zuidwest nederland


In ons werkgebied werken we samen en ondersteunen we onze stakeholders.

Wietse van Alten behartigt de sportvisserij-belangen voor de regio Noord-Brabant.

Belangenbehartiger André Akkermans heeft de regio Zeeland en Zuid-Holland onder zijn hoede.

Vissen is een populaire hobby die door ruim 1 miljoen Nederlanders wordt beoefend. Door een veranderende maatschappij – aandacht voor dierenwelzijn en de groeiende oppositie vanuit de politiek tegen sportvissen op lokaal en regionaal niveau – staat onze hobby echter onder druk. Als sportvisserij moeten we meebewegen en anticiperen op de veranderingen én veel meer laten zien waar wij ons elke dag mee bezighouden. Vissen is namelijk zoveel meer dan vangen.

Een ambitie van Sportvisserij Zuidwest Nederland is om viswater toegankelijk, bereikbaar en bevisbaar te houden. Daarnaast is het van groot belang om de sociaal maatschappelijke waarde van sportvissen zichtbaar te maken. Sportvisserij Zuidwest Nederland is de overkoepeling van 200 plaatselijke hengelsportverenigingen in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en nagenoeg heel Zuid-Holland. Deze 200 verenigingen hebben gezamenlijk 200.000 leden. Binnen deze verenigingen zetten vele mensen zich in om het sportvissen mogelijk te maken in onze regio’s. Wij helpen door te ondersteunen, verbinden, verstevigen en behartigen.

VOLWAARDIG PARTNER
Het uiteindelijke doel van Sportvisserij Zuidwest Nederland is dat we worden gezien als volwaardig partner bij belangrijke beslissingen in ons gebied. Bij onze voornaamste stakeholders – gemeentes, water- en hoogheemraadschappen en natuurorganisaties – zijn we soms nog niet goed zichtbaar. Daarom proberen we onze positie te verstevigen. Wanneer we hen vertellen over onze activiteiten op het gebied van beheer, handhaving, educatie en op maatschappelijk, sociaal vlak, dan wordt daar positief verrast op gereageerd. Door ze mee te nemen in ons werkgebied en kennis te laten maken met alle facetten van de hengelsport, maken we de sportvisserij op een positieve, opbouwende manier zichtbaar. We zetten hiermee in op een duurzame relatie met deze partijen, waarbij we met elkaar praten, in plaats van over elkaar en waarin we denken in kansen en mogelijkheden. Dat deze aanpak succesvol is, blijkt uit het feit dat wij nu ook door deze partijen benaderd worden voor advies en om mee te praten bij vraagstukken.

BEELDVORMING
Bij gemeentelijk contact trekt Sportvisserij Zuidwest Nederland bij voorkeur gezamenlijk met lokale hengelsportverenigingen op. Ondanks dat deze verenigingen vaak de grootste zijn binnen de gemeente, zijn ze vaak onzichtbaar voor wethouders, raadsleden en politieke partijen. Deze bestuurders beslissen onder meer over het uitgeven van visrechten en het faciliteren van sportvissen. Het is dus belangrijk voor verenigingen om zichtbaar te zijn bij de gemeente en te laten zien wie ze zijn en wat ze bijdragen op sociaal en maatschappelijk gebied. Beeldvorming leidt tot besluitvorming; politieke partijen betrekken en informeren voorkomt een verkeerd beeld. Als belangenbehartigers werken we samen met de verenigingsadviseurs van Sportvisserij Zuidwest Nederland om lokale verenigingen te helpen om het contact met de gemeente te leggen en te onderhouden. Iedere vereniging en elke sportvisser is een ambassadeur van onze hobby en samen kunnen wij ons sterk maken om die voor de toekomst te behouden.

STERK IN DE REGIO: BELANGENBEHARTIGING VOOR DE SPORTVISSERIJ

‘HET HOOFDDOEL VAN HET PROJECT IS OM MENSEN, ONGEACHT HUN INDICATIE, DE RUST VAN SPORTVISSEN TE LATEN ERVAREN’

Johnny Bergakker, een fanatiek witvisser met posttraumatische stressstoornis (PTSS), weet als geen ander dat vissen helend werkt. Met het project ‘Vissen met Johnny’, dat hij via de zorginstelling Zeeuwse Gronden lanceerde, wil hij anderen ook de rust van het vissen laten ervaren.

Bij de Kraaghoeve in Terneuzen ligt een steiger die speciaal voor het project wordt ingezet. Op 15 mei 2023 werd deze steiger in het bijzijn van wethouder Laszlo van der Voorde officieel voor het project geopend. Sindsdien verwelkomt Johnny hier elke week op dinsdag van 9:30 tot 15:00 deelnemers voor ‘Vissen met Johnny’.

BATTERIJ WEER OPLADEN
Het project van Johnny heeft terecht al veel media-aandacht gekregen! Ook Sportvisserij Zuidwest Nederland vindt het een fantastisch initiatief. We vroegen de enthousiaste Johnny om ons nog wat meer te vertellen over zichzelf en zijn project:

‘Ik ben Johnny Bergakker, 62 jaar, getrouwd en ik heb een dochter en een zoon. Ik woon in Terneuzen, waar ik ook dagbesteding doe in de houtwerkplaats bij zorginstelling Zeeuwse Gronden. Door traumatische ervaringen in mijn kinderjaren liep ik PTSS op, waardoor ik al een aantal jaar volledig in de WAO zit. Vissen speelt een grote rol in mijn leven. Het geeft me rust en afleiding van de drukke, rumoerige maatschappij. Aan het water kan ik mijn gedachten verzetten en mijn batterij weer opladen. ‘Als ik aan het vissen ben, voel ik mij een met de natuur’.

GEZELLIGE DAG
Door zijn beleving van vissen en de rustgevende, helende werking die het op Johnny heeft, kwam hij op het idee van ‘Vissen met Johnny’. “Het hoofddoel van het project is om mensen, ongeacht hun indicatie, de rust te laten ervaren die ik zelf ervaar. Ik wil dat de deelnemers een gezellige dag hebben, zonder dat het hoeft te gaan over hun aandoening. Ik besteedde een aantal maanden aan het uitwerken van het idee tot een plan van aanpak, wat ik voorlegde aan de directeur van Zeeuwse Gronden. Dit werd positief ontvangen met als eindresultaat dat ‘Vissen met Johnny’ nu wordt aangeboden als officiële dagbesteding bij de Kraaghoeve. Voor de uitvoering van het project heb ik ondersteuning gekregen van lokale hengelsportvereniging ONI Terneuzen, FAUNA Raamsdonksveer, Het Loze Vissertje Zelzate en Sportvisserij Zuidwest Nederland.”

ELKE DINSDAG
Het visproject wordt momenteel aangeboden als creatieve dagbesteding bij Zeeuwse Gronden. Iedereen met een dagbestedingsindicatie mag zich opgeven. “Elke dinsdag is er op de steiger plek voor vijf deelnemers. Ik ben er zelf ook altijd samen met een vrijwilliger van hengelsportvereniging ONI Terneuzen of vanuit Zeeuwse Gronden. Ik zorg dat voordat de deelnemers komen de steiger schoon is en de koffie klaarstaat. Dan gaan we van 9:30 tot 15:00 vissen”, zegt Johnny. Tijdens de visuitjes verzorgt hij voor de deelnemers koffie en nemen de medewerkers van de Zeeuwse Gronden een lekkere lunch voor hun rekening.

POSITIEVE ERVARING
“Door de deelnemers wordt het project, als ik afga op de verhalen, als zeer positief ervaren”, zegt Johnny tevreden. “Dat vind ik natuurlijk erg leuk om te horen en maakt mij trots dat ik dit project heb opgezet en mag leiden. Na een rustige start van het project, zit de steiger nu eigenlijk bijna iedere dinsdag vol.” Hij is heel positief over de toekomst van het project en wil samen met Zeeuwse Gronden meer mensen bereiken met een dagbestedingsindicatie hoofdzakelijk via de GGZ. “Het blijft belangrijk dat wij hen een gezellige dag kunnen bezorgen, met fijne sociale contacten. Wat de toekomst ook brengt, ik hoop het project nog heel lang voort te mogen zetten!”

Wil je meer informatie? Bekijk de website van Zeeuwse Gronden

EEN VISPROJECT IN TERNEUZEN
‘VISSEN MET JOHNNY’

Ben jij vrijwilliger bij een vereniging en wil je meer doen voor de jeugd? Of lijkt het je leuk om op vrijwillige basis iets voor jouw vereniging te doen? Sportvisserij Zuidwest Nederland helpt je graag op weg

Wil je jeugdleden meer binden met je hengelsportvereniging of juist nieuwe jeugdleden werven? Wat je doel ook is, wij helpen je graag bij het opzetten van jeugdactiviteiten bij jouw vereniging. Stein Timmers, medewerker Jeugd en Evenementen, denkt hierover graag met jullie mee. Neem gerust eens contact met hem op via e-mail (steintimmers@sportvisserijzwn.nl) of telefonisch op 06-12672602.

MEER BEKENDHEID JEUGDACTIVITEITEN
Heeft jouw vereniging al een interessant aanbod activiteiten voor jeugdige vissers? Meld deze dan zeker aan bij Sjors Sportief, dat per gemeente een overzicht van het sportaanbod geeft. Deze worden ook in een boekje aangeboden op basisscholen. Meer informatie over hoe je je activiteiten kunt aanmelden vind je op website www.sjorssportief.nl

GRATIS CURSUS VOOR VRIJWILLIGERS
In het voorjaar en het najaar kun je de gratis cursussen VIScoach en VISmeester van Sportvisserij Nederland volgen. Bij de cursus VIScoach leer je hoe je kinderen kunt begeleiden bij jeugdactiviteiten bij jouw vereniging. Wil je breder inzetten en ook de kinderen op de lokale basisschool kennis laten maken met vissen tijdens een VISles? Volg dan de vervolgcursus VISmeester.

MEER WETEN? CHECK DE WEBSITE

JEUGD EN HENGELSPORTVERENIGINGEN

Wil je gaan kayakvissen? Dan is het essentieel om je spullen op orde te hebben. Eenmaal op het water kan er van alles gebeuren, ook ongelukkige gebeur-tenissen waar je even niet op zit te wachten

Na 15 jaar Noorwegen kan ik oprecht zeggen dat dit elk jaar weer een ware uitputtingsslag is, maar meer dan de moeite waard.

TRAPKAYAK
Inmiddels vis ik uit mijn zesde Hobie kayak. Mijn eerste Hobie was een Mirage Sport, daarna ben ik overgestapt op de Mirage Outback. De kajak zelf verslijt eigenlijk niet. Het enige onderdeel dat onderhevig is aan slijtage is het trapsysteem. Daarnaast is de meest recente Outback totaal anders dan de voorgaande. Alles waar je maar aan kunt denken, zoals rails, transducers en opslag, is aan gedacht. Het grote voordeel aan de Hobie is het trapsysteem, hierdoor heb je je handen vrij om te vissen. Daarnaast ben je met je benen veel sterker en vaar je relatief eenvoudig tegen de stroming in. Toeschouwers die aan de kant staan begrijpen vaak niet hoe het werkt en staan met bewondering te kijken.

NOORWEGEN
Noorwegen is echt het land van ongekende visrijkdom. Veel mensen vissen hier vanaf een boot of vanaf de kant. Mijn vismaten en ik gaan al vijftien jaar naar Noorwegen met de kajak. We begonnen in Trondheim en in de loop der jaren gingen we steeds noordelijker. Dit jaar gingen we naar het eiland Senja, boven de Lofoten. Met een gehuurde bus en aanhanger vertrokken we met vier kajaks voor een enkele reis van 3000 kilometer. Veel mensen verklaren je voor gek, maar als je eenmaal arriveert op je eindbestemming ben je de reis al lang vergeten. Dan begint alles pas. We hebben allemaal GPS aan boord en beschikken over een gedetailleerde Navionics waterkaart. Zo varen we binnen no-time naar de mooiste onderwaterbergjes en drop-offs. Als je bedenkt dat we soms op één dag per persoon meer dan vijf heilbotten uit de kajak vangen, lijkt het soms net werken. Een heilbot tot 1.40 meter gaat prima, daarboven wordt het spannend. Naast heilbot vangen we ook talloze pollakken tot 95 centimeter, kabeljauwen tot 120 centimeter en koolvissen tot dik over de meter. Op een ondiepe plaat in Senja ving ik mijn eerste koolvis op de oppervlakteplug, ronduit spectaculair! Na 15 jaar Noorwegen kan ik oprecht zeggen dat dit elk jaar weer een ware uitputtingsslag is, maar meer dan de moeite waard.

BELEVING
Wil je gaan kayakvissen? Dan is het essentieel om je spullen op orde te hebben. Eenmaal op het water kan er van alles gebeuren, ook ongelukkige gebeurtenissen waar je even niet op zit te wachten: een kapot trapsysteem, een haak in je vinger, potdichte mist of iets belangrijks valt overboord. In je eentje moet je jezelf toch maar zien te redden. Aan boord van een kajak is de ruimte beperkt. Elke kilo die je meeneemt, neem je ook een hele dag mee. Dus de regel blijft ‘less is more’. In het begin is dit lastig, maar naarmate je langer vist, weet je wat je wel en niet nodig hebt. Kayakvissen gaat gepaard met prachtige natuurverschijnselen. Wat te denken van een goudgele zonsopkomst, in het donker varen door zeevonk of een griend die 20 meter naast de kajak ademhaalt in Noorwegen. Het is dus absoluut geen hobby, maar een pure passie.

Ze noemen het een hobby, maar kajakvissen is zoveel meer. Voor Thomas van de Sluijs is het inmiddels een levensstijl. “Je moet een beetje gek zijn om een hele dag alleen in een klein drijvend stukje plastic te zitten. Maar kies je daar bewust voor, dan kunnen er onvergetelijke gebeurtenissen ontstaan”.
TEKST EN FOTOGRAFIE: THOMAS VAN DE SLUIJS

In Nederland vis ik voornamelijk op zeebaars, maar ik maak weleens een uitstapje naar snoekvissen of de bodemvisserij op tong en schar. Zeebaars blijft een van de mooiste vissen om te vangen. Onvoorspelbaar, ongelofelijk sterk en de oppervlaktevisserij is werkelijk spectaculair. Een vroege ochtend, een gladde zee, een Hedon Super Spook aan de speld en bij de eerste worp volgt er gelijk een enorme kolk achter je kunstaas. Dan weet je weer waar je het voor doet. Enkele minuten later ligt er een puntgave zeebaars in je schepnet. Snel een paar foto’s en dan mag deze gestekelde vriendin weer verder met haar bestaan.

SHADVISSEN
Toen ik ongeveer vijftien jaar geleden met kajakvisserij begon, waren er niet veel geschikte hengels. Mijn huidige hengel, de 2,10 meter Westin W4 kajakhengel, is door een bevriende Westin pro-staffer speciaal ontwikkeld voor het vissen op zeebaars vanuit de kajak. De hengel is lekker strak, heel gevoelig en sterk genoeg om grote zeebaars te vangen. Een Shimano Stella in formaat 3000 met 14/00 mm Daiwa Tournament braid op de spoel en een 40/00 Yuki Invisible voorslag maakt deze set compleet. Zeebaarsvissen met de shad kan ook goed werken, hierbij vis ik bijna alleen met shads van Fiiish.

Vissen vanuit de kajak:
pure passie

BESTUURDER VAN EEN HENGELSPORTVERENIGING?
Voor hengelsportverenigingen verandert er weinig ten opzichte van voorgaande jaren. We gebruiken nog steeds het huidige wedstrijd registratiesysteem voor het aanvragen van wedstrijden. Dat kan via de wedstrijdmodule op onze website.

Viswedstrijden zijn een belangrijke activiteit in het werkgebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Wij vinden het belangrijk om daar een duidelijk beleid op te voeren. In samenwerking met Sportvisserij Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland daarom het wedstrijd- en evenementenbeleid vernieuwd. Op 16 mei 2023 werd dit door het bestuur vastgesteld; vanaf 1 januari 2024 gaat het vernieuwde beleid gelden.

Om het wedstrijdvissen op viswateren van Sportvisserij Zuidwest Nederland (‘federatief’ water) jaarlijks in goede banen te kunnen leiden, stellen we voorwaarden aan het aanvragen en organiseren. Dit geldt ook voor zoute wateren, waar weliswaar geen vergunning voor vereist is. Dit doen we om te voorkomen dat meerdere wedstrijden tegelijkertijd op hetzelfde parcours worden gepland. Om de verenigingen hierin te ondersteunen, worden de wedstrijdaanvragen op de zoute wateren ook door Sportvisserij Zuidwest Nederland gecoördineerd. 

RUIMTE VOOR EVENEMENTEN EN INDIVIDUELE SPORTVISSERS
Ook externe partijen, die niet zijn aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland, organiseren jaarlijks (internationale) hengelsportevenementen op federatieve viswateren. Vanaf 1 januari 2024 hanteren we hiervoor ‘on and off’ weken. Tijdens de oneven weken bieden we ruimte voor grote wedstrijden of evenementen, in de even weken niet. Hiermee verminderen we de hengeldruk en geven we individuele sportvissers meer ruimte op bijvoorbeeld het Haringvliet, Hollands Diep en de Nieuwe Merwede. Dankzij deze nieuwe regels kunnen alle partijen genieten van ons prachtige viswater.

Benieuwd naar het nieuwe wedstrijd- en evenementenbeleid of de kalender met reeds geplande evenementen in 2024? Klik hier voor meer informatie.

Vernieuwd wedstrijd- en evenementenbeleid
zuidwest nederland

Wietse van Alten behartigt de sportvisserij-belangen voor de regio Noord-Brabant.

Belangenbehartiger André Akkermans heeft de regio Zeeland en Zuid-Holland onder zijn hoede.


In ons werkgebied werken we samen en ondersteunen we onze stakeholders.

Vissen is een populaire hobby die door ruim 1 miljoen Nederlanders wordt beoefend. Door een veranderende maatschappij – aandacht voor dierenwelzijn en de groeiende oppositie vanuit de politiek tegen sportvissen op lokaal en regionaal niveau – staat onze hobby echter onder druk. Als sportvisserij moeten we meebewegen en anticiperen op de veranderingen én veel meer laten zien waar wij ons elke dag mee bezighouden. Vissen is namelijk zoveel meer dan vangen.

Een ambitie van Sportvisserij Zuidwest Nederland is om viswater toegankelijk, bereikbaar en bevisbaar te houden. Daarnaast is het van groot belang om de sociaal maatschappelijke waarde van sportvissen zichtbaar te maken. Sportvisserij Zuidwest Nederland is de overkoepeling van 200 plaatselijke hengelsportverenigingen in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en nagenoeg heel Zuid-Holland. Deze 200 verenigingen hebben gezamenlijk 200.000 leden. Binnen deze verenigingen zetten vele mensen zich in om het sportvissen mogelijk te maken in onze regio’s. Wij helpen door te ondersteunen, verbinden, verstevigen en behartigen.

VOLWAARDIG PARTNER
Het uiteindelijke doel van Sportvisserij Zuidwest Nederland is dat we worden gezien als volwaardig partner bij belangrijke beslissingen in ons gebied. Bij onze voornaamste stakeholders – gemeentes, water- en hoogheemraadschappen en natuurorganisaties – zijn we soms nog niet goed zichtbaar. Daarom proberen we onze positie te verstevigen. Wanneer we hen vertellen over onze activiteiten op het gebied van beheer, handhaving, educatie en op maatschappelijk, sociaal vlak, dan wordt daar positief verrast op gereageerd. Door ze mee te nemen in ons werkgebied en kennis te laten maken met alle facetten van de hengelsport, maken we de sportvisserij op een positieve, opbouwende manier zichtbaar. We zetten hiermee in op een duurzame relatie met deze partijen, waarbij we met elkaar praten, in plaats van over elkaar en waarin we denken in kansen en mogelijkheden. Dat deze aanpak succesvol is, blijkt uit het feit dat wij nu ook door deze partijen benaderd worden voor advies en om mee te praten bij vraagstukken.

BEELDVORMING
Bij gemeentelijk contact trekt Sportvisserij Zuidwest Nederland bij voorkeur gezamenlijk met lokale hengelsportverenigingen op. Ondanks dat deze verenigingen vaak de grootste zijn binnen de gemeente, zijn ze vaak onzichtbaar voor wethouders, raadsleden en politieke partijen. Deze bestuurders beslissen onder meer over het uitgeven van visrechten en het faciliteren van sportvissen. Het is dus belangrijk voor verenigingen om zichtbaar te zijn bij de gemeente en te laten zien wie ze zijn en wat ze bijdragen op sociaal en maatschappelijk gebied. Beeldvorming leidt tot besluitvorming; politieke partijen betrekken en informeren voorkomt een verkeerd beeld. Als belangenbehartigers werken we samen met de verenigingsadviseurs van Sportvisserij Zuidwest Nederland om lokale verenigingen te helpen om het contact met de gemeente te leggen en te onderhouden. Iedere vereniging en elke sportvisser is een ambassadeur van onze hobby en samen kunnen wij ons sterk maken om die voor de toekomst te behouden.

STERK IN DE REGIO: BELANGENBEHARTIGING VOOR DE SPORTVISSERIJ

‘HET HOOFDDOEL VAN HET PROJECT IS OM MENSEN, ONGEACHT HUN INDICATIE, DE RUST VAN SPORTVISSEN TE LATEN ERVAREN’

Johnny Bergakker, een fanatiek witvisser met posttraumatische stressstoornis (PTSS), weet als geen ander dat vissen helend werkt. Met het project ‘Vissen met Johnny’, dat hij via de zorginstelling Zeeuwse Gronden lanceerde, wil hij anderen ook de rust van het vissen laten ervaren.

Bij de Kraaghoeve in Terneuzen ligt een steiger die speciaal voor het project wordt ingezet. Op 15 mei 2023 werd deze steiger in het bijzijn van wethouder Laszlo van der Voorde officieel voor het project geopend. Sindsdien verwelkomt Johnny hier elke week op dinsdag van 9:30 tot 15:00 deelnemers voor ‘Vissen met Johnny’.

BATTERIJ WEER OPLADEN
Het project van Johnny heeft al veel media-aandacht gekregen; en terecht! Ook Sportvisserij Zuidwest Nederland vindt het een fantastisch initiatief. We vroegen de enthousiaste Johnny om ons nog wat meer te vertellen over zichzelf en zijn project:

‘Ik ben Johnny Bergakker, 62 jaar, getrouwd en ik heb een dochter en een zoon. Ik woon in Terneuzen, waar ik ook dagbesteding doe in de houtwerkplaats bij zorginstelling Zeeuwse Gronden. Door traumatische ervaringen in mijn kinderjaren liep ik PTSS op, waardoor ik al een aantal jaar volledig in de WAO zit. Vissen speelt een grote rol in mijn leven. Het geeft me rust en afleiding van de drukke, rumoerige maatschappij. Aan het water kan ik mijn gedachten verzetten en mijn batterij weer opladen. ‘Als ik aan het vissen ben, voel ik mij een met de natuur’.”

GEZELLIGE DAG
Door zijn beleving van vissen en de rustgevende, helende werking die het op Johnny heeft, kwam hij op het idee van ‘Vissen met Johnny’. “Het hoofddoel van het project is om mensen, ongeacht hun indicatie, de rust te laten ervaren die ik zelf ervaar. Ik wil dat de deelnemers een gezellige dag hebben, zonder dat het hoeft te gaan over hun aandoening. Ik besteedde een aantal maanden aan het uitwerken van het idee tot een plan van aanpak, wat ik voorlegde aan de directeur van Zeeuwse Gronden. Dit werd positief ontvangen met als eindresultaat dat ‘Vissen met Johnny’ nu wordt aangeboden als officiële dagbesteding bij de Kraaghoeve. Voor de uitvoering van het project heb ik ondersteuning gekregen van lokale hengelsportvereniging ONI Terneuzen, FAUNA Raamsdonksveer, Het Loze Vissertje Zelzate en Sportvisserij Zuidwest Nederland.”

ELKE DINSDAG
Het visproject wordt momenteel aangeboden als creatieve dagbesteding bij Zeeuwse Gronden. Iedereen met een dagbestedingsindicatie mag zich opgeven. “Elke dinsdag is er op de steiger plek voor vijf deelnemers. Ik ben er zelf ook altijd samen met een vrijwilliger van hengelsportvereniging ONI Terneuzen of vanuit Zeeuwse Gronden. Ik zorg dat voordat de deelnemers komen de steiger schoon is en de koffie klaarstaat. Dan gaan we van 9:30 tot 15:00 vissen”, zegt Johnny. Tijdens de visuitjes verzorgt hij voor de deelnemers koffie en nemen de medewerkers van de Zeeuwse Gronden een lekkere lunch voor hun rekening.

POSITIEVE ERVARING
“Door de deelnemers wordt het project, als ik af ga op de verhalen, als zeer positief ervaren”, zegt Johnny tevreden. “Dat vind ik natuurlijk erg leuk om te horen en maakt mij trots dat ik dit project heb opgezet en mag leiden. Na een rustige start van het project, zit de steiger nu eigenlijk bijna iedere dinsdag vol.” Hij is heel positief over de toekomst van het project en wil samen met Zeeuwse Gronden meer mensen bereiken met een dagbestedingsindicatie hoofdzakelijk via de GGZ. “Het blijft belangrijk dat wij hen een gezellige dag kunnen bezorgen, met fijne sociale contacten. Wat de toekomst ook brengt, ik hoop het project nog heel lang voort te mogen zetten!”

Wil je meer informatie? Bekijk de website van Zeeuwse Gronden

EEN VISPROJECT IN TERNEUZEN
‘VISSEN
MET JOHNNY’

Ben jij vrijwilliger bij een vereniging en wil je meer doen voor de jeugd? Of lijkt het je leuk om op vrijwillige basis iets voor jouw vereniging te doen? Sportvisserij Zuidwest Nederland helpt je graag op weg

Wil je jeugdleden meer binden met je hengelsportvereniging of juist nieuwe jeugdleden werven? Wat je doel ook is, wij helpen je graag bij het opzetten van jeugdactiviteiten bij jouw vereniging. Stein Timmers, medewerker Jeugd en Evenementen, denkt hierover graag met jullie mee. Neem gerust eens contact met hem op via e-mail (steintimmers@sportvisserijzwn.nl) of telefonisch op 06-12672602.

MEER BEKENDHEID JEUGDACTIVITEITEN
Heeft jouw vereniging al een interessant aanbod activiteiten voor jeugdige vissers? Meld deze dan zeker aan bij Sjors Sportief, dat per gemeente een overzicht van het sportaanbod geeft. Deze worden ook in een boekje aangeboden op basisscholen. Meer informatie over hoe je je activiteiten kunt aanmelden vind je op website www.sjorssportief.nl

GRATIS CURSUS VOOR VRIJWILLIGERS
In het voorjaar en het najaar kun je de gratis cursussen VIScoach en VISmeester van Sportvisserij Nederland volgen. Bij de cursus VIScoach leer je hoe je kinderen kunt begeleiden bij jeugdactiviteiten bij jouw vereniging. Wil je breder inzetten en ook de kinderen op de lokale basisschool kennis laten maken met vissen tijdens een VISles? Volg dan de vervolgcursus VISmeester.

MEER WETEN? CHECK DE WEBSITE

JEUGD EN HENGELSPORT-VERENIGINGEN

TRAPKAYAK
Inmiddels vis ik uit mijn zesde Hobie kayak. Mijn eerste Hobie was een Mirage Sport, daarna ben ik overgestapt op de Mirage Outback. De kajak zelf verslijt eigenlijk niet. Het enige onderdeel dat onderhevig is aan slijtage is het trapsysteem. Daarnaast is de meest recente Outback totaal anders dan de voorgaande. Alles waar je maar aan kunt denken, zoals rails, transducers en opslag, is aan gedacht. Het grote voordeel aan de Hobie is het trapsysteem, hierdoor heb je je handen vrij om te vissen. Daarnaast ben je met je benen veel sterker en vaar je relatief eenvoudig tegen de stroming in. Toeschouwers die aan de kant staan begrijpen vaak niet hoe het werkt en staan met bewondering te kijken.

NOORWEGEN
Noorwegen is echt het land van ongekende visrijkdom. Veel mensen vissen hier vanaf een boot of vanaf de kant. Mijn vismaten en ik gaan al vijftien jaar naar Noorwegen met de kajak. We begonnen in Trondheim en in de loop der jaren gingen we steeds noordelijker. Dit jaar gingen we naar het eiland Senja, boven de Lofoten. Met een gehuurde bus en aanhanger vertrokken we met vier kajaks voor een enkele reis van 3000 kilometer. Veel mensen verklaren je voor gek, maar als je eenmaal arriveert op je eindbestemming ben je de reis al lang vergeten. Dan begint alles pas. We hebben allemaal GPS aan boord en beschikken over een gedetailleerde Navionics waterkaart. Zo varen we binnen no-time naar de mooiste onderwaterbergjes en drop-offs. Als je bedenkt dat we soms op één dag per persoon meer dan vijf heilbotten uit de kajak vangen, lijkt het soms net werken. Een heilbot tot 1.40 meter gaat prima, daarboven wordt het spannend. Naast heilbot vangen we ook talloze pollakken tot 95 centimeter, kabeljauwen tot 120 centimeter en koolvissen tot dik over de meter. Op een ondiepe plaat in Senja ving ik mijn eerste koolvis op de oppervlakteplug, ronduit spectaculair! Na 15 jaar Noorwegen kan ik oprecht zeggen dat dit elk jaar weer een ware uitputtingsslag is, maar meer dan de moeite waard.

BELEVING
Wil je gaan kayakvissen? Dan is het essentieel om je spullen op orde te hebben. Eenmaal op het water kan er van alles gebeuren, ook ongelukkige gebeurtenissen waar je even niet op zit te wachten: een kapot trapsysteem, een haak in je vinger, potdichte mist of iets belangrijks valt overboord. In je eentje moet je jezelf toch maar zien te redden. Aan boord van een kajak is de ruimte beperkt. Elke kilo die je meeneemt, neem je ook een hele dag mee. Dus de regel blijft ‘less is more’. In het begin is dit lastig, maar naarmate je langer vist, weet je wat je wel en niet nodig hebt. Kayakvissen gaat gepaard met prachtige natuurverschijnselen. Wat te denken van een goudgele zonsopkomst, in het donker varen door zeevonk of een griend die 20 meter naast de kajak ademhaalt in Noorwegen. Het is dus absoluut geen hobby, maar een pure passie.

Wil je gaan kayakvissen? Dan is het essentieel om je spullen op orde te hebben. Eenmaal op het water kan er van alles gebeuren, ook ongelukkige gebeur-tenissen waar je even niet op zit te wachten

Na 15 jaar Noorwegen kan ik oprecht zeggen dat dit elk jaar weer een ware uitputtingsslag is, maar meer dan de moeite waard.

PURE PASSIE

Ze noemen het een hobby, maar kajakvissen is zoveel meer. Voor Thomas van de Sluijs is het inmiddels een levensstijl. “Je moet een beetje gek zijn om een hele dag alleen in een klein drijvend stukje plastic te zitten. Maar kies je daar bewust voor, dan kunnen er onvergetelijke gebeurtenissen ontstaan”.
TEKST EN FOTOGRAFIE: THOMAS VAN DE SLUIJS

In Nederland vis ik voornamelijk op zeebaars, maar ik maak weleens een uitstapje naar snoekvissen of de bodemvisserij op tong en schar. Zeebaars blijft een van de mooiste vissen om te vangen. Onvoorspelbaar, ongelofelijk sterk en de oppervlaktevisserij is werkelijk spectaculair. Een vroege ochtend, een gladde zee, een Hedon Super Spook aan de speld en bij de eerste worp volgt er gelijk een enorme kolk achter je kunstaas. Dan weet je weer waar je het voor doet. Enkele minuten later ligt er een puntgave zeebaars in je schepnet. Snel een paar foto’s en dan mag deze gestekelde vriendin weer verder met haar bestaan.

SHADVISSEN
Toen ik ongeveer vijftien jaar geleden met kajakvisserij begon, waren er niet veel geschikte hengels. Mijn huidige hengel, de 2,10 meter Westin W4 kajakhengel, is door een bevriende Westin pro-staffer speciaal ontwikkeld voor het vissen op zeebaars vanuit de kajak. De hengel is lekker strak, heel gevoelig en sterk genoeg om grote zeebaars te vangen. Een Shimano Stella in formaat 3000 met 14/00 mm Daiwa Tournament braid op de spoel en een 40/00 Yuki Invisible voorslag maakt deze set compleet. Zeebaarsvissen met de shad kan ook goed werken, hierbij vis ik bijna alleen met shads van Fiiish.

Vissen vanuit de kajak:

BESTUURDER VAN EEN HENGELSPORTVERENIGING?
Voor hengelsportverenigingen verandert er weinig ten opzichte van voorgaande jaren. We gebruiken nog steeds het huidige wedstrijd registratiesysteem voor het aanvragen van wedstrijden. Dat kan via de wedstrijdmodule op onze website.

Viswedstrijden zijn een belangrijke activiteit in het werkgebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Wij vinden het belangrijk om daar een duidelijk beleid op te voeren. In samenwerking met Sportvisserij Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland daarom het wedstrijd- en evenementenbeleid vernieuwd. Op 16 mei 2023 werd dit door het bestuur vastgesteld; vanaf 1 januari 2024 gaat het vernieuwde beleid gelden.

Om het wedstrijdvissen op viswateren van Sportvisserij Zuidwest Nederland (‘federatief’ water) jaarlijks in goede banen te kunnen leiden, stellen we voorwaarden aan het aanvragen en organiseren. Dit geldt ook voor zoute wateren, waar weliswaar geen vergunning voor vereist is. Dit doen we om te voorkomen dat meerdere wedstrijden tegelijkertijd op hetzelfde parcours worden gepland. Om de verenigingen hierin te ondersteunen, worden de wedstrijdaanvragen op de zoute wateren ook door Sportvisserij Zuidwest Nederland gecoördineerd. 

RUIMTE VOOR EVENEMENTEN EN INDIVIDUELE SPORTVISSERS
Ook externe partijen, die niet zijn aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland, organiseren jaarlijks (internationale) hengelsportevenementen op federatieve viswateren. Vanaf 1 januari 2024 hanteren we hiervoor ‘on and off’ weken. Tijdens de oneven weken bieden we ruimte voor grote wedstrijden of evenementen, in de even weken niet. Hiermee verminderen we de hengeldruk en geven we individuele sportvissers meer ruimte op bijvoorbeeld het Haringvliet, Hollands Diep en de Nieuwe Merwede. Dankzij deze nieuwe regels kunnen alle partijen genieten van ons prachtige viswater.

Benieuwd naar het nieuwe wedstrijd- en evenementenbeleid of de kalender met reeds geplande evenementen in 2024? Klik hier voor meer informatie.

Vernieuwd wedstrijd- en evenementenbeleid