oost nederland

Sportvisserij Oost-Nederland vindt het belangrijk om sportvissen zo goed mogelijk te faciliteren. Daarom werken we actief aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de prachtige visgebieden in ons werkgebied. We onderhouden visstekken en toegangspaden, vaak in samenwerking met vrijwilligers van hengelsportverenigingen. Bovendien realiseren we vissteigers, inclusief voorzieningen voor mindervaliden.

Geruime tijd hebben diverse aannemers, in opdracht van Rijkswaterstaat, tal van werkzaamheden uitgevoerd rondom de Twentekanalen. Nu de werkzaamheden zijn afgerond, kan Sportvisserij Oost-Nederland aan de slag met de inrichting. In goed overleg met diverse hengelsportverenigingen – en dankzij medewerking van Rijkswaterstaat – worden 120 stelconplaten aangelegd langs het Twentekanaal om de visserijmogelijkheden te verbeteren c.q. te herstellen. Zo kunnen we onder andere een aantal wedstrijdtrajecten wederom bevisbaar te maken.

120 STEIGERS TWENTEKANALEN

  • Langs het zandpad bij Aadorp worden 30 visplaatsen gerealiseerd bestaande uit twee stelconplaten van 2 bij 2 meter. Hiermee is het op deze locatie ook goed mogelijk om een koppelwedstrijd te organiseren op dit geliefde traject.

  • Ter hoogte van de oude B.E.T.-vissteigers, locatie Vredesbrug – A1, komen eveneens 30 stelconplaten van 2 bij 2 meter te liggen aan de zijde van het Grasbroek. Aan deze zijde loopt een zandpad waardoor er minder verkeer achter de visstekken langs raast.

  • De laatste locatie waar stelconplaten worden aangelegd is schuin tegenover camping ‘De Zwaaikom’ richting Enschede. Ook hier is een natuurvriendelijke oever aangelegd met stortsteen wat het vissen bemoeilijkt. Hier worden maar liefst 60 visplaatsen gerealiseerd.

NATUURVRIENDELIJKE OEVERS
Met name langs de gehele zijtak is er flink wat veranderd. Damwanden zijn vervangen, maar ook zijn er grote delen van de oevers voorzien van stortsteen om natuurvriendelijke oevers te creëren. De zwaaikommen die er lagen zijn vergraven tot paai- en opgroeigebied en er zijn vele wild uittreedplaatsen gerealiseerd. De hardhouten steigers die nog afkomstig zijn uit de tijd van de B.E.T. zijn tijdens de werkzaamheden opgeruimd.

PLATEAU VRIEZENVEENSE VEENKANAAL
Begin 2023 zijn er in Westerhaar-Vriezenveensewijk twee visvoorzieningen gerealiseerd voor mindervalide vissers. Beide steigers zijn tot stand gekomen dankzij een goede samenwerking en bijdrage van HSV ’t Meuntje uit Westerhaar en Sportvisserij Nederland. Waterbouw de Haan heeft beide voorzieningen gerealiseerd. De eerste voorziening betreft een plateau van grasbetonstenen met een hardhouten reling aan de ‘Sluiskade Noordzijde’ ter hoogte van huisnummer 10. De stenen zorgen voor een vlakke, harde en veilige ondergrond terwijl er ook nog groen doorheen kan groeien voor een natuurlijkere uitstraling. Naast de jeugd, die regelmatig met een roofvishengel in deze hoek te vinden is, kan ook de mindervalide visser hier rustig vertoeven.

VISSTEIGER NIEUWE STROOMKANAAL
De tweede voorziening betreft een hardhouten vissteiger en is gelegen aan de Beeklaan ter hoogte van nummer 15. Op steenworpafstand bevindt zich ook het woonzorgcomplex ’t Haarhuus. De hardhouten steiger is voorzien van dekplanken met zogenaamde ‘safe grip’. Een slijtvaste laag die zorgt dat de planken extra stroef zijn om glijpartijen te voorkomen.

VERBETERING SPORTVISSERIJMOGELIJKHEDEN IN OOST-NEDERLAND

Sportvisserij Oost-Nederland biedt mindervalide mensen een uniek visuitje op de Overijsselse Vecht. Ook afgelopen zomer zijn de VECHTschippers geregeld met gasten uitgevaren. En niet zonder succes! Het werden prachtige dagen met veel plezier, visserslatijn én verschillende vissoorten aan boord. Ook kwamen de VECHTschippers bij Ommen nog een paar bekende watersporters tegen.

Diverse gasten van circa 20 tot ruim 90 jaar kwamen met familie of begeleiders aan boord en genoten met volle teugen van de vistripjes. De sfeer zat er steeds goed in en over en weer werd natuurlijk heel wat visserslatijn uitgewisseld. Na een kennismaking onder het genot van een kop koffie met een lokale lekkernij werden de gasten in hun rolstoel aan boord gebracht van de elektrosloep. Veelal werd slepend met kunstaas op roofvis gevist, maar een enkele keer werd ook wel een hengeltje met dobber uitgeworpen. Baarzen, snoeken en zelfs een prachtige roofblei werden vol enthousiasme aan boord gehengeld. Al met al ontzettend leuke dagen, voor zowel de gastvissers als voor onze VECHTschippers.

ANDRÉ EN JANNY
In de omgeving van Junne kwam eind juni een wel heel bekend stel watersporters aangevaren. André van Duin en Janny van der Heijden, met haar hondje Nhaan, kwamen even langszij bij de VECHTschippers en hun gasten. Natuurlijk was dit niet geheel toevallig, het werd een gezellig onderonsje en de VECHTschippers werden landelijk gepromoot in de uitzending van 16 september van het Tv-programma Denkend aan Holland.

VEILIG MET JE ROLSTOEL AAN BOORD
De gebruikelijke opstapplaats voor een vistripje is de mindervaliden vissteiger op Camping de Koeksebelt. Speciaal voor rolstoelgebruikers kunnen de VECHTschippers gebruik maken van de trailerhelling bij WSV Ommen. Door middel van een aangepaste oprijplaat kunnen mensen veilig aan boord gebracht worden. De VECHTschippers bedanken WSV Ommen hartelijk voor de medewerking.

OOK MEE MET DE VECHTSCHIPPERS?
Vanaf mei volgend jaar varen de VECHTschippers natuurlijk weer uit. Wil je ook eens mee met de VECHTschippers? Kijk dan op www.sportvisserijoostnederland.nl voor meer informatie en vraag een vistripje aan. De VECHTSchippers zijn ook te volgen op Instagram @vechtschippers.

DE VECHTSCHIPPERS ZIJN OP DREEF

het advies van Sportvisserij Nederland is uiteindelijk verwerkt in het ontwerp: de nevengeul sluit zo goed mogelijk aan bij de eisen van de kenmerkende vissoorten

Na een jarenlange voorbereiding met veel verschillende gebiedspartners is dit jaar de bijna drie kilometer stromende nevengeul bij de Overijsselse Vecht gerealiseerd. Medio okotber gingen de schuiven beetje bij beetje open en stroomde er voor het eerst water door de nieuwe nevengeul nabij Gramsbergen.

In deze geul komen natuurlijke rivierprocessen beter tot hun recht, iets wat in de hoofdgeul van de Overijsselse Vecht moeilijk te realiseren is. Naast het creëren van een meer natuurlijk leefgebied voor veel vissoorten, zoals de winde en houting, zijn er in de geul ook stortsteenpassages aangelegd zodat migrerende vis kan optrekken richting de bovenlopen in Duitsland.

VISSENBOSSEN
Om tot het definitieve ontwerp te komen hebben tijdens het ontwerptraject veel verschillende partijen input geleverd. De ambitie van een vrij afstromende nevengeul zonder obstakels, bleek uit nader onderzoek helaas niet haalbaar. Om het verval op te vangen zijn daarom verschillende stortsteenpassages aangelegd. Daarnaast worden de oevers niet vastgelegd, maar mag er gedeeltelijk erosie (uitslijting/afkalving) plaatsvinden. Op deze manier kan de geul de komende jaren zijn eigen evenwicht vinden in het landschap. Om teveel erosie op kritieke plaatsen te voorkomen, zoals dicht bij het spoor, zijn ook een aantal vissenbossen aangelegd die gevuld zijn met houtstobben en takken. In de vissenbossen kunnen vissen schuilen in de holtes, maar het hout is ook belangrijk voor macrofauna (watergebonden insectenlarven) en waterplanten. Met het toevoegen van de vissenbossen neemt de diversiteit toe en worden er meer micro-habitats gecreëerd, waardoor het ecosysteem veerkrachtiger wordt.

DIVERSITEIT IN STROMING
Tijdens het ontwerpproces hebben visexperts van Sportvisserij Nederland een belangrijke adviserende rol gespeeld. Zij waren immers ook betrokken bij het onderzoek Swimmway Vecht, evenals vele vrijwilligers van Sportvisserij Oost-Nederland. De onderzoeksresulaten en het advies van Sportvisserij Nederland zijn uiteindelijk verwerkt in het ontwerp om de nevengeul zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de eisen van de kenmerkende vissoorten. Zo zijn er op twee plaatsen bijvoorbeeld grindbedden aangelegd, is er gebruik gemaakt van houtstobben en takken en zal er door erosie meer diversiteit in stroming ontstaan. En hopelijk leidt dit over een paar jaar tot een stromende nevengeul vol leven!

VECHTRIJK GRAMSBERGEN:
STROMENDE NEVENGEUL VOL LEVEN

Karpervissen is cool, de jeugd is er gek op, maar je leert het vangen van Cyprinus carpio zeker niet in een uurtje. Daarom organiseerden Sportvisserij Oost-Nederland en Sportvisserij Groningen Drenthe de eerste editie van het Karper Jeugd Kamp voor vissers van 12 tot 18 jaar. Hoe vang je zo’n grote en sterke vis? Welk aas heb je nodig en waar moet je bij het nachtvissen rekening mee? Van 8 tot en met 10 september kregen 26 deelnemers onder meer antwoord op deze vragen aan de Stobbenplas bij Slagharen.


De dertien begeleiders maakten op 8 september al op tijd in de middag de stekken gereed en bouwden de materialen op. Om half zeven arriveerden de deelnemers, veelal gebracht door hun ouders, met hun materiaal: hengels, tentjes en slaapspullen. Tegen de schemer stond alles op z’n plaats en kon het avontuur beginnen. Rond middernacht gleed de eerste karper van het weekend het schepnet in. Een fraaie schub toverde een blije lach op de gezichten van het vangende koppel. Die nacht zouden nog zeker tien karpers volgen, van verschillende stekken, onder deskundig toezicht van de begeleiders.

LEERZAAM EN NUTTIG MIDDAGPROGRAMMA
De volgende dag was het eigenlijk te warm om te vissen. ’s Morgens vond de Vang5 actie plaats: met grijpers en vuilniszakken werd de omgeving ontdaan van zwerfvuil. In de middag kregen de deelnemers les over de verschillende montages waarmee je op karper kunt vissen. Bovendien leerden de jeugdvissers het zelf knopen van onderlijnen. Voor velen een heel leerzame activiteit. Na het avondeten gingen de kinderen de tweede nacht in. Al snel werden zes karpers gevangen, maar daarna begon 50 uur wakker zijn z’n tol te eisen; het werd muisstil rond de plas. Wel werden later in de nacht nog drie vissen bijgeschreven voor de tussenstand. Zondagmorgen konden de deelnemers chillen, terwijl de hengels ondertussen beaasd inlagen. Als afsluiter stond in de middag een wedstrijd boilies werpen met een werppijp op het programma. Daarna werd het zo zachtjes aan tijd om in te pakken.

RECORDS GESNEUVELD
De deelnemers én de organisatie blikken terug op een zeer geslaagd eerste Karper Jeugd Kamp, waarvoor je je via de websites van de federaties kon aanmelden. Het merendeel van de 26 vissers – daarmee zat het kamp helemaal vol – heeft ook een karper gevangen. Met maar liefst 32 karpers en geweldig mooi weer hadden we niet beter kunnen wensen. Ook zijn er dit weekend meerdere persoonlijke records gesneuveld.

VOLGEND JAAR?
Als het aan de organisatie ligt organiseren we volgend jaar weer een Karper Jeugd Kamp. Houd daarom de socials van Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Oost-Nederland goed in de gaten. Meld je tijdig aan voor een avontuurlijk karperweekend, want er is beperkt plek. Hierbij geldt ‘vol is vol’.

WOORD VAN DANK
Onze dank gaat uit naar de sponsoren die het weekend mede mogelijk hebben gemaakt:
- Bakkerij Spijker (Slagharen) voor het brood voor de ochtenden en de lunch;
- Eiboerderij Smid (Heemserveen) voor de eieren voor de lunch;
- De Pelgrim Hengelsport (Apeldoorn) voor de prijzen voor de werppijp wedstrijd
- Zunnebeld (Zwolle), De Beste Stek (Ommen), DKS Pellets (Deurningen) en PB Products voor het vullen van de goodiebags.

EERSTE KARPER JEUGD KAMP 2023 EEN GROOT SUCCES!

In 2024 organiseert Sportvisserij Oost-Nederland een karper koppel kanalen competitie! Deze wedstrijd bestaat uit vier meerdaagse wedstrijden. Er wordt gevist in vier verschillende kanalen en vaarten verspreid in Oost-Nederland.

De hoofdprijs bedraagt maar liefst € 3.500 bij volledige deelname. Let op: er is slechts plek voor 30 koppels! Houd voor meer informatie omtrent de inschrijving onze website en social media  de komende tijd in de gaten.

UPCOMING: KARPER KOPPEL KANALEN COMPETITIE 2024!

De hittekaart geeft aan waar de meeste misstanden plaatsvinden.

Paling mag je als sportvisser niet in je bezit hebben, de boete is niet mals!

Een illegaal feest aan de waterkant vroegtijdig in de kiem gesmoord.

Gedumpt hout als bron voor een illegaal, open vuur.

MELDPUNT STROPERIJ
Meldingen van sportvissers zijn en blijven erg belangrijk voor de afdeling Controle & Handhaving. Meldingen van visstroperij kunnen gedaan worden via het algemene meldpunt visstroperij. www.meldvisstroperij.nl. Dit heeft al tot mooie resultaten geleid. Sportvissers zijn onze oren en ogen langs de waterkant.

RESULTATEN CONTROLE & HANDHAVING
Sportvisserij Oost-Nederland heeft ook in 2023 tijdens de nachtelijke uren sportvissers gecontroleerd. Tijdens deze controle en handhaving, genaamd project Nachtuil, zijn verschillende vissers bekeurd. Naast dat sommige vissers zich niet aan de voorwaarden houden, denken enkele bovendien dat ze paling voor consumptie mee mogen nemen.

Meer dan andere jaren zijn sportvissers betrapt op het voorhanden hebben van paling. Paling is een beschermde diersoort die je niet in je bezit mag hebben als sportvisser, het is een zogenaamde Cites soort. De hoogte van de boete voor deze overtreding wordt bepaald door het functioneel parket en liegt er niet om.

APV BEVOEGDHEDEN
Verder vinden er in de nachtelijke uren toch weer relatief veel overtredingen plaats, onder andere: vissen met levend aas, vissen met meerdere hengels, verkeerde schuilmiddelen, illegaal verblijf aan de waterkant, het maken van een vuur en barbecueën. Dit jaar zijn er voor het eerst ook processen-verbaal uitgeschreven voor het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordeningen van gemeentes. Er is gehandhaafd voor open vuur en storten van materiaal voor vuur. Door de APV-bevoegdheden hebben we kunnen bewerkstelligen dat een illegaal feest langs de waterkant in de kiem gesmoord is.


RECHT VAN OVERPAD
Om op een visstek te komen, mag je soms gebruik maken van het recht van overpad over andermans grond. Dat is echter niet overal zomaar toegestaan en soms alleen te voet. Er zijn helaas vissers die hier niet of nauwelijks rekening mee houden. De weersomstandigheden zijn soms dusdanig dat je echt niet met een auto door het weiland van de boer kunt rijden zonder sporen achter te laten. Daar waar dit regelmatig gebeurt, zien we dat de toegang tot het weiland ontzegd wordt. Dit houdt in dat wij door deze stomme acties een stek kwijtraken.


OOK BEROEPSVISSERS
Niet alleen sportvissers worden gecontroleerd, maar ook beroepsvissers worden meegenomen. Dit heeft geresulteerd in twee processen-verbalen. Eén voor het illegaal vissen met een zegen en vissen met elektroapparaat in dioxine aangewezen gebied. Deze controles vinden plaats samen met andere handhavende organisaties waaronder de NvwA.

Vakkundige uitleg door specialisten.

Het jeugdplein, met directe toegang tot viswater.

Uitleg in de praktijk tijdens Dé Nederlandse Riviervisdagen.

DÉ NEDERLANDSE RIVIERVISDAGEN: GESLAAGDE EERSTE EDITIE
Op 16 en 17 september vond de eerste editie plaats van Dé Nederlandse Riviervisdagen aan misschien wel Nederlands mooiste rivier: de Gelderse IJssel. Een bomvol weekend, met alle facetten van riviervisserij.

Naar schatting vonden zo’n 600 riviervissers de weg naar recreatiepark De Scherpenhof in Terwolde. Zowel voor beginners als voor sportvissers die regelmatig op stromend water vissen was er veel te beleven. Aan boord van volledig uitgeruste visboten kregen bezoekers op de Gelderse IJssel uitleg over roofvissen, het gebruik van dieptemeters en het geschikte materiaal. Hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Wie het nog avontuurlijker wilde ervaren stapte in een bellyboot of trapkajak op de binnendijkse visvijver. Zeker met het prachtige weer op de zaterdag was het volop genieten op het water.

BABBELBOXEN
Op het viseiland waren voor de visdisciplines verschillende babbelboxen ingericht. Hier kwamen gelijkgestemden met elkaar in contact en konden zij hun ervaringen uitwisselden. Barbeelvisser Tim Janssen gaf middels praktijksituaties zijn tips en tricks prijs. Ook de vliegviscommissie maakte er een leuke, interactieve happening van. Vooral de castingbaan, waar je een vliegenlijntje kon strekken, was in trek, ook onder een aantal jeugdige zwiepers.

PRIJZEN OP HET VISEILAND
In de visvijver bij het jeugdplein wierpen jonge vissertjes een hengeltje uit onder begeleiding van VISmeesters en een VISjuf. Een deel van de gevangen vissen werd tijdelijk in een aquarium bewaard, waar met behulp van een zoekkaart de soort gedetermineerd werd. Wie graag een sterke vis wilde binnenhalen kon zich uitleven op de visdrilsimulator. Bij de gezamenlijke stand van de federaties Midden en Oost-Nederland werden vele bezoekers ontvangen die graag een gokje wilden wagen bij de loterij. Mede door een bijdrage van verschillende standhouders en visgidsen was de prijzentafel zeer goed gevuld!

SPECIALISTENKENNIS
Wie op zoek was naar zeer bruikbare informatie over een specifieke visserij kon zijn hart ophalen bij een van de lezingen. Jan van de Bovenkamp legde haarfijn uit hoe de witvisserij op de Gelderse IJssel in elkaar steekt. Thomas Sintobin boeide zijn publiek met zijn kennis over de mysterieuze meerval, waarvan in Nederland steeds meer en grotere exemplaren gevangen worden. Een helder verhaal over de meerval zelf, zijn eetpatroon en zijn leefomgeving. Maar ook vernieuwende methoden en technieken om Silurus glanis te belagen. Zondag lichtte Volkmar Strikkers zijn visserij op rivierrovers toe. Hoe lees je de rivier en welke technieken gebruik je vanaf de kant versus een boot? De seizoenen bepalen je stekkeuze en beste vismomenten van de dag. Ga je voor groot of ga je voor aantallen? Met de tips van Volkmar is succes gegarandeerd. Hekkensluiter bij de lezingen was Marco Kraal, die met zijn bekende enthousiasme zijn publiek meenam in zijn belevenissen van het barbeelvissen. Vele prachtige vangsten passeerden de revue, veelal vergezeld van een interessante of humoristische toelichting op de vissessie. Zeg nou zelf, wie krijgt hier nou geen vangdrang van?!

HENGELSPORTMARKT
Op de hengelsportmarkt was een mooi gevarieerd scala aan producten verkrijgbaar. Natuurlijk is het handig om – na alle praktische informatie van de lezingen – de benodigde hengels, materialen, (kunst)aas of voer aan te schaffen. Gerenommeerde producten, maar ook nieuwe exclusieve materialen werden aangeschaft voor toekomstige succesvolle vissessies.

VOLGEND JAAR NOG MOOIER
Wij willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Dé Nederlandse Riviervisdagen. Sportvisserij Oost-Nederland gaat met de organisatie het evenement evalueren. Hopelijk kunnen we volgend jaar een nog mooiere beurs neerzetten. Ben je benieuwd hoe de beurs eruitzag? Klik voor sfeerbeelden van het evenement op de video-button bovenaan het item!

Sinds vorig jaar juni is Noah van der Meulen (16) commissielid bij de roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland. Hij vist al vanaf  zeer jonge leeftijd en zijn vangstengalerij op Instagram liegt er niet om. Noah’s favoriete visserij is het vissen ‘op stekels’, zoals hij zelf gekscherend zegt. Naast roofvissen weet hij ook andere soorten, zoals karpers en zeelten, goed te vangen. We zochten hem tijdens een mooie zomerdag aan de waterkant op.

“Hier vlak onder het kantje zwemmen ze”, zegt Noah, terwijl hij zijn shadje rustig tikkend over de bodem van het Meppelerdiep binnen draait. Al na de derde worp is het raak en even later zetten we hem met een forse baars op de foto. “Kijk dan, die kleuren en die bek! Een echte oude strijder. Dit is een van mijn favoriete stekken waar ik graag samen met mijn vismaat Twan vis. We vangen er goed baars en snoekbaars en soms ook snoek”, aldus Noah.

VISSIGE DONDERDAG MEPPELDAGEN
Naast het vissen in een rustige, landelijke omgeving werpt Noah ook graag een hengeltje uit in stedelijk gebied. Bijvoorbeeld tijdens de Donderdag Meppeldagen. “Tijdens die dagen zijn er veel mensen in Meppel. Als we wat vangen, dan krijgen we best veel bekijks. Soms komen we bijna niet aan vissen toe en lijkt het alsof er een complete cameraploeg om ons heen staat. Het is vooral leuk als kinderen vragen stellen; ik leg ze graag uit hoe ze moeten vissen. Soms laat ik ze een paar keer met mijn hengel inwerpen, dan worden ze echt enthousiast.”

INSTAGRAM VISCONNECTIES
Als we Noah vragen wat het vissen voor hem betekent, is het antwoord heel resoluut: “Ik vind het gewoon ontzettend leuk”. Noah komt over als een rustige en bescheiden tiener, maar wel eentje die van veel actie houdt. Naast veel vissen, voetbal, fitness, zijn Vwo-opleiding en bijbaan in de horeca, beheert hij onder andere het Instagramaccount van de roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland. Ook voor zijn opa, die natuurfotograaf is, beheert hij een account. Natuurlijk heeft Noah ook zijn eigen Instagram account noah.lf_angling met zo’n 1.500 volgers. Ook de sociale contacten met andere vissers betekent veel voor Noah. “Ik ben al eens in Amsterdam wezen vissen met iemand die ik via Instagram ken. We hebben daar dikke baarzen gevangen in de grachten, dat was vet! Diegene is ook al in Meppel geweest. Zo breid ik mijn netwerk steeds verder uit.”

POER’N OP PALING
Al als vijfjarig jochie ging Noah samen met zijn opa mee vissen. Opa – een echte snoekbaarsvisser – leerde Noah eerst vissen met een vaste hengel. Later trad hij in de voetsporen van opa en maakte de overstap naar het roofvissen. “Een vriend van mijn opa heeft mij veel tips gegeven. Hij wist goede stekken waar hij vroeger zelf veel ging ‘poer’n op paling’. Nu vang ik daar lekker veel snoekbaars”, zegt hij lachend.

TIPS VOOR BEGINNERS
Speciaal voor beginnende roofvissers heeft Noah nog wat tips. “Begin met een betaalbare spinhengel van ongeveer 2,40 meter lengte met een werpgewicht tot zo’n 40 gram. Vis niet te dun; dus liever een iets dikkere gevlochten lijn op een molen en een fluorcarbon onderlijn. Kies makkelijk te vissen kunstaasjes zoals shads of spinners. Vraag ervaren vissers het hemd van het lijf. Succes verzekerd!”

VISSEN OP STEKELS MET NOAH VAN DER MEULEN
oost nederland

Sportvisserij Oost-Nederland vindt het belangrijk om sportvissen zo goed mogelijk te faciliteren. Daarom werken we actief aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de prachtige visgebieden in ons werkgebied. We onderhouden visstekken en toegangspaden, vaak in samenwerking met vrijwilligers van hengelsportverenigingen. Bovendien realiseren we vissteigers, inclusief voorzieningen voor mindervaliden.

Geruime tijd hebben diverse aannemers, in opdracht van Rijkswaterstaat, tal van werkzaamheden uitgevoerd rondom de Twentekanalen. Nu de werkzaamheden zijn afgerond, kan Sportvisserij Oost-Nederland aan de slag met de inrichting. In goed overleg met diverse hengelsportverenigingen – en dankzij medewerking van Rijkswaterstaat – worden 120 stelconplaten aangelegd langs het Twentekanaal om de visserijmogelijkheden te verbeteren c.q. te herstellen. Zo kunnen we onder andere een aantal wedstrijdtrajecten wederom bevisbaar te maken.

120 STEIGERS TWENTEKANALEN

  • Langs het zandpad bij Aadorp worden 30 visplaatsen gerealiseerd bestaande uit twee stelconplaten van 2 bij 2 meter. Hiermee is het op deze locatie ook goed mogelijk om een koppelwedstrijd te organiseren op dit geliefde traject.

  • Ter hoogte van de oude B.E.T.-vissteigers, locatie Vredesbrug – A1, komen eveneens 30 stelconplaten van 2 bij 2 meter te liggen aan de zijde van het Grasbroek. Aan deze zijde loopt een zandpad waardoor er minder verkeer achter de visstekken langs raast.

  • De laatste locatie waar stelconplaten worden aangelegd is schuin tegenover camping ‘De Zwaaikom’ richting Enschede. Ook hier is een natuurvriendelijke oever aangelegd met stortsteen wat het vissen bemoeilijkt. Hier worden maar liefst 60 visplaatsen gerealiseerd.

NATUURVRIENDELIJKE OEVERS
Met name langs de gehele zijtak is er flink wat veranderd. Damwanden zijn vervangen, maar ook zijn er grote delen van de oevers voorzien van stortsteen om natuurvriendelijke oevers te creëren. De zwaaikommen die er lagen zijn vergraven tot paai- en opgroeigebied en er zijn vele wild uittreedplaatsen gerealiseerd. De hardhouten steigers die nog afkomstig zijn uit de tijd van de B.E.T. zijn tijdens de werkzaamheden opgeruimd.

PLATEAU VRIEZENVEENSE VEENKANAAL
Begin 2023 zijn er in Westerhaar-Vriezenveensewijk twee visvoorzieningen gerealiseerd voor mindervalide vissers. Beide steigers zijn tot stand gekomen dankzij een goede samenwerking en bijdrage van HSV ’t Meuntje uit Westerhaar en Sportvisserij Nederland. Waterbouw de Haan heeft beide voorzieningen gerealiseerd. De eerste voorziening betreft een plateau van grasbetonstenen met een hardhouten reling aan de ‘Sluiskade Noordzijde’ ter hoogte van huisnummer 10. De stenen zorgen voor een vlakke, harde en veilige ondergrond terwijl er ook nog groen doorheen kan groeien voor een natuurlijkere uitstraling. Naast de jeugd, die regelmatig met een roofvishengel in deze hoek te vinden is, kan ook de mindervalide visser hier rustig vertoeven.

VISSTEIGER NIEUWE STROOMKANAAL
De tweede voorziening betreft een hardhouten vissteiger en is gelegen aan de Beeklaan ter hoogte van nummer 15. Op steenworpafstand bevindt zich ook het woonzorgcomplex ’t Haarhuus. De hardhouten steiger is voorzien van dekplanken met zogenaamde ‘safe grip’. Een slijtvaste laag die zorgt dat de planken extra stroef zijn om glijpartijen te voorkomen.

VERBETERING SPORTVISSERIJ-MOGELIJKHEDEN IN OOST-NEDERLAND

VECHTRIJK GRAMSBERGEN:
STROMENDE NEVENGEUL VOL LEVEN

Na een jarenlange voorbereiding met veel verschillende gebiedspartners is dit jaar de bijna drie kilometer stromende nevengeul bij de Overijsselse Vecht gerealiseerd. Medio okotber gingen de schuiven beetje bij beetje open en stroomde er voor het eerst water door de nieuwe nevengeul nabij Gramsbergen.

In deze geul komen natuurlijke rivierprocessen beter tot hun recht, iets wat in de hoofdgeul van de Overijsselse Vecht moeilijk te realiseren is. Naast het creëren van een meer natuurlijk leefgebied voor veel vissoorten, zoals de winde en houting, zijn er in de geul ook stortsteenpassages aangelegd zodat migrerende vis kan optrekken richting de bovenlopen in Duitsland.

VISSENBOSSEN
Om tot het definitieve ontwerp te komen hebben tijdens het ontwerptraject veel verschillende partijen input geleverd. De ambitie van een vrij afstromende nevengeul zonder obstakels, bleek uit nader onderzoek helaas niet haalbaar. Om het verval op te vangen zijn daarom verschillende stortsteenpassages aangelegd. Daarnaast worden de oevers niet vastgelegd, maar mag er gedeeltelijk erosie (uitslijting/afkalving) plaatsvinden. Op deze manier kan de geul de komende jaren zijn eigen evenwicht vinden in het landschap. Om teveel erosie op kritieke plaatsen te voorkomen, zoals dicht bij het spoor, zijn ook een aantal vissenbossen aangelegd die gevuld zijn met houtstobben en takken. In de vissenbossen kunnen vissen schuilen in de holtes, maar het hout is ook belangrijk voor macrofauna (watergebonden insectenlarven) en waterplanten. Met het toevoegen van de vissenbossen neemt de diversiteit toe en worden er meer micro-habitats gecreëerd, waardoor het ecosysteem veerkrachtiger wordt.

DIVERSITEIT IN STROMING
Tijdens het ontwerpproces hebben visexperts van Sportvisserij Nederland een belangrijke adviserende rol gespeeld. Zij waren immers ook betrokken bij het onderzoek Swimmway Vecht, evenals vele vrijwilligers van Sportvisserij Oost-Nederland. De onderzoeksresulaten en het advies van Sportvisserij Nederland zijn uiteindelijk verwerkt in het ontwerp om de nevengeul zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de eisen van de kenmerkende vissoorten. Zo zijn er op twee plaatsen bijvoorbeeld grindbedden aangelegd, is er gebruik gemaakt van houtstobben en takken en zal er door erosie meer diversiteit in stroming ontstaan. En hopelijk leidt dit over een paar jaar tot een stromende nevengeul vol leven!

Sportvisserij Oost-Nederland biedt mindervalide mensen een uniek visuitje op de Overijsselse Vecht. Ook afgelopen zomer zijn de VECHTschippers geregeld met gasten uitgevaren. En niet zonder succes! Het werden prachtige dagen met veel plezier, visserslatijn én verschillende vissoorten aan boord. Ook kwamen de VECHTschippers bij Ommen nog een paar bekende watersporters tegen.

Diverse gasten van circa 20 tot ruim 90 jaar kwamen met familie of begeleiders aan boord en genoten met volle teugen van de vistripjes. De sfeer zat er steeds goed in en over en weer werd natuurlijk heel wat visserslatijn uitgewisseld. Na een kennismaking onder het genot van een kop koffie met een lokale lekkernij werden de gasten in hun rolstoel aan boord gebracht van de elektrosloep. Veelal werd slepend met kunstaas op roofvis gevist, maar een enkele keer werd ook wel een hengeltje met dobber uitgeworpen. Baarzen, snoeken en zelfs een prachtige roofblei werden vol enthousiasme aan boord gehengeld. Al met al ontzettend leuke dagen, voor zowel de gastvissers als voor onze VECHTschippers.

ANDRÉ EN JANNY
In de omgeving van Junne kwam eind juni een wel heel bekend stel watersporters aangevaren. André van Duin en Janny van der Heijden, met haar hondje Nhaan, kwamen even langszij bij de VECHTschippers en hun gasten. Natuurlijk was dit niet geheel toevallig, het werd een gezellig onderonsje en de VECHTschippers werden landelijk gepromoot in de uitzending van 16 september van het Tv-programma Denkend aan Holland.

VEILIG MET JE ROLSTOEL AAN BOORD
De gebruikelijke opstapplaats voor een vistripje is de mindervaliden vissteiger op Camping de Koeksebelt. Speciaal voor rolstoelgebruikers kunnen de VECHTschippers gebruik maken van de trailerhelling bij WSV Ommen. Door middel van een aangepaste oprijplaat kunnen mensen veilig aan boord gebracht worden. De VECHTschippers bedanken WSV Ommen hartelijk voor de medewerking.

OOK MEE MET DE VECHTSCHIPPERS?
Vanaf mei volgend jaar varen de VECHTschippers natuurlijk weer uit. Wil je ook eens mee met de VECHTschippers? Kijk dan op www.sportvisserijoostnederland.nl voor meer informatie en vraag een vistripje aan. De VECHTSchippers zijn ook te volgen op Instagram @vechtschippers.

DE VECHTSCHIPPERS ZIJN OP DREEF

Karpervissen is cool, de jeugd is er gek op, maar je leert het vangen van Cyprinus carpio zeker niet in een uurtje. Daarom organiseerden Sportvisserij Oost-Nederland en Sportvisserij Groningen Drenthe de eerste editie van het Karper Jeugd Kamp voor vissers van 12 tot 18 jaar. Hoe vang je zo’n grote en sterke vis? Welk aas heb je nodig en waar moet je bij het nachtvissen rekening mee? Van 8 tot en met 10 september kregen 26 deelnemers onder meer antwoord op deze vragen aan de Stobbenplas bij Slagharen.


De dertien begeleiders maakten op 8 september al op tijd in de middag de stekken gereed en bouwden de materialen op. Om half zeven arriveerden de deelnemers, veelal gebracht door hun ouders, met hun materiaal: hengels, tentjes en slaapspullen. Tegen de schemer stond alles op z’n plaats en kon het avontuur beginnen. Rond middernacht gleed de eerste karper van het weekend het schepnet in. Een fraaie schub toverde een blije lach op de gezichten van het vangende koppel. Die nacht zouden nog zeker tien karpers volgen, van verschillende stekken, onder deskundig toezicht van de begeleiders.

LEERZAAM EN NUTTIG MIDDAGPROGRAMMA
De volgende dag was het eigenlijk te warm om te vissen. ’s Morgens vond de Vang5 actie plaats: met grijpers en vuilniszakken werd de omgeving ontdaan van zwerfvuil. In de middag kregen de deelnemers les over de verschillende montages waarmee je op karper kunt vissen. Bovendien leerden de jeugdvissers het zelf knopen van onderlijnen. Voor velen een heel leerzame activiteit. Na het avondeten gingen de kinderen de tweede nacht in. Al snel werden zes karpers gevangen, maar daarna begon 50 uur wakker zijn z’n tol te eisen; het werd muisstil rond de plas. Wel werden later in de nacht nog drie vissen bijgeschreven voor de tussenstand. Zondagmorgen konden de deelnemers chillen, terwijl de hengels ondertussen beaasd inlagen. Als afsluiter stond in de middag een wedstrijd boilies werpen met een werppijp op het programma. Daarna werd het zo zachtjes aan tijd om in te pakken.

RECORDS GESNEUVELD
De deelnemers én de organisatie blikken terug op een zeer geslaagd eerste Karper Jeugd Kamp, waarvoor je je via de websites van de federaties kon aanmelden. Het merendeel van de 26 vissers – daarmee zat het kamp helemaal vol – heeft ook een karper gevangen. Met maar liefst 32 karpers en geweldig mooi weer hadden we niet beter kunnen wensen. Ook zijn er dit weekend meerdere persoonlijke records gesneuveld.

VOLGEND JAAR?
Als het aan de organisatie ligt organiseren we volgend jaar weer een Karper Jeugd Kamp. Houd daarom de socials van Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Oost-Nederland goed in de gaten. Meld je tijdig aan voor een avontuurlijk karperweekend, want er is beperkt plek. Hierbij geldt ‘vol is vol’.

WOORD VAN DANK
Onze dank gaat uit naar de sponsoren die het weekend mede mogelijk hebben gemaakt:
- Bakkerij Spijker (Slagharen) voor het brood voor de ochtenden en de lunch;
- Eiboerderij Smid (Heemserveen) voor de eieren voor de lunch;
- De Pelgrim Hengelsport (Apeldoorn) voor de prijzen voor de werppijp wedstrijd
- Zunnebeld (Zwolle), De Beste Stek (Ommen), DKS Pellets (Deurningen) en PB Products voor het vullen van de goodiebags.

EERSTE KARPER JEUGD KAMP 2023 EEN GROOT SUCCES!
UPCOMING: KARPER KOPPEL KANALEN COMPETITIE 2024!

In 2024 organiseert Sportvisserij Oost-Nederland een karper koppel kanalen competitie! Deze wedstrijd bestaat uit vier meerdaagse wedstrijden. Er wordt gevist in vier verschillende kanalen en vaarten verspreid in Oost-Nederland.

De hoofdprijs bedraagt maar liefst € 3.500 bij volledige deelname. Let op: er is slechts plek voor 30 koppels! Houd voor meer informatie omtrent de inschrijving onze website en social media  de komende tijd in de gaten.

De hittekaart geeft aan waar de meeste misstanden plaatsvinden.

Gedumpt hout als bron voor een illegaal, open vuur.

Een illegaal feest aan de waterkant vroegtijdig in de kiem gesmoord.

Paling mag je als sportvisser niet in je bezit hebben, de boete is niet mals!

MELDPUNT STROPERIJ
Meldingen van sportvissers zijn en blijven erg belangrijk voor de afdeling Controle & Handhaving. Meldingen van visstroperij kunnen gedaan worden via het algemene meldpunt visstroperij. www.meldvisstroperij.nl. Dit heeft al tot mooie resultaten geleid. Sportvissers zijn onze oren en ogen langs de waterkant.

Sportvisserij Oost-Nederland heeft ook in 2023 tijdens de nachtelijke uren sportvissers gecontroleerd. Tijdens deze controle en handhaving, genaamd project Nachtuil, zijn verschillende vissers bekeurd. Naast dat sommige vissers zich niet aan de voorwaarden houden, denken enkele bovendien dat ze paling voor consumptie mee mogen nemen.

Meer dan andere jaren zijn sportvissers betrapt op het voorhanden hebben van paling. Paling is een beschermde diersoort die je niet in je bezit mag hebben als sportvisser, het is een zogenaamde Cites soort. De hoogte van de boete voor deze overtreding wordt bepaald door het functioneel parket en liegt er niet om.

APV BEVOEGDHEDEN
Verder vinden er in de nachtelijke uren toch weer relatief veel overtredingen plaats, onder andere: vissen met levend aas, vissen met meerdere hengels, verkeerde schuilmiddelen, illegaal verblijf aan de waterkant, het maken van een vuur en barbecueën. Dit jaar zijn er voor het eerst ook processen-verbaal uitgeschreven voor het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordeningen van gemeentes. Er is gehandhaafd voor open vuur en storten van materiaal voor vuur. Door de APV-bevoegdheden hebben we kunnen bewerkstelligen dat een illegaal feest langs de waterkant in de kiem gesmoord is.


RECHT VAN OVERPAD
Om op een visstek te komen, mag je soms gebruik maken van het recht van overpad over andermans grond. Dat is echter niet overal zomaar toegestaan en soms alleen te voet. Er zijn helaas vissers die hier niet of nauwelijks rekening mee houden. De weersomstandigheden zijn soms dusdanig dat je echt niet met een auto door het weiland van de boer kunt rijden zonder sporen achter te laten. Daar waar dit regelmatig gebeurt, zien we dat de toegang tot het weiland ontzegd wordt. Dit houdt in dat wij door deze stomme acties een stek kwijtraken.


OOK BEROEPSVISSERS
Niet alleen sportvissers worden gecontroleerd, maar ook beroepsvissers worden meegenomen. Dit heeft geresulteerd in twee processen-verbalen. Eén voor het illegaal vissen met een zegen en vissen met elektroapparaat in dioxine aangewezen gebied. Deze controles vinden plaats samen met andere handhavende organisaties waaronder de NvwA.
RESULTATEN CONTROLE & HANDHAVING

Uitleg in de praktijk tijdens Dé Nederlandse Riviervisdagen.

Het jeugdplein, met directe toegang tot viswater.

Vakkundige uitleg door specialisten.

Op 16 en 17 september vond de eerste editie plaats van Dé Nederlandse Riviervisdagen aan misschien wel Nederlands mooiste rivier: de Gelderse IJssel. Een bomvol weekend, met alle facetten van riviervisserij.

Naar schatting vonden zo’n 600 riviervissers de weg naar recreatiepark De Scherpenhof in Terwolde. Zowel voor beginners als voor sportvissers die regelmatig op stromend water vissen was er veel te beleven. Aan boord van volledig uitgeruste visboten kregen bezoekers op de Gelderse IJssel uitleg over roofvissen, het gebruik van dieptemeters en het geschikte materiaal. Hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Wie het nog avontuurlijker wilde ervaren stapte in een bellyboot of trapkajak op de binnendijkse visvijver. Zeker met het prachtige weer op de zaterdag was het volop genieten op het water.

BABBELBOXEN
Op het viseiland waren voor de visdisciplines verschillende babbelboxen ingericht. Hier kwamen gelijkgestemden met elkaar in contact en konden zij hun ervaringen uitwisselden. Barbeelvisser Tim Janssen gaf middels praktijksituaties zijn tips en tricks prijs. Ook de vliegviscommissie maakte er een leuke, interactieve happening van. Vooral de castingbaan, waar je een vliegenlijntje kon strekken, was in trek, ook onder een aantal jeugdige zwiepers.

PRIJZEN OP HET VISEILAND
In de visvijver bij het jeugdplein wierpen jonge vissertjes een hengeltje uit onder begeleiding van VISmeesters en een VISjuf. Een deel van de gevangen vissen werd tijdelijk in een aquarium bewaard, waar met behulp van een zoekkaart de soort gedetermineerd werd. Wie graag een sterke vis wilde binnenhalen kon zich uitleven op de visdrilsimulator. Bij de gezamenlijke stand van de federaties Midden en Oost-Nederland werden vele bezoekers ontvangen die graag een gokje wilden wagen bij de loterij. Mede door een bijdrage van verschillende standhouders en visgidsen was de prijzentafel zeer goed gevuld!

SPECIALISTENKENNIS
Wie op zoek was naar zeer bruikbare informatie over een specifieke visserij kon zijn hart ophalen bij een van de lezingen. Jan van de Bovenkamp legde haarfijn uit hoe de witvisserij op de Gelderse IJssel in elkaar steekt. Thomas Sintobin boeide zijn publiek met zijn kennis over de mysterieuze meerval, waarvan in Nederland steeds meer en grotere exemplaren gevangen worden. Een helder verhaal over de meerval zelf, zijn eetpatroon en zijn leefomgeving. Maar ook vernieuwende methoden en technieken om Silurus glanis te belagen. Zondag lichtte Volkmar Strikkers zijn visserij op rivierrovers toe. Hoe lees je de rivier en welke technieken gebruik je vanaf de kant versus een boot? De seizoenen bepalen je stekkeuze en beste vismomenten van de dag. Ga je voor groot of ga je voor aantallen? Met de tips van Volkmar is succes gegarandeerd. Hekkensluiter bij de lezingen was Marco Kraal, die met zijn bekende enthousiasme zijn publiek meenam in zijn belevenissen van het barbeelvissen. Vele prachtige vangsten passeerden de revue, veelal vergezeld van een interessante of humoristische toelichting op de vissessie. Zeg nou zelf, wie krijgt hier nou geen vangdrang van?!

HENGELSPORTMARKT
Op de hengelsportmarkt was een mooi gevarieerd scala aan producten verkrijgbaar. Natuurlijk is het handig om – na alle praktische informatie van de lezingen – de benodigde hengels, materialen, (kunst)aas of voer aan te schaffen. Gerenommeerde producten, maar ook nieuwe exclusieve materialen werden aangeschaft voor toekomstige succesvolle vissessies.

VOLGEND JAAR NOG MOOIER
Wij willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Dé Nederlandse Riviervisdagen. Sportvisserij Oost-Nederland gaat met de organisatie het evenement evalueren. Hopelijk kunnen we volgend jaar een nog mooiere beurs neerzetten. Ben je benieuwd hoe de beurs eruitzag? Klik voor sfeerbeelden van het evenement op de video-button bovenaan het item!
DÉ NEDERLANDSE RIVIERVISDAGEN: GESLAAGDE EERSTE EDITIE
Sinds vorig jaar juni is Noah van der Meulen (16) commissielid bij de roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland. Hij vist al vanaf  zeer jonge leeftijd en zijn vangstengalerij op Instagram liegt er niet om. Noah’s favoriete visserij is het vissen ‘op stekels’, zoals hij zelf gekscherend zegt. Naast roofvissen weet hij ook andere soorten, zoals karpers en zeelten, goed te vangen. We zochten hem tijdens een mooie zomerdag aan de waterkant op.

“Hier vlak onder het kantje zwemmen ze”, zegt Noah, terwijl hij zijn shadje rustig tikkend over de bodem van het Meppelerdiep binnen draait. Al na de derde worp is het raak en even later zetten we hem met een forse baars op de foto. “Kijk dan, die kleuren en die bek! Een echte oude strijder. Dit is een van mijn favoriete stekken waar ik graag samen met mijn vismaat Twan vis. We vangen er goed baars en snoekbaars en soms ook snoek”, aldus Noah.


VISSIGE DONDERDAG MEPPELDAGEN
Naast het vissen in een rustige, landelijke omgeving werpt Noah ook graag een hengeltje uit in stedelijk gebied. Bijvoorbeeld tijdens de Donderdag Meppeldagen. “Tijdens die dagen zijn er veel mensen in Meppel. Als we wat vangen, dan krijgen we best veel bekijks. Soms komen we bijna niet aan vissen toe en lijkt het alsof er een complete cameraploeg om ons heen staat. Het is vooral leuk als kinderen vragen stellen; ik leg ze graag uit hoe ze moeten vissen. Soms laat ik ze een paar keer met mijn hengel inwerpen, dan worden ze echt enthousiast.”


INSTAGRAM VISCONNECTIES
Als we Noah vragen wat het vissen voor hem betekent, is het antwoord heel resoluut: “Ik vind het gewoon ontzettend leuk”. Noah komt over als een rustige en bescheiden tiener, maar wel eentje die van veel actie houdt. Naast veel vissen, voetbal, fitness, zijn Vwo-opleiding en bijbaan in de horeca, beheert hij onder andere het 
Instagramaccount van de roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland. Ook voor zijn opa, die natuurfotograaf is, beheert hij een account. Natuurlijk heeft Noah ook zijn eigen Instagram account noah.lf_angling met zo’n 1.500 volgers. Ook de sociale contacten met andere vissers betekent veel voor Noah. “Ik ben al eens in Amsterdam wezen vissen met iemand die ik via Instagram ken. We hebben daar dikke baarzen gevangen in de grachten, dat was vet! Diegene is ook al in Meppel geweest. Zo breid ik mijn netwerk steeds verder uit.”

POER’N OP PALING
Al als vijfjarig jochie ging Noah samen met zijn opa mee vissen. Opa – een echte snoekbaarsvisser – leerde Noah eerst vissen met een vaste hengel. Later trad hij in de voetsporen van opa en maakte de overstap naar het roofvissen. “Een vriend van mijn opa heeft mij veel tips gegeven. Hij wist goede stekken waar hij vroeger zelf veel ging ‘poer’n op paling’. Nu vang ik daar lekker veel snoekbaars”, zegt hij lachend.

TIPS VOOR BEGINNERS
Speciaal voor beginnende roofvissers heeft Noah nog wat tips. “Begin met een betaalbare spinhengel van ongeveer 2,40 meter lengte met een werpgewicht tot zo’n 40 gram. Vis niet te dun; dus liever een iets dikkere gevlochten lijn op een molen en een fluorcarbon onderlijn. Kies makkelijk te vissen kunstaasjes zoals shads of spinners. Vraag ervaren vissers het hemd van het lijf. Succes verzekerd!”
VISSEN OP STEKELS MET NOAH VAN DER MEULEN