kieuwen in de mazen van het net hangen. Deze manier van visstroperij is vaak gericht op het vangen van snoekbaars.
De nog levende vis die nog in het net verstrikt zat, en was achtergelaten is direct weer door de opsporingsambtenaren teruggezet in het water. De gebruikte boot, het illegale net en de dode vis zijn door de opsporingsambtenaren in beslag genomen. Justitie zal een beslissing nemen over wat er mee gaat gebeuren.

ILLEGAAL VANGEN VAN VIS
,,Het op deze manier illegaal vangen van vis en het gebruik van deze beroepsvistuigen door particulieren is niet toegestaan. Deze vorm van stroperij brengt ernstige schade toe aan de visstand en daarom wordt hiertegen opgetreden. Stroperij is een misdrijf en dit strafbare feit is onder andere strafbaar gesteld in de Wet Economische delicten”, zo laat Staatsbosbeheer weten. Het op deze manier vissen is alleen toegestaan voor beroepsvissers met een vergunning. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. De strafmaat zal door justitie worden bepaald.

VISSTROPERIJ AANGEPAKT

In het tweede seizoen van het tv-programma Byt! werpen Femke Wiersma (Gedeputeerde, BBB Politica), Femke Kok (top schaatsster), Willem de Vries (Omrop Fryslan), Jillert Anema (schaatstrainer),  Habtamu de Hoop (Tweede Kamerlid PvdA), Sjoerd den Daas (NOS/China),  Meindert Talma (zanger) en Klaas Jansma (o.a. skûtsje-deskundige/ commentator) een hengeltje uit.

 Ook dit najaar zendt Omrop Fryslân wederom het tv-programma Byt! uit. Presentator Tamme Smit gaat hierin samen met bekende Friezen vissen, veelal in de omgeving waarin ze zijn opgegroeid en waar ze mooie en soms emotionele herinneringen ophalen. Byt! is vanaf 30 oktober iedere maandag te zien om 17.15 uur bij Omrop Fryslân en zal veelvuldig herhaald worden. Benieuwd? Klik hier om de trailer van de eerste uitzending te bekijken – of lees hier meer over het tweede seizoen.

TERUGKIJKEN
De uitzendingen van BYT vinden plaats op Omrop Fryslân in het avondprogramma. Klik hier om de uitzendingen van het eerste seizoen terug te kijken – met Emiel van de Hûnekop, Burgemeester Haersma Buma van Leeuwarden, (ex)minister Wiersma, journaalpresentatrice Afke Boven, Op1 presentator Charles Groenhuijsen, politica Lutz Jacobi en de zangeressen Elske de Walle en Griet Wiersma.

NIEUWE UITZENDINGEN
TV-PROGRAMMA BYT