Midden nederland
Gezocht:
Wedstrijd Commissie leden!
Hengelsport Federatie Midden Nederland organiseert voor verschillende disciplines viswedstrijden. Deze zijn erg populair, maar zonder de begeleiding en uitvoering van de wedstrijdcommissie is de organisatie hiervan onmogelijk. Om deze groep te versterken zijn we opzoek naar mensen die ervaring hebben – of juist wil opdoen –met het organiseren en uitvoeren van hengelsportwedstrijden.

Taken die de wedstrijdcommissie heeft zijn onder andere het parcours uitzetten, de handmatige loting regelen, controle tijdens de wedstrijd, wegen van vis en de prijsuitreiking. Daarnaast vinden er een paar keer per jaar vergaderingen op het federatie kantoor plaats. Hierin bespreken we onder meer de wedstrijden en houden we elkaar op de hoogte van ontwikkelingen op wedstrijdgebied.

LIJKT DIT JOU LEUK?
Om onze wedstrijdcommissie te versterken zoeken we een ‘teamplayer’ die ervaring heeft, of ervaring wilt opdoen, met het organiseren en uitvoeren van hengelsportwedstrijden. Om de wedstrijdlocaties te bereiken moet de kandidaat in het bezit zijn van eigen vervoer.

WAT KRIJG JIJ ER VOOR TERUG?
Voor de organiserende en/of uitvoerende taken krijg je een financiële vergoeding. Naast deze bijdrage wordt er tijdens een aantal wedstrijden een lunchpakket geregeld en kom je te werken in een gezellig team. Als kers op de taart kan je van dichtbij wedstrijdtoppers aan het werk zien, die misschien jou helpen om een betere visser te worden. Wat wil je nog meer!? Ben je nieuwsgierig geworden en zou je namens de federatie willen helpen met wedstrijden organiseren en/ of bij de uitvoering? Stuur dan een mail naar

De waterplant-situatie in de Spanjaard voor de werkzaamheden.

Wateronderhoud bij HSV de Vriendenkring:

Harkboot maakt water weer bevisbaar

De wateren in natuurgebied de Erpewaai in Heumen worden onderhouden door HSV de Vriendenkring. Vrijwilligers maken op speciale onderhoudsdagen visstekken en paden toegankelijk. Helaas is kolk Spanjaard (tweede kolk) op bepaalde stukken niet-bevisbaar vanwege waterplanten. In samenwerking met Harkboot.nl ontwikkelde de hengelsportvereniging een plan om dit viswater weer geschikt te maken voor hun leden.

In verband met de hoge kosten heeft HSV de Vriendenkring eerst de plannen en bijkomende kosten aan haar leden ter stemming voorgelegd. Om het gezamenlijk plan uit te voeren kon de vereniging subsidie van Sportvisserij Nederland ontvangen. Het overgrote deel van de uitgebrachte stemmen was voor de plannen. Voordat de werkzaamheden met de harkboot in juli van start konden gaan, moest een loonbedrijf allereerst toegang tot het water realiseren.

DE WERKZAAMHEDEN
Op woensdag 19 juli kwam harkboot.nl B.V. naar Heumen met een veegboot. Om de visstekken in de Spanjaard (2e kolk) weer bevisbaar te maken, heeft de veegboot de waterplanten aan het oppervlak zo goed als mogelijk verwijderd. Door de uitgevoerde werkzaamheden is de bovenste waterlaag weer goed bevisbaar.

EERSTE RESULTATEN
Sportvissers hebben na de werkzaamheden aan het bestuur laten weten dat er weer goed gevist kan worden en dat de vangsten prima zijn. HSV de Vriendenkring gaat de werkzaamheden nog verder evalueren en bekijkt de mogelijkheden om het water bevisbaar te houden.

Vakkundige uitleg door specialisten.

Het jeugdplein, met directe toegang tot viswater.

Uitleg in de praktijk tijdens Dé Nederlandse Riviervisdagen.

