limburg
Jongen met karper in zijn handen

de jeugd van limburg:
tijn leersen

man werpt hengel langs waterkant
Sportvissen is onder de jeugd nog steeds razend populair. Tijdens de coronapandemie was er een recordaantal aangesloten jeugdleden langs de waterkant te vinden.Volgens onderzoek van het Mulier Instituutis het aantal jeugdleden iets afgenomen, maar de jongeren die nog wel vissen doen dat geregeld en zijn fanatiek. Het vissen op roofvis en karper is veruit het populairst.

Ook in Limburg is er een nieuwe generatie fanatieke sportvissers opgestaan. Vooral het karpervissen is onder de Limburgse jeugd zeer populair. In elke Limburgse regio is er wel een mooie vereniging en bijbehorend verenigingswater te vinden. Bij HSV Strijthagen in Landgraaf kwam de redactie Tijn Leerssen (15) tegen. We vroegen hem het hemd van het lijf over hoe hij de sportvisserij in Limburg ervaart. Zijn er genoeg vismogelijkheden voor de jeugd of zijn er ook nog verbeterpunten?

DE KRACHT VAN SOCIAL MEDIA
Tijn vist pas twee jaar, maar gezien zijn skills is dit niet aan hem te zien. Alsof hij het al jaren doet, werpt hij de onderlijnmontage strak tegen de overkant. Er komt geen moderne voerboot aan te pas. Tijn is voor het eerst via zijn oom met sportvissen in aanraking gekomen. Het sportvisvirus heeft hem pas echt te pakken gekregen na het kijken van heel veel YouTube filmpjes. Daar heeft hij veel van geleerd. Van het optuigen tot het inwerpen; van een vis onthaken tot aan het knopen van een onderlijntje. Daarbij helpt ook mee dat Tijn buiten zijn schooltijd als parttime hulp in een hengelsportzaak werkt. Tijn is net geslaagd voor zijn schoolexamen en heeft extra veel tijd om lekker te gaan vissen.

EEN AANBEET!
Net nadat onze fotograaf vetrokken is krijgt Tijn beet. Tijn controleert en drilt de vis rustig uit. Ook bij deze handelingen is niet te zien dat Tijn pas twee jaar vist. Ondertussen staat er al een onthaakmat, een emmer water en een weegsling klaar. De jeugd van tegenwoordig is zich gelukkig enorm bewust over de visveiligheid. De social media spelen hier ook zeker een rol. Na het landen tilt hij de karper voorzichtig op de onthaakmat. Hij onthaakt de vis, giet er een emmertje water overheen en we maken samen een foto. De middag is voor Tijn alweer geslaagd.

JEUGDPAREL PARKSTAD
Voor de Limburgse jeugd is Parkstad een ideaal gebied om met sportvissen te beginnen. Deze regio herbergt een hoop water waar je met de meeste disciplines kunt uitvoeren. Daarnaast kent Parkstad veel verschillende hengelsportverenigingen, die voor jeugdige vissers veel ondernemen. De ZomerVISkaravaan strijkt jaarlijks in de zomervakantie bij een viswater neer. Sinds vorig jaar organiseert Sportvisserij Limburg ook karperjeugddagen, die volgens Tijn een schot in de roos zijn. “Het is belangrijk dat de jeugd vanaf het begin meteen de goede voorlichting meekrijgt. Ook via de Facebookpagina van Sportvisserij Limburg word ik goed op de hoogte gehouden over alle activiteiten in de provincie”, zegt de jonge sportvisser die vindt dat Sportvisserij Limburg genoeg doet voor de jeugd. Ook over zijn hengelsportvereniging – HSV Strijthagen uit Landgraaf – is hij vol lof. Er worden diverse wedstrijden georganiseerd waardoor het voor de jeugd ook mogelijk is om af en toe kennis te maken met het nachtvissen op karper. Dit gebeurt op veilig terrein van de hengelsportvereniging. Een ideale opstap. Plots krijgt Tijn wederom een aanbeet. De glimlach op zijn gezicht zegt genoeg. Dit is toch het mooiste wat er is! Veel beter dan de hele dag binnen zitten.
Tijn werpt alsof hij al heel zijn leven vist. (Fotografie: CPTl-Y)
man met vangnet kijkt in de camera
Visveiligheid is bij de jongste generatie vanzelfsprekend. (Fotografie: CPTl-Y)
man staat te vissen

TIPS VOOR DE NIEUWE GENERATIE

-  Schroom niet – bij aankomst op een nieuw water – om leden naar tips te vragen.

-  Online is tegenwoordig een hele goede informatiebron. Hier kan je heel veel leren.

- Bezoek een georganiseerde jeugddag.

-  Zorg dat je spullen op orde zijn, met name wat betreft visveiligheid. Gebruik visveilige montages, een dikke onthaakmat en houd altijd een emmer water bij de hand.

-  Wissel vaak van aas. Probeer zoveel mogelijk uit.

In Parkstad liggen legio mogelijkheden voor jeugdvissers. (Fotografie: CPTl-Y)
pontveer vaart over rivier

Maasstekken; Rovers van de veerpont

diverse aasjes
De wateren rondom een aanlegplaats van een veerpont zijn gekende visstekken. Zeker voor de roofvisser valt er vaak wat te halen. Het water dat op deze plekken constant in beweging is, lokt veel vis aan. Prooivissen raken door de sterke stroming in de war waar roofvissen zoals baars, roofblei en snoekbaars optimaal van profiteren.
TEKST EN FOTO’S PATRICK FRANCKEN

De aanlegplaats van een veerpont bestaat uit een (schuine) loswal. Door de constant draaiende dieselmotor van de veerpont ontstaat rondom deze aanlegplaats een wat sterkere stroming. Het resultaat zijn aantrekkelijke kolken en stroomnaden. Op de Maas groeien aan de zijkanten van de loswal bovendien vaak waterplanten. En precies tussen de stroming en plantenbedden – de ideale hinderlaag voor onze roofvissen – gebeurt het allemaal!

BEVIS BEIDE KANTEN
Hoe mooi de plek er ook uit ziet, staar je er niet blind op. Het bodemprofiel, de diepte, de stroming en vooral de aanwezigheid van prooivis zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle roofvissessie. Hoe fantastisch je eigen kant er uitziet, met mooie plantenbedden, soms ligt de vis juist aan de overkant op een kale zandbak. De vangstverschillen tussen eigen en overkant kunnen soms groot zijn en dat geldt ook aan welke zijde je van de loswal gaat staan. Wees daarom mobiel en probeer het aan beide kanten van de rivier en de aanlegplaats.

KUNSTAASKEUZE
Door het enorme aanbod kunstaas zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Over het hanteer ik ‘match the hatch’, een bekende term uit de vliegviswereld. Stem het kunstaas af op de aanwezigheid van soort, formaat, en hoeveelheid aasvis. Waar in het voorjaar en zomer klein aas is aan te bevelen, kun je richting de herfst gerust met een stukje groter kunstaas aan de slag. In de lente en zomer gebruik ik veel kleine shads, creature baits (met 5 tot 7-grams jigkoppen) en poppers. Tijdens de koudere periode prefereer ik vaak een grotere shad of creature baits. Soms kunnen ook twitchbaits goed vangen. Vanwege de sterkere stroming dien je zwaarder te vissen, doorgaans volstaat een gewicht van tussen de 10 en 18 gram.

HENGELCOMBI & ACCESSOIRES
Mijn hengel is kort, licht (16 tot 23 gram werpvermogen) en heeft een gevoelige top om de aanbeten feilloos te registreren. Als molen gebruik ik een 2000-formaat opgespoeld met een 10/00 gevlochten lijn. De fluorocarbon voorslag is 50 tot 60 centimeter lang, waarbij de diameter door de omstandigheden wordt bepaald. In de lente- en zomerperiode volstaat meestal 20/00 tot 26/00 millimeter. In de koudere maanden – wanneer je zwaarder moet vissen – is een voorslag van 33/00 tot 40/00 noodzakelijk. Gebruik ik een twitchbait, dan kies ik meestal voor de Stroft Nitri. Deze zeer dunne en makkelijk te knopen titanium draad biedt optimale bescherming tegen de scherpe snoektanden. Ook een landingsnet is geen overbodige luxe in deze situatie, want een grote snoekbaars of een beste snoek is niet vies van kleine shads. Vanaf de veerstoep zijn deze lastig te landen zonder een net.

LEER JE STEK KENNEN
Obstakels onder water zijn kenmerkend voor pontstekken en tevens een nadeel voor vele kantvissers. Breng op een nieuwe stek allereerst de onderwatersituatie goed in kaart. Start met verantwoorde loodvervangers, zoals tungsten werpgewichtjes. Nadat ik de probleemplekken in kaart heb gebracht, blijf ik daar altijd een aantal meter vanuit de buurt. Met deze methode neemt het vastzitten drastisch af.

VEILIGHEID VOOR ALLES!
Verwaarloos niet het veiligheidsaspect wanneer je, in je enthousiasme, nabij een veerpont vist. Zorg ervoor dat je het werk van de pontbestuurder en het verkeer niet hindert. Maak op tijd ruimte als de pont aan komt varen, pas goed op de kettingen en kabels die de veerboten op koers houden en houd er rekening mee dat de hellingen waar de pont tegenaan glijdt spekglad kunnen zijn. Zo vorm je geen gevaar voor anderen, noch voor jezelf.

WIE HET KLEINE NIET EERT...
Verwacht bij deze visserij niet dat de 40 of 50 centimeter plus baarzen je om de oren vliegen, want dan zal je bedrogen uitkomen. Al is een echte kneiter natuurlijk niet onmogelijk. Met name op klein kunstaas vang je vooral ook kleinere vis. De plekken rondom de veerpont staan in ieder geval garant voor actie. Probeer maar eens!
close up van vis met aasje in de bek
uitzicht over oever en vaart, met huisje in de achtergrond
Portret HSV Heksenberg
Diep in Zuid-Limburg ligt de prachtige vijver Heksenberg. Deze voormalige zandafgraving – verscholen tussen steile, begroeide en groene wanden – is in beheer van HSV Heksenberg uit Heerlen. Sportvisserij Limburg zakte af richting het zuiden en sprak voorzitter Herman van Schaijk en secretaris Guus van der Nat over de bijzonder geschiedenis van het water, het visbestand en wat de vereniging voor hun leden te bieden heeft.

HSV Heksenberg, opgericht op 15 juni 1968, bestaat dit jaar vijfenvijftig jaar. Oud-mijnwerker Harry Huijs stond, samen met enkele vrienden, aan de wieg van deze Heerlense hengelsportvereniging. In het gebied waar nu de vijver ligt, werd in eerste instantie naar bruinkool gezocht. Dat werd niet gevonden, maar wel grote hoeveelheden zilverzand. Tot 1962 heeft deze locatie in het teken gestaan van zilverzandwinning en het gebied is daarna in verval geraakt.

RIJKE HISTORIE
Harry Huijs en zijn vismaten zagen wel potentie in de ontstane vijver als mooie vislocatie. Om hier daadwerkelijk een visvijver te realiseren, streed hij vier jaar lang met de gemeente. Vanwege de veiligheid – steile onstabiele wanden met zilverzand – werd de toegankelijkheid in het begin niet toegestaan. Toen jaren later de situatie betrouwbaar was, werd vissen wel toegestaan. Een vervallen gebied waar een soort sociale controle was ontstaan. De vereniging groeide in haar allereerste jaar al gauw naar 100 leden. Op haar hoogtepunt, in de jaren zeventig, telde de vereniging 800 leden. Hierna werd het mede door de vergrijzing en het komen en gaan van mensen, langzaam minder. Momenteel heeft HSV Heksenberg ongeveer 300 leden.

SOCIAAL CONTACT
De vereniging heeft persoonlijk contact met haar leden hoog in het vaandel staan. In plaats van de VISpas per post naar hun leden toe te sturen – via de ledenadministratie van Sportvisserij Nederland – zijn er twee ‘vergunning ophaaldagen’. Ook wordt er ieder jaar een nieuwjaarsreceptie georganiseerd. “Zo spreken we leden die we lang niet hebben gezien en maken we kennis met nieuwe leden”, aldus Herman. “Daarnaast zijn dit ook mooie gelegenheden voor het werven van vrijwilligers, waar we nog steeds een tekort aan hebben. We zijn nog opzoek naar iemand die een kantinedienst wil draaien”, vult Guus meteen handig aan. Verder organiseert de vereniging wedstrijden en jeugdevenementen. Het koningsvissen op Koningsdag voor kinderen is één van de activiteiten die eruit springt. Vorig jaar heeft Herman de cursus VIScoach via Sportvisserij Limburg behaald. Er is nu ook ruimte voor het geven van vislessen voor basisscholen uit Heerlen en omstreken.

SUCCESVOLLE PAAIVIJVER
De toekomst van HSV Heksenberg ziet er rooskleurig uit. Dat is mede te wijten aan Peter Janssen, vijver- en visstandbeheerder van de vereniging. Samen met Sportvisserij Nederland heeft hij jaren geleden plannen gesmeed voor een paaivijver. Deze is inmiddels gerealiseerd en staat in directe verbinding met de grote vijver. Het visbestand is hierdoor aantoonbaar beter geworden. Niet alleen nam deze snel toe, maar blijkt ook minder gevoelig voor aalscholverpredatie. Bovendien houdt de visstand zichzelf nu goed in stand. Inmiddels is dit concept door diverse Limburgse verenigingen overgenomen. Het gezonde visbestand bestaat momenteel uit voorns, schub- en spiegelkarper, graskarper, snoek, paling en baars.

DAGVERGUNNINGEN
Wil jij lekker een dagje op de witvis vissen? Of kans maken op een mooie karper? Het kan allemaal op de vijver HSV Heksenberg. Dagvergunningen zijn te verkrijgen in de kantine. Als je nu helemaal enthousiast bent geworden dan kan je er gelijk terecht voor een lidmaatschap. Overweeg dan ook om je aan te melden voor vrijwilligerswerk bij deze mooie vereniging. Kom er gerust eens een kijkje nemen!


Herman van Schaijk (links) en secretaris Guus van der Nat.

Prachtige vismogelijkheden voor onder andere wit- en karpervissers.

De paaivijver is een succesvol project gebleken en wordt inmiddels als voorbeeld gebruikt voor andere verenigingen.

Ga voor meer informatie naar www.hsvheksenberg.nl

Vissen met Stichting Pedagogisch Sociaal Werk
Voor mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking organiseert HSV De Forel uit Reuver al jarenlang leuke vismiddagen. Hiervoor werkt de hengelsportvereniging samen met PSW (Stichting Pedagogisch Sociaal Werk). De deelnemers komen van diverse woonlocaties uit de omgeving. Sportvisserij Limburg ondersteunt deze belangrijke verenigingsactiviteit en nam een kijkje.

Op de laatste dag voor de zomervakantie staat er voor de cliënten van PSW een gezellige vismiddag in de agenda. Samen met vrijwilligers van HSV De Forel wordt er gevist op de pas aangelegde witvisvijver. Een onderling wedstrijdje vinden de cliënten spannend en fantastisch, maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de gezelligheid en een mooie afsluiting voor de zomer begint.

SAMENWERKING
PSW ondersteunt mensen met een (verstandelijke) beperking of andere ontwikkelingsvraag bij wonen, werken, dagbesteding, onderwijs en vrije tijd. PSW beschikt verspreid over Limburg over maar liefst achttien woonlocaties en meerdere activiteitencentra. Ook in Reuver is een activiteitencentrum gerealiseerd en is er een groenploeg. Daarnaast zijn er veel buitenprojecten die zorgen voor mooie dagbesteding in de maatschappij. Een daarvan is de al vier jaar bestaande samenwerking met HSV De Forel uit Reuver. De cliënten worden vanaf het activiteitencentrum met een busje naar het verenigingscomplex van HSV De Forel gebracht. Aldaar vullen ze werkzaamheden en hand-en-spandiensten in op het gebied van groenonderhoud. Waar de één zich bezighoudt met het legen van de prullenbakken of onkruidvrij houden van de paden, richten anderen zich op het medebegeleiden van de overige cliënten en het zetten van koffie voor de kantine.

EEN WIN-WIN SITUATIE
De werkzaamheden aan de vijver worden ondersteund en begeleid door Willy, die tevens zelf cliënt van PSW is. Daarnaast is Ralph als begeleider van het activiteitencentrum aanwezig, hij coördineert de wekelijkse gang van zaken. Ad is als vrijwilliger van PSW present. Vanuit HSV De Forel sluiten Jos, Henk en Wiel wekelijks aan voor een gezellig contactmomentje met de cliënten. Een win-win situatie voor de vereniging en de cliënten, die dag in dag uit mooi en nuttig werk mogen doen in de buitenlucht.

IEDEREEN IS WINNAAR
Iedereen krijgt deze middag beet en vangt vis. Van kleine voorns tot een enkele kapitale brasem. Voor de deelnemers een spannend moment! Win ik nu de wedstrijd? De vismiddag wordt in de kantine afgesloten met koffie en uiteraard een flink stuk Limburgse vlaai. De cliënten van PSW krijgen allemaal een officieel certificaat uitgereikt voor hun deelname en vangsten. Vandaag is iedereen een winnaar!
 
limburg
Jongen met karper in zijn handen

de jeugd van limburg:
tijn leersen

man werpt hengel langs waterkant
Sportvissen is onder de jeugd nog steeds razend populair. Tijdens de coronapandemie was er een recordaantal aangesloten jeugdleden langs de waterkant te vinden.Volgens onderzoek van het Mulier Instituutis het aantal jeugdleden iets afgenomen, maar de jongeren die nog wel vissen doen dat geregeld en zijn fanatiek. Het vissen op roofvis en karper is veruit het populairst.

Ook in Limburg is er een nieuwe generatie fanatieke sportvissers opgestaan. Vooral het karpervissen is onder de Limburgse jeugd zeer populair. In elke Limburgse regio is er wel een mooie vereniging en bijbehorend verenigingswater te vinden. Bij HSV Strijthagen in Landgraaf kwam de redactie Tijn Leerssen (15) tegen. We vroegen hem het hemd van het lijf over hoe hij de sportvisserij in Limburg ervaart. Zijn er genoeg vismogelijkheden voor de jeugd of zijn er ook nog verbeterpunten?

DE KRACHT VAN SOCIAL MEDIA
Tijn vist pas twee jaar, maar gezien zijn skills is dit niet aan hem te zien. Alsof hij het al jaren doet, werpt hij de onderlijnmontage strak tegen de overkant. Er komt geen moderne voerboot aan te pas. Tijn is voor het eerst via zijn oom met sportvissen in aanraking gekomen. Het sportvisvirus heeft hem pas echt te pakken gekregen na het kijken van heel veel YouTube filmpjes. Daar heeft hij veel van geleerd. Van het optuigen tot het inwerpen; van een vis onthaken tot aan het knopen van een onderlijntje. Daarbij helpt ook mee dat Tijn buiten zijn schooltijd als parttime hulp in een hengelsportzaak werkt. Tijn is net geslaagd voor zijn schoolexamen en heeft extra veel tijd om lekker te gaan vissen.

EEN AANBEET!
Net nadat onze fotograaf vetrokken is krijgt Tijn beet. Tijn controleert en drilt de vis rustig uit. Ook bij deze handelingen is niet te zien dat Tijn pas twee jaar vist. Ondertussen staat er al een onthaakmat, een emmer water en een weegsling klaar. De jeugd van tegenwoordig is zich gelukkig enorm bewust over de visveiligheid. De social media spelen hier ook zeker een rol. Na het landen tilt hij de karper voorzichtig op de onthaakmat. Hij onthaakt de vis, giet er een emmertje water overheen en we maken samen een foto. De middag is voor Tijn alweer geslaagd.

JEUGDPAREL PARKSTAD
Voor de Limburgse jeugd is Parkstad een ideaal gebied om met sportvissen te beginnen. Deze regio herbergt een hoop water waar je met de meeste disciplines kunt uitvoeren. Daarnaast kent Parkstad veel verschillende hengelsportverenigingen, die voor jeugdige vissers veel ondernemen. De ZomerVISkaravaan strijkt jaarlijks in de zomervakantie bij een viswater neer. Sinds vorig jaar organiseert Sportvisserij Limburg ook karperjeugddagen, die volgens Tijn een schot in de roos zijn. “Het is belangrijk dat de jeugd vanaf het begin meteen de goede voorlichting meekrijgt. Ook via de Facebookpagina van Sportvisserij Limburg word ik goed op de hoogte gehouden over alle activiteiten in de provincie”, zegt de jonge sportvisser die vindt dat Sportvisserij Limburg genoeg doet voor de jeugd. Ook over zijn hengelsportvereniging – HSV Strijthagen uit Landgraaf – is hij vol lof. Er worden diverse wedstrijden georganiseerd waardoor het voor de jeugd ook mogelijk is om af en toe kennis te maken met het nachtvissen op karper. Dit gebeurt op veilig terrein van de hengelsportvereniging. Een ideale opstap. Plots krijgt Tijn wederom een aanbeet. De glimlach op zijn gezicht zegt genoeg. Dit is toch het mooiste wat er is! Veel beter dan de hele dag binnen zitten.
Tijn werpt alsof hij al heel zijn leven vist. (Fotografie: CPTl-Y)
man met vangnet kijkt in de camera
Visveiligheid is bij de jongste generatie vanzelfsprekend. (Fotografie: CPTl-Y)
man staat te vissen

TIPS VOOR DE NIEUWE GENERATIE

-  Schroom niet – bij aankomst op een nieuw water – om leden naar tips te vragen.

-  Online is tegenwoordig een hele goede informatiebron. Hier kan je heel veel leren.

- Bezoek een georganiseerde jeugddag.

-  Zorg dat je spullen op orde zijn, met name wat betreft visveiligheid. Gebruik visveilige montages, een dikke onthaakmat en houd altijd een emmer water bij de hand.

-  Wissel vaak van aas. Probeer zoveel mogelijk uit.

In Parkstad liggen legio mogelijkheden voor jeugdvissers. (Fotografie: CPTl-Y)
pontveer vaart over rivier

Maasstekken; Rovers van de veerpont

diverse aasjes
De wateren rondom een aanlegplaats van een veerpont zijn gekende visstekken. Zeker voor de roofvisser valt er vaak wat te halen. Het water dat op deze plekken constant in beweging is, lokt veel vis aan. Prooivissen raken door de sterke stroming in de war waar roofvissen zoals baars, roofblei en snoekbaars optimaal van profiteren.
TEKST EN FOTO’S PATRICK FRANCKEN

De aanlegplaats van een veerpont bestaat uit een (schuine) loswal. Door de constant draaiende dieselmotor van de veerpont ontstaat rondom deze aanlegplaats een wat sterkere stroming. Het resultaat zijn aantrekkelijke kolken en stroomnaden. Op de Maas groeien aan de zijkanten van de loswal bovendien vaak waterplanten. En precies tussen de stroming en plantenbedden – de ideale hinderlaag voor onze roofvissen – gebeurt het allemaal!

BEVIS BEIDE KANTEN
Hoe mooi de plek er ook uit ziet, staar je er niet blind op. Het bodemprofiel, de diepte, de stroming en vooral de aanwezigheid van prooivis zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle roofvissessie. Hoe fantastisch je eigen kant er uitziet, met mooie plantenbedden, soms ligt de vis juist aan de overkant op een kale zandbak. De vangstverschillen tussen eigen en overkant kunnen soms groot zijn en dat geldt ook aan welke zijde je van de loswal gaat staan. Wees daarom mobiel en probeer het aan beide kanten van de rivier en de aanlegplaats.

KUNSTAASKEUZE
Door het enorme aanbod kunstaas zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Over het hanteer ik ‘match the hatch’, een bekende term uit de vliegviswereld. Stem het kunstaas af op de aanwezigheid van soort, formaat, en hoeveelheid aasvis. Waar in het voorjaar en zomer klein aas is aan te bevelen, kun je richting de herfst gerust met een stukje groter kunstaas aan de slag. In de lente en zomer gebruik ik veel kleine shads, creature baits (met 5 tot 7-grams jigkoppen) en poppers. Tijdens de koudere periode prefereer ik vaak een grotere shad of creature baits. Soms kunnen ook twitchbaits goed vangen. Vanwege de sterkere stroming dien je zwaarder te vissen, doorgaans volstaat een gewicht van tussen de 10 en 18 gram.

HENGELCOMBI & ACCESSOIRES
Mijn hengel is kort, licht (16 tot 23 gram werpvermogen) en heeft een gevoelige top om de aanbeten feilloos te registreren. Als molen gebruik ik een 2000-formaat opgespoeld met een 10/00 gevlochten lijn. De fluorocarbon voorslag is 50 tot 60 centimeter lang, waarbij de diameter door de omstandigheden wordt bepaald. In de lente- en zomerperiode volstaat meestal 20/00 tot 26/00 millimeter. In de koudere maanden – wanneer je zwaarder moet vissen – is een voorslag van 33/00 tot 40/00 noodzakelijk. Gebruik ik een twitchbait, dan kies ik meestal voor de Stroft Nitri. Deze zeer dunne en makkelijk te knopen titanium draad biedt optimale bescherming tegen de scherpe snoektanden. Ook een landingsnet is geen overbodige luxe in deze situatie, want een grote snoekbaars of een beste snoek is niet vies van kleine shads. Vanaf de veerstoep zijn deze lastig te landen zonder een net.

LEER JE STEK KENNEN
Obstakels onder water zijn kenmerkend voor pontstekken en tevens een nadeel voor vele kantvissers. Breng op een nieuwe stek allereerst de onderwatersituatie goed in kaart. Start met verantwoorde loodvervangers, zoals tungsten werpgewichtjes. Nadat ik de probleemplekken in kaart heb gebracht, blijf ik daar altijd een aantal meter vanuit de buurt. Met deze methode neemt het vastzitten drastisch af.

VEILIGHEID VOOR ALLES!
Verwaarloos niet het veiligheidsaspect wanneer je, in je enthousiasme, nabij een veerpont vist. Zorg ervoor dat je het werk van de pontbestuurder en het verkeer niet hindert. Maak op tijd ruimte als de pont aan komt varen, pas goed op de kettingen en kabels die de veerboten op koers houden en houd er rekening mee dat de hellingen waar de pont tegenaan glijdt spekglad kunnen zijn. Zo vorm je geen gevaar voor anderen, noch voor jezelf.

WIE HET KLEINE NIET EERT...
Verwacht bij deze visserij niet dat de 40 of 50 centimeter plus baarzen je om de oren vliegen, want dan zal je bedrogen uitkomen. Al is een echte kneiter natuurlijk niet onmogelijk. Met name op klein kunstaas vang je vooral ook kleinere vis. De plekken rondom de veerpont staan in ieder geval garant voor actie. Probeer maar eens!
close up van vis met aasje in de bek
uitzicht over oever en vaart, met huisje in de achtergrond
Portret HSV Heksenberg
Diep in Zuid-Limburg ligt de prachtige vijver Heksenberg. Deze voormalige zandafgraving – verscholen tussen steile, begroeide en groene wanden – is in beheer van HSV Heksenberg uit Heerlen. Sportvisserij Limburg zakte af richting het zuiden en sprak voorzitter Herman van Schaijk en secretaris Guus van der Nat over de bijzonder geschiedenis van het water, het visbestand en wat de vereniging voor hun leden te bieden heeft.

HSV Heksenberg, opgericht op 15 juni 1968, bestaat dit jaar vijfenvijftig jaar. Oud-mijnwerker Harry Huijs stond, samen met enkele vrienden, aan de wieg van deze Heerlense hengelsportvereniging. In het gebied waar nu de vijver ligt, werd in eerste instantie naar bruinkool gezocht. Dat werd niet gevonden, maar wel grote hoeveelheden zilverzand. Tot 1962 heeft deze locatie in het teken gestaan van zilverzandwinning en het gebied is daarna in verval geraakt.

RIJKE HISTORIE
Harry Huijs en zijn vismaten zagen wel potentie in de ontstane vijver als mooie vislocatie. Om hier daadwerkelijk een visvijver te realiseren, streed hij vier jaar lang met de gemeente. Vanwege de veiligheid – steile onstabiele wanden met zilverzand – werd de toegankelijkheid in het begin niet toegestaan. Toen jaren later de situatie betrouwbaar was, werd vissen wel toegestaan. Een vervallen gebied waar een soort sociale controle was ontstaan. De vereniging groeide in haar allereerste jaar al gauw naar 100 leden. Op haar hoogtepunt, in de jaren zeventig, telde de vereniging 800 leden. Hierna werd het mede door de vergrijzing en het komen en gaan van mensen, langzaam minder. Momenteel heeft HSV Heksenberg ongeveer 300 leden.

SOCIAAL CONTACT
De vereniging heeft persoonlijk contact met haar leden hoog in het vaandel staan. In plaats van de VISpas per post naar hun leden toe te sturen – via de ledenadministratie van Sportvisserij Nederland – zijn er twee ‘vergunning ophaaldagen’. Ook wordt er ieder jaar een nieuwjaarsreceptie georganiseerd. “Zo spreken we leden die we lang niet hebben gezien en maken we kennis met nieuwe leden”, aldus Herman. “Daarnaast zijn dit ook mooie gelegenheden voor het werven van vrijwilligers, waar we nog steeds een tekort aan hebben. We zijn nog opzoek naar iemand die een kantinedienst wil draaien”, vult Guus meteen handig aan. Verder organiseert de vereniging wedstrijden en jeugdevenementen. Het koningsvissen op Koningsdag voor kinderen is één van de activiteiten die eruit springt. Vorig jaar heeft Herman de cursus VIScoach via Sportvisserij Limburg behaald. Er is nu ook ruimte voor het geven van vislessen voor basisscholen uit Heerlen en omstreken.

SUCCESVOLLE PAAIVIJVER
De toekomst van HSV Heksenberg ziet er rooskleurig uit. Dat is mede te wijten aan Peter Janssen, vijver- en visstandbeheerder van de vereniging. Samen met Sportvisserij Nederland heeft hij jaren geleden plannen gesmeed voor een paaivijver. Deze is inmiddels gerealiseerd en staat in directe verbinding met de grote vijver. Het visbestand is hierdoor aantoonbaar beter geworden. Niet alleen nam deze snel toe, maar blijkt ook minder gevoelig voor aalscholverpredatie. Bovendien houdt de visstand zichzelf nu goed in stand. Inmiddels is dit concept door diverse Limburgse verenigingen overgenomen. Het gezonde visbestand bestaat momenteel uit voorns, schub- en spiegelkarper, graskarper, snoek, paling en baars.

DAGVERGUNNINGEN
Wil jij lekker een dagje op de witvis vissen? Of kans maken op een mooie karper? Het kan allemaal op de vijver HSV Heksenberg. Dagvergunningen zijn te verkrijgen in de kantine. Als je nu helemaal enthousiast bent geworden dan kan je er gelijk terecht voor een lidmaatschap. Overweeg dan ook om je aan te melden voor vrijwilligerswerk bij deze mooie vereniging. Kom er gerust eens een kijkje nemen!


Herman van Schaijk (links) en secretaris Guus van der Nat.

Prachtige vismogelijkheden voor onder andere wit- en karpervissers.

De paaivijver is een succesvol project gebleken en wordt inmiddels als voorbeeld gebruikt voor andere verenigingen.

Ga voor meer informatie naar www.hsvheksenberg.nl

Vissen met Stichting Pedagogisch Sociaal Werk
Voor mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking organiseert HSV De Forel uit Reuver al jarenlang leuke vismiddagen. Hiervoor werkt de hengelsportvereniging samen met PSW (Stichting Pedagogisch Sociaal Werk). De deelnemers komen van diverse woonlocaties uit de omgeving. Sportvisserij Limburg ondersteunt deze belangrijke verenigingsactiviteit en nam een kijkje.

Op de laatste dag voor de zomervakantie staat er voor de cliënten van PSW een gezellige vismiddag in de agenda. Samen met vrijwilligers van HSV De Forel wordt er gevist op de pas aangelegde witvisvijver. Een onderling wedstrijdje vinden de cliënten spannend en fantastisch, maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de gezelligheid en een mooie afsluiting voor de zomer begint.

SAMENWERKING
PSW ondersteunt mensen met een (verstandelijke) beperking of andere ontwikkelingsvraag bij wonen, werken, dagbesteding, onderwijs en vrije tijd. PSW beschikt verspreid over Limburg over maar liefst achttien woonlocaties en meerdere activiteitencentra. Ook in Reuver is een activiteitencentrum gerealiseerd en is er een groenploeg. Daarnaast zijn er veel buitenprojecten die zorgen voor mooie dagbesteding in de maatschappij. Een daarvan is de al vier jaar bestaande samenwerking met HSV De Forel uit Reuver. De cliënten worden vanaf het activiteitencentrum met een busje naar het verenigingscomplex van HSV De Forel gebracht. Aldaar vullen ze werkzaamheden en hand-en-spandiensten in op het gebied van groenonderhoud. Waar de één zich bezighoudt met het legen van de prullenbakken of onkruidvrij houden van de paden, richten anderen zich op het medebegeleiden van de overige cliënten en het zetten van koffie voor de kantine.

EEN WIN-WIN SITUATIE
De werkzaamheden aan de vijver worden ondersteund en begeleid door Willy, die tevens zelf cliënt van PSW is. Daarnaast is Ralph als begeleider van het activiteitencentrum aanwezig, hij coördineert de wekelijkse gang van zaken. Ad is als vrijwilliger van PSW present. Vanuit HSV De Forel sluiten Jos, Henk en Wiel wekelijks aan voor een gezellig contactmomentje met de cliënten. Een win-win situatie voor de vereniging en de cliënten, die dag in dag uit mooi en nuttig werk mogen doen in de buitenlucht.

IEDEREEN IS WINNAAR
Iedereen krijgt deze middag beet en vangt vis. Van kleine voorns tot een enkele kapitale brasem. Voor de deelnemers een spannend moment! Win ik nu de wedstrijd? De vismiddag wordt in de kantine afgesloten met koffie en uiteraard een flink stuk Limburgse vlaai. De cliënten van PSW krijgen allemaal een officieel certificaat uitgereikt voor hun deelname en vangsten. Vandaag is iedereen een winnaar!