DÉ NEDERLANDSE RIVIERVISDAGEN: GESLAAGDE EERSTE EDITIE
Op 16 en 17 september vond de eerste editie plaats van Dé Nederlandse Riviervisdagen aan misschien wel Nederlands mooiste rivier: de Gelderse IJssel. Een bomvol weekend, met alle facetten van riviervisserij.

Naar schatting vonden zo’n 600 riviervissers de weg naar recreatiepark De Scherpenhof in Terwolde. Zowel voor beginners als voor sportvissers die regelmatig op stromend water vissen was er veel te beleven. Aan boord van volledig uitgeruste visboten kregen bezoekers op de Gelderse IJssel uitleg over roofvissen, het gebruik van dieptemeters en het geschikte materiaal. Hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Wie het nog avontuurlijker wilde ervaren stapte in een bellyboot of trapkajak op de binnendijkse visvijver. Zeker met het prachtige weer op de zaterdag was het volop genieten op het water.

BABBELBOXEN
Op het viseiland waren voor de visdisciplines verschillende babbelboxen ingericht. Hier kwamen gelijkgestemden met elkaar in contact en konden zij hun ervaringen uitwisselden. Barbeelvisser Tim Janssen gaf middels praktijksituaties zijn tips en tricks prijs. Ook de vliegviscommissie maakte er een leuke, interactieve happening van. Vooral de castingbaan, waar je een vliegenlijntje kon strekken, was in trek, ook onder een aantal jeugdige zwiepers.

PRIJZEN OP HET VISEILAND
In de visvijver bij het jeugdplein wierpen jonge vissertjes een hengeltje uit onder begeleiding van VISmeesters en een VISjuf. Een deel van de gevangen vissen werden tijdelijk in een aquarium bewaard, waar met behulp van een zoekkaart de soort gedetermineerd werd. Wie graag een sterke vis wilde binnenhalen kon zich uitleven op de visdrilsimulator. Bij de gezamenlijke stand van de federaties Midden en Oost-Nederland werden vele bezoekers ontvangen die graag een gokje wilden wagen bij de loterij. Mede door een bijdrage van verschillende standhouders en visgidsen was de prijzentafel zeer goed gevuld!

SPECIALISTENKENNIS
Wie op zoek was naar zeer bruikbare informatie over een specifieke visserij kon zijn hart ophalen bij een van de lezingen. Jan van de Bovenkamp legde haarfijn uit hoe de witvisserij op de Gelderse IJssel in elkaar steekt. Thomas Sintobin boeide zijn publiek met zijn kennis over de mysterieuze meerval, waarvan in Nederland steeds meer en grotere exemplaren gevangen worden. Een helder verhaal over de meerval zelf, zijn eetpatroon en zijn leefomgeving. Maar ook vernieuwende methoden en technieken om Silurus glanis te belagen. Zondag lichtte Volkmar Strikkers zijn visserij op rivierrovers toe. Hoe lees je de rivier en welke technieken gebruik je vanaf de kant versus een boot? De seizoenen bepalen je stekkeuze en beste vismomenten van de dag. Ga je voor groot of ga je voor aantallen? Met de tips van Volkmar is succes gegarandeerd. Hekkensluiter bij de lezingen was Marco Kraal, die met zijn bekende enthousiasme zijn publiek meenam in zijn belevenissen van het barbeelvissen. Vele prachtige vangsten passeerden de revue, veelal vergezeld van een interessante of humoristische toelichting op de vissessie. Zeg nou zelf, wie krijgt hier nou geen vangdrang van?!

HENGELSPORTMARKT
Op de hengelsportmarkt was een mooi gevarieerd scala aan producten verkrijgbaar. Natuurlijk is het handig om – na alle praktische informatie van de lezingen – de benodigde hengels, materialen, (kunst)aas of voer aan te schaffen. Gerenommeerde producten, maar ook nieuwe exclusieve materialen werden aangeschaft voor toekomstige succesvolle vissessies.

VOLGEND JAAR NOG MOOIER
Wij willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Dé Nederlandse Riviervisdagen. Hengelsport Federatie Midden Nederland gaat met de organisatie het evenement evalueren. Hopelijk kunnen we volgend jaar een nog mooiere beurs neerzetten. Ben je benieuwd hoe de beurs eruitzag? Klik voor sfeerbeelden van het evenement op de video-button bovenaan het item!

HSV de Breuly heeft een mooie vissteiger / multifunctioneel pad aangelegd met hulp van Hengelsport Federatie Midden Nederland, Sportvisserij Nederland, Gemeente Zevenaar en het Sportakkoord. Menig sportvisser in het Rosorum park, maar ook overige recreanten, kunnen hier nu gebruik van maken.

Veilig vissen is voor iedereen van belang. Daarbij zijn begaanbare oevers voor mindervalide personen onmisbaar in het beoefenen van de hengelsport. HSV de Breuly heeft zich de afgelopen drie jaar hard gemaakt voor een vissteiger in het Rosorum park te Zevenaar. Het multifunctioneel pad werd op 12 juli feestelijk geopend door de wethouder Toon Albers, voorzitter van de federatie Bennie van Til en voorzitter van HSV de Breuly Ton van Uum. De Zevenaar post was aanwezig bij de opening en heeft een mooi artikel hierover geschreven. Klik hier om dat te lezen.

COMBINEREN PROJECTEN
HSV de Breuly is een actieve vereniging en organiseert onder andere jeugdwedstrijden en visuitjes voor oudere mensen. Elke twee maanden organiseert de Breuly een ‘Samen VISsen’ uitje voor de bewoners van de Liemerije Zevenaar en Liemerije Westervoort. Voorheen werd gevist vanaf een grasstrook, maar met de aanleg van de nieuwe steiger kunnen de bewoners van de Liemerije veiliger genieten van de hengelsport. 

Ouderen kunnen vanaf nu veilig vanaf het pad vissen.

Multifunctioneel pad maakt vissen ‘veiliger’

Ook meerval is bij de langsdammen aanwezig.

Tijdens de najaarswedstrijd werden dit jaar wel enkele sterke barbelen gevangen.

Verrassende resultaten tijdens langsdam-wedstrijden

Om rivierwater makkelijker af te voeren zijn langs delen van de Waal langsdammen aangelegd. Om de visstand bij deze dammen te monitoren organiseert Hengelsport Federatie Midden Nederland jaarlijks viswedstrijden. Daarbij is het doel om zoveel mogelijk verschillende soorten te vangen. In 2023 vonden op 3 juni en 2 september bij Wamel de langsdam-wedstrijden plaats.

Tijdens de ‘voorjaarswedstrijd’ zijn in totaal acht verschillende vissoorten gevangen. De meest interessante en tevens de grootste vis was een paling, gevangen door Jaap Que met de feederhengel. Deze vissoort was nog niet eerder tijdens een langsdamwedstrijd gevangen. Tijdens de ‘najaarswedstrijd’ zijn tien verschillende vissoorten gevangen, waarvan een meerval van 62 centimeter zowel de grootste als de meest bijzondere vangst was. Jean-Pierre Schot was de gelukkige en ving de vis eveneens met de feederhengel. Waar in het voorjaar geen barbelen werden aangetroffen, zijn in september wel enkele exemplaren gevangen. Zo blijkt dat aan de langsdammen elk seizoen zijn verrassingen kent.  Sportvissers met de grootste vis, de meeste verschillende soorten en het meeste aantal centimeters bij elkaar ontvangen een waardebon, beschikbaar gesteld door Fauna Hengelsport.

VISSEN LANGS DE DAM
Wil je op de hoogte blijven van deze wedstrijd, nog meer foto’s bekijken of scrollen naar de vangsten van eerdere edities? Bezoek dan de Facebookpagina ‘Vissen langs de dam’

Omroep Gelderland bezoekt samen VISsen in Duiven
HSV De Graskarper uit Duiven doet graag wat extra’s voor ouderen. Laat hengelsport nu een prachtige manier zijn om bewoners uit het zorgcentrum te halen en weer in contact te brengen met de natuur. Samen VISsen Coach Jaap Dekker en een aantal vrijwilligers lieten aan Omroep Gelderland zien hoe de bewoners van Liemerije Droostaete zo’n visuitje ervaren.

Met een verkoelend blikje frisdrank en lekkere koeken is het snel goed vertoeven aan de waterkant. De locatie voor het visuitje is rolstoelveilig; bewoners die minder goed ter been zijn, kunnen niet zomaar in het water belanden. Samen met een leuke visvangst en het lekkere weer was het voor zowel de bewoners als de vrijwilligers een onvergetelijke dag.

SAMENWERKING
Aan dit project werken meerdere organisaties mee en daarnaast ook verschillende scholen. De belangrijkste organisaties zijn de hengelsportverenigingen langs de Oude IJssel (acht in Nederland, drie in Duitsland), Hengelsportfederatie Midden Nederland, Landesfischereiverband Westfalen und Lippe, Waterschap Rijn en IJssel, Kreis Borken, Sportvisserij Nederland, Hogeschool Van Hall Larenstein (Velp en Leeuwarden), Basisscholen in de omgeving van de Oude IJssel, Stagiaires van HBO opleidingen en het Vissennetwerk.

EUROPESE SUBSIDIE
Swimway Oude IJssel is een onderdeel van Interreg-project ‘De Rijn Verbindt’. Dit programma biedt een Europese subsidieregeling voor grensoverschrijdende ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Het doel hiervan is het opzetten van een nieuwe maatschappij-brede Duits-Nederlandse samenwerking voor een betere balans tussen mens en natuur in het leefgebied van de Rijn. Een groot deel van de kosten worden betaald met EU-geld.

Project Swimway Oude IJssel van start

Swimway Oude IJssel is een grensoverschrijdend project waarbij tot en met 2026 vismigartieonderzoek wordt gedaan op deze zijrivier van de Rijn. Hiervoor worden onder meer meerval, roofblei en winde gevangen – in samenwerking met Nederlandse en Duitse sportvissers en vrijwilligers – en door visonderzoekers van Sportvisserij Nederland van een zender voorzien.

De uitkomsten van het vismigratieonderzoek geeft inzichten over het gebruik en het functioneren van de vismigratievoorzieningen op de Oude IJssel, vanaf de monding in de Gelderse IJssel tot in de bovenlopen in Duitsland. Naast meerval, roofblei, winde worden ook schieraal en rivierprik gezenderd om hun migratie te kunnen volgen. Hiermee kunnen aanbevelingen worden gedaan om de connectiviteit vanaf bron tot monding te verbeteren.

CITIZEN SCIENCE
Speciaal aan dit wetenschappelijk onderzoek is dat het werk gedeeltelijk wordt uitgevoerd door lokale vrijwilligers, onder wie sportvissers. Een ander wezenlijk onderdeel van deze citizen science-benadering, is het bekendheid geven aan vismigratie in de maatschappij om de betrokkenheid te verhogen. Voor basisschoolleerlingen in de regio wordt een speciale VISles-module over vismigratie ontworpen en ook de onderwaterwereld van de Oude IJssel zal op een speciale manier zichtbaar worden gemaakt.

PLANNING
Tijdens een eerste besloten evenement is er geprobeerd om onder andere winde, roofblei en meerval te vangen. Dit is helaas niet gelukt maar er is hoop! Door verschillende vissers zijn de meervallen op de dieptemeters gespot maar hadden ze geen interesse in het aas. Tijdens de Roofvisdag op 4 november, in samenwerking met Sportvisserij Oost-Nederland, vindt een nieuwe poging plaats. In 2024 gaan we meerdere evenementen organiseren om doelvissoorten te vangen en te zenden. De hulp van sportvissers kunnen we goed gebruiken. Houd hiervoor onze website en social media in de gaten.

Midden nederland
Hengelsport Federatie Midden Nederland organiseert voor verschillende disciplines viswedstrijden. Deze zijn erg populair, maar zonder de begeleiding en uitvoering van de wedstrijdcommissie is de organisatie hiervan onmogelijk. Om deze groep te versterken zijn we opzoek naar mensen die ervaring hebben – of juist wil opdoen –met het organiseren en uitvoeren van hengelsportwedstrijden.

Taken die de wedstrijdcommissie heeft zijn onder andere het parcours uitzetten, de handmatige loting regelen, controle tijdens de wedstrijd, wegen van vis en de prijsuitreiking. Daarnaast vinden er een paar keer per jaar vergaderingen op het federatie kantoor plaats. Hierin bespreken we onder meer de wedstrijden en houden we elkaar op de hoogte van ontwikkelingen op wedstrijdgebied.

LIJKT DIT JOU LEUK?
Om onze wedstrijdcommissie te versterken zoeken we een ‘teamplayer’ die ervaring heeft, of ervaring wilt opdoen, met het organiseren en uitvoeren van hengelsportwedstrijden. Om de wedstrijdlocaties te bereiken moet de kandidaat in het bezit zijn van eigen vervoer.

WAT KRIJG JIJ ER VOOR TERUG?
Voor de organiserende en/of uitvoerende taken krijg je een financiële vergoeding. Naast deze bijdrage wordt er tijdens een aantal wedstrijden een lunchpakket geregeld en kom je te werken in een gezellig team. Als kers op de taart kan je van dichtbij wedstrijdtoppers aan het werk zien, die misschien jou helpen om een betere visser te worden. Wat wil je nog meer!? Ben je nieuwsgierig geworden en zou je namens de federatie willen helpen met wedstrijden organiseren en/ of bij de uitvoering? Stuur dan een mail naar
Gezocht:
Wedstrijd Commissie leden!

De waterplant-situatie in de Spanjaard voor de werkzaamheden.

Harkboot maakt water weer bevisbaar

De wateren in natuurgebied de Erpewaai in Heumen worden onderhouden door HSV de Vriendenkring. Vrijwilligers maken op speciale onderhoudsdagen visstekken en paden toegankelijk. Helaas is kolk Spanjaard (tweede kolk) op bepaalde stukken niet-bevisbaar vanwege waterplanten. In samenwerking met Harkboot.nl ontwikkelde de hengelsportvereniging een plan om dit viswater weer geschikt te maken voor hun leden.

In verband met de hoge kosten heeft HSV de Vriendenkring eerst de plannen en bijkomende kosten aan haar leden ter stemming voorgelegd. Om het gezamenlijk plan uit te voeren kon de vereniging subsidie van Sportvisserij Nederland ontvangen. Het overgrote deel van de uitgebrachte stemmen was voor de plannen. Voordat de werkzaamheden met de harkboot in juli van start konden gaan, moest een loonbedrijf allereerst toegang tot het water realiseren.

DE WERKZAAMHEDEN
Op woensdag 19 juli kwam harkboot.nl B.V. naar Heumen met een veegboot. Om de visstekken in de Spanjaard (2e kolk) weer bevisbaar te maken, heeft de veegboot de waterplanten aan het oppervlak zo goed als mogelijk verwijderd. Door de uitgevoerde werkzaamheden is de bovenste waterlaag weer goed bevisbaar.

EERSTE RESULTATEN
Sportvissers hebben na de werkzaamheden aan het bestuur laten weten dat er weer goed gevist kan worden en dat de vangsten prima zijn. HSV de Vriendenkring gaat de werkzaamheden nog verder evalueren en bekijkt de mogelijkheden om het water bevisbaar te houden.

Wateronderhoud bij HSV de Vriendenkring:

Het jeugdplein, met directe toegang tot viswater.

Uitleg in de praktijk tijdens Dé Nederlandse Riviervisdagen.

Vakkundige uitleg door specialisten.

Op 16 en 17 september vond de eerste editie plaats van Dé Nederlandse Riviervisdagen aan misschien wel Nederlands mooiste rivier: de Gelderse IJssel. Een bomvol weekend, met alle facetten van riviervisserij.

Naar schatting vonden zo’n 600 riviervissers de weg naar recreatiepark De Scherpenhof in Terwolde. Zowel voor beginners als voor sportvissers die regelmatig op stromend water vissen was er veel te beleven. Aan boord van volledig uitgeruste visboten kregen bezoekers op de Gelderse IJssel uitleg over roofvissen, het gebruik van dieptemeters en het geschikte materiaal. Hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Wie het nog avontuurlijker wilde ervaren stapte in een bellyboot of trapkajak op de binnendijkse visvijver. Zeker met het prachtige weer op de zaterdag was het volop genieten op het water.

BABBELBOXEN
Op het viseiland waren voor de visdisciplines verschillende babbelboxen ingericht. Hier kwamen gelijkgestemden met elkaar in contact en konden zij hun ervaringen uitwisselden. Barbeelvisser Tim Janssen gaf middels praktijksituaties zijn tips en tricks prijs. Ook de vliegviscommissie maakte er een leuke, interactieve happening van. Vooral de castingbaan, waar je een vliegenlijntje kon strekken, was in trek, ook onder een aantal jeugdige zwiepers.

PRIJZEN OP HET VISEILAND
In de visvijver bij het jeugdplein wierpen jonge vissertjes een hengeltje uit onder begeleiding van VISmeesters en een VISjuf. Een deel van de gevangen vissen werden tijdelijk in een aquarium bewaard, waar met behulp van een zoekkaart de soort gedetermineerd werd. Wie graag een sterke vis wilde binnenhalen kon zich uitleven op de visdrilsimulator. Bij de gezamenlijke stand van de federaties Midden en Oost-Nederland werden vele bezoekers ontvangen die graag een gokje wilden wagen bij de loterij. Mede door een bijdrage van verschillende standhouders en visgidsen was de prijzentafel zeer goed gevuld!

SPECIALISTENKENNIS
Wie op zoek was naar zeer bruikbare informatie over een specifieke visserij kon zijn hart ophalen bij een van de lezingen. Jan van de Bovenkamp legde haarfijn uit hoe de witvisserij op de Gelderse IJssel in elkaar steekt. Thomas Sintobin boeide zijn publiek met zijn kennis over de mysterieuze meerval, waarvan in Nederland steeds meer en grotere exemplaren gevangen worden. Een helder verhaal over de meerval zelf, zijn eetpatroon en zijn leefomgeving. Maar ook vernieuwende methoden en technieken om Silurus glanis te belagen. Zondag lichtte Volkmar Strikkers zijn visserij op rivierrovers toe. Hoe lees je de rivier en welke technieken gebruik je vanaf de kant versus een boot? De seizoenen bepalen je stekkeuze en beste vismomenten van de dag. Ga je voor groot of ga je voor aantallen? Met de tips van Volkmar is succes gegarandeerd. Hekkensluiter bij de lezingen was Marco Kraal, die met zijn bekende enthousiasme zijn publiek meenam in zijn belevenissen van het barbeelvissen. Vele prachtige vangsten passeerden de revue, veelal vergezeld van een interessante of humoristische toelichting op de vissessie. Zeg nou zelf, wie krijgt hier nou geen vangdrang van?!

HENGELSPORTMARKT
Op de hengelsportmarkt was een mooi gevarieerd scala aan producten verkrijgbaar. Natuurlijk is het handig om – na alle praktische informatie van de lezingen – de benodigde hengels, materialen, (kunst)aas of voer aan te schaffen. Gerenommeerde producten, maar ook nieuwe exclusieve materialen werden aangeschaft voor toekomstige succesvolle vissessies.

VOLGEND JAAR NOG MOOIER
Wij willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Dé Nederlandse Riviervisdagen. Hengelsport Federatie Midden Nederland gaat met de organisatie het evenement evalueren. Hopelijk kunnen we volgend jaar een nog mooiere beurs neerzetten. Ben je benieuwd hoe de beurs eruitzag? Klik voor sfeerbeelden van het evenement op de video-button bovenaan het item!
DÉ NEDERLANDSE RIVIERVISDAGEN: GESLAAGDE EERSTE EDITIE

Ouderen kunnen vanaf nu veilig vanaf het pad vissen.

HSV de Breuly heeft een mooie vissteiger / multifunctioneel pad aangelegd met hulp van Hengelsport Federatie Midden Nederland, Sportvisserij Nederland, Gemeente Zevenaar en het Sportakkoord. Menig sportvisser in het Rosorum park, maar ook overige recreanten, kunnen hier nu gebruik van maken.

Veilig vissen is voor iedereen van belang. Daarbij zijn begaanbare oevers voor mindervalide personen onmisbaar in het beoefenen van de hengelsport. HSV de Breuly heeft zich de afgelopen drie jaar hard gemaakt voor een vissteiger in het Rosorum park te Zevenaar. Het multifunctioneel pad werd op 12 juli feestelijk geopend door de wethouder Toon Albers, voorzitter van de federatie Bennie van Til en voorzitter van HSV de Breuly Ton van Uum. De Zevenaar post was aanwezig bij de opening en heeft een mooi artikel hierover geschreven. Klik hier om dat te lezen.

COMBINEREN PROJECTEN
HSV de Breuly is een actieve vereniging en organiseert onder andere jeugdwedstrijden en visuitjes voor oudere mensen. Elke twee maanden organiseert de Breuly een ‘Samen VISsen’ uitje voor de bewoners van de Liemerije Zevenaar en Liemerije Westervoort. Voorheen werd gevist vanaf een grasstrook, maar met de aanleg van de nieuwe steiger kunnen de bewoners van de Liemerije veiliger genieten van de hengelsport. 

Multifunctioneel pad maakt vissen ‘veiliger’

Ook meerval is bij de langsdammen aanwezig.

Tijdens de najaarswedstrijd werden dit jaar wel enkele sterke barbelen gevangen.

Om rivierwater makkelijker af te voeren zijn langs delen van de Waal langsdammen aangelegd. Om de visstand bij deze dammen te monitoren organiseert Hengelsport Federatie Midden Nederland jaarlijks viswedstrijden. Daarbij is het doel om zoveel mogelijk verschillende soorten te vangen. In 2023 vonden op 3 juni en 2 september bij Wamel de langsdam-wedstrijden plaats.

Tijdens de ‘voorjaarswedstrijd’ zijn in totaal acht verschillende vissoorten gevangen. De meest interessante en tevens de grootste vis was een paling, gevangen door Jaap Que met de feederhengel. Deze vissoort was nog niet eerder tijdens een langsdamwedstrijd gevangen. Tijdens de ‘najaarswedstrijd’ zijn tien verschillende vissoorten gevangen, waarvan een meerval van 62 centimeter zowel de grootste als de meest bijzondere vangst was. Jean-Pierre Schot was de gelukkige en ving de vis eveneens met de feederhengel. Waar in het voorjaar geen barbelen werden aangetroffen, zijn in september wel enkele exemplaren gevangen. Zo blijkt dat aan de langsdammen elk seizoen zijn verrassingen kent.  Sportvissers met de grootste vis, de meeste verschillende soorten en het meeste aantal centimeters bij elkaar ontvangen een waardebon, beschikbaar gesteld door Fauna Hengelsport.

VISSEN LANGS DE DAM
Wil je op de hoogte blijven van deze wedstrijd, nog meer foto’s bekijken of scrollen naar de vangsten van eerdere edities? Bezoek dan de Facebookpagina ‘Vissen langs de dam’

Verrassende resultaten tijdens langsdam-wedstrijden
HSV De Graskarper uit Duiven doet graag wat extra’s voor ouderen. Laat hengelsport nu een prachtige manier zijn om bewoners uit het zorgcentrum te halen en weer in contact te brengen met de natuur. Samen VISsen Coach Jaap Dekker en een aantal vrijwilligers lieten aan Omroep Gelderland zien hoe de bewoners van Liemerije Droostaete zo’n visuitje ervaren.

Met een verkoelend blikje frisdrank en lekkere koeken is het snel goed vertoeven aan de waterkant. De locatie voor het visuitje is rolstoelveilig; bewoners die minder goed ter been zijn, kunnen niet zomaar in het water belanden. Samen met een leuke visvangst en het lekkere weer was het voor zowel de bewoners als de vrijwilligers een onvergetelijke dag.
Omroep Gelderland bezoekt samen VISsen in Duiven

EUROPESE SUBSIDIE
Swimway Oude IJssel is een onderdeel van Interreg-project ‘De Rijn Verbindt’. Dit programma biedt een Europese subsidieregeling voor grensoverschrijdende ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Het doel hiervan is het opzetten van een nieuwe maatschappij-brede Duits-Nederlandse samenwerking voor een betere balans tussen mens en natuur in het leefgebied van de Rijn. Een groot deel van de kosten worden betaald met EU-geld.

SAMENWERKING
Aan dit project werken meerdere organisaties mee en daarnaast ook verschillende scholen. De belangrijkste organisaties zijn de hengelsportverenigingen langs de Oude IJssel (acht in Nederland, drie in Duitsland), Hengelsportfederatie Midden Nederland, Landesfischereiverband Westfalen und Lippe, Waterschap Rijn en IJssel, Kreis Borken, Sportvisserij Nederland, Hogeschool Van Hall Larenstein (Velp en Leeuwarden), Basisscholen in de omgeving van de Oude IJssel, Stagiaires van HBO opleidingen en het Vissennetwerk.

Swimway Oude IJssel is een grensoverschrijdend project waarbij tot en met 2026 vismigartieonderzoek wordt gedaan op deze zijrivier van de Rijn. Hiervoor worden onder meer meerval, roofblei en winde gevangen – in samenwerking met Nederlandse en Duitse sportvissers en vrijwilligers – en door visonderzoekers van Sportvisserij Nederland van een zender voorzien.

De uitkomsten van het vismigratieonderzoek geeft inzichten over het gebruik en het functioneren van de vismigratievoorzieningen op de Oude IJssel, vanaf de monding in de Gelderse IJssel tot in de bovenlopen in Duitsland. Naast meerval, roofblei, winde worden ook schieraal en rivierprik gezenderd om hun migratie te kunnen volgen. Hiermee kunnen aanbevelingen worden gedaan om de connectiviteit vanaf bron tot monding te verbeteren.

CITIZEN SCIENCE
Speciaal aan dit wetenschappelijk onderzoek is dat het werk gedeeltelijk wordt uitgevoerd door lokale vrijwilligers, onder wie sportvissers. Een ander wezenlijk onderdeel van deze citizen science-benadering, is het bekendheid geven aan vismigratie in de maatschappij om de betrokkenheid te verhogen. Voor basisschoolleerlingen in de regio wordt een speciale VISles-module over vismigratie ontworpen en ook de onderwaterwereld van de Oude IJssel zal op een speciale manier zichtbaar worden gemaakt.

PLANNING
Tijdens een eerste besloten evenement is er geprobeerd om onder andere winde, roofblei en meerval te vangen. Dit is helaas niet gelukt maar er is hoop! Door verschillende vissers zijn de meervallen op de dieptemeters gespot maar hadden ze geen interesse in het aas. Tijdens de Roofvisdag op 4 november, in samenwerking met Sportvisserij Oost-Nederland, vindt een nieuwe poging plaats. In 2024 gaan we meerdere evenementen organiseren om doelvissoorten te vangen en te zenden. De hulp van sportvissers kunnen we goed gebruiken. Houd hiervoor onze website en social media in de gaten.

Project Swimway Oude IJssel van